Lucrari de mintuiala marca "Cominco" la Liceul "Madgearu"

duminică, 23 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 Lucrari de mintuiala marca "Cominco" la Liceul "Madgearu"

Munca de mintuiala in schimbul sutelor de mii de dolari de la Banca Mondiala, pare sa fie reteta succesului controversatei firme "Cominco" SA. Firma al carei administrator a fost un timp si secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu.
Anul trecut, "Cominco" SA a fost platita cu 600.000 de dolari, in jur de 20 miliarde de lei, sa realizeze lucrari de consolidare la doua licee din Iasi: "Mihai Eminescu" si "Virgil Madgearu". Nici intr-un caz, nici in celalalt, constructorii nu s-au dezis. Daca la "Eminescu", la citeva luni de la inaugurare parchetul este ros ca unul de acum zece ani, usile si ferestrele nu se inchid, iar prin acoperis patrunde ploaia, cladirea de la "Madgearu" (fostul liceu Economic 2) este in imposibilitatea de a fi utilizata. Imobilul de pe strada Saulescu, "reabilitat" de "Cominco" SA, ce trebuia sa serveasca drept sediu pentru laboratoarele elevilor de la clasele de bucatari si cofetari, poate servi cel mult de congelator. Centrala termica nu a fost nici acum achizitionata, cladirea zace inghetata, elevii fiind nevoiti sa faca practica la restaurantele din oras.
"Situatia este si mai jalnica decit la «Eminescu»"
Auzind ieri de intentia "Ziarului de Iasi" de a scrie despre rezultatul lucrarilor de consolidare a laboratoarelor, directorul Liceului "Madgearu", Teodor Dates, s-a eschivat, refuzind o noua intilnire cu reporterii, pentru o discutie detaliata. "Eu sint profesor de fizica, nu ma pricep. Sint persoane competente, care pot sa spuna daca lucrarile au fost sau nu bine efectuate", a spus alaltaieri directorul Dates, contactat telefonic pentru o discutie preliminara pe aceeasi tema. Ca si in cazul Liceului "Eminescu" – relatat pe larg in numarul de ieri al Ziarului de Iasi" -, lucrarile de consolidare au fost proiectate de firma ieseana "Rex Grup" (desemnata prin licitatie sef de proiect), urmind a fi executate in conformitate cu documentatia, de "Cominco" SA. "Situatia de la «Economic 2» este si mai jalnica decit la «Eminescu»", a fost reactia arhitectului Florin Dascalu, administratorul firmei "Rex Grup".
Sint suspiciuni ca sarpanta veche n-ar fi fost inlocuita, ci doar vopsita "ca noua"
Constructorii au respectat proiectul initial doar in ce priveste consolidarea structurii de rezistenta, lucrarile de instalatii si, partial, compartimentarea cladirii. In rest, documentatia proiectantilor, parca nu ar fi existat. In locul materialelor prevazute, constructorii au preferat sa foloseasca altele, de o calitate discutabila si, in unele cazuri, mai ieftine; la fel, in locul lucrarilor ce presupuneau manopera scumpa si migala, constructorii au preferat sa foloseasca metode mai simple si mai economice. Timplaria exterioara a fost realizata, ca si la "Eminescu", din rasinoase, de doua ori mai ieftina decit stejarul (prima costind 1,5 milioane lei mp, fata de 3 milioane lei mp de timplarie de stejar). Mai mult, potrivit afirmatiilor celor de la "Rex Grup", usile si geamurile nu se inchid, prezinta deformari in plan vertical si orizontal. Sarpanta cladirii este slab consolidata, invelitoarea nu are elemente care sa-i asigure stabilitatea, iar faptul ca lucarnele nu au fost refacute dupa proiect a stirnit suspiciuni ca cei de la "Cominco" nu ar fi lucrat deloc la sarpanta, ci doar ar fi vopsit din nou tabla, astfel incit sa arate "ca noua". Pardoselile, prevazute prin proiect din "vopsitorii epoxidice", au fost realizate din gresie de calitate discutabila. Vopsitoriile epoxidice, o tehnica moderna, foarte rezistenta si usor de intretinut – adecvate destinatiei speciale, de laborator – costa cam 1.000.000 lei pe metru patrat, in timp ce gresia variaza intre 200.000 si 400.000 mp. Gresia a fost preferata si in locul mozaicului proiectat pentru holuri, mai rezistent, dar si mai greu de realizat din punctul de vedere al manoperei, potrivit celor de la "Rex Grup". Tavanele false, prevazute cu costurile aferente in proiect, ce aveau rolul de a masca instalatiile, nu au mai fost aplicate. Ca si la Liceul "Eminescu", tencuielile exterioare de tip Baumit, cu granulatie, au fost inlocuite cu tencuieli obisnuite neuniforme din punctul de vedere al culorilor, iar burlanele gresit executate afecteaza scurgerea apelor. Intrebat daca in opinia sa, firma "Cominco" SA a iesit in cistig prin aceste abateri de la proiect, arhitectul Florin Dascalu a raspuns: "Eu nu pot sa ma pronunt asupra acestui lucru; doar o expertiza ar putea sa ofere un raspuns, insa este destul de evident".
Intrebati despre modul in care au fost cheltuiti banii oferiti sub forma de credite rambursabile de Banca Mondiala, cei care au gestionat programul de reabilitare a scolilor la nivel judetean si-au pus fermoar la gura.
Mihai Dumitriu, seful Inspectoratului Scolar Judetean, institutia care prin contract are calitatea de beneficiar al lucrarilor de consolidare, a refuzat ieri sa raspunda de ce a semnat procesul verbal de receptie a lucrarii, avind in vedere neconcordantele intre proiect si realitate. Sevilia Steinbach, coordonatorul judetean al proiectelor derulate prin Banca Mondiala, a spus ca raspunsurile vor fi oferite doar in urma unei cereri scrise, cu caracter oficial. (Emilia CHISCOP)
Frigul in care sta cladirea duce la deteriorarea lucrarilor
Odata terminate lucrarile de catre "Cominco", cladirea laboratoarelor nu poate fi folosita intrucit centrala si mobilierul nu au fost nici acum executate. "Noi am dat dispozitie de santier in acest sens inca din februarie anul trecut. Faptul ca centrala nu a fost nici acum executata, iar cladirea este neincalzita, duce la deteriorarea lucrarilor", spune arhitectul Dascalu. "Centrala si mobilierul sint de competenta Primariei. Stiu ca receptia centralei va fi facuta saptamina viitoare, iar pentru mobilier, Primaria a alocat un miliard de lei si urmeaza sa organizeze licitatie", spune directorul liceului. Dates. "Nu imi explic cum s-a realizat centrala, deoarece pentru aceasta trebuia sa fim consultati. Noi am proiectat instalatiile, iar centrala nu poate fi amplasata oriunde. La fel si in cazul mobilierului, pe care l-am proiectat in functie de normativele in vigoare. Trebuie sa fie respectat proiectul, intrucit in functie de acest proiect a fost cistigata licitatia", a incheiat Dascalu. Pina cind aceste lucruri vor fi lamurite, laboratoarele de 200.000 de dolari de la "Madgearu" vor sta inchise. (Emilia CHISCOP)

Comentarii