Marea umilire de la usa medicului

miercuri, 03 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Marea umilire de la usa medicului

Medicii nu respecta programul facut chiar de ei
Daca doriti o consultatie in Policlinica mare dupa orele 17.30, aveti toate sansele sa dati peste o usa incuiata. Si aceasta in ciuda faptului ca multe cabinete au afisate la vedere programe de functionare pina la orele 20. Dar, poate si pentru ca iesenii care prefera sa nu se inghesuie sau sa nu astepte ore intregi dimineata la usa unui cabinet sint putini, medicii cu program de dupa-amiaza nu mai sint de gasit in aceste ore. Programul de functionare devine in acest loc un instructaj intr-un joc de v-ati-ascunselea. Luni, 1 noiembrie, dupa orele 17.30, am incercat sa gasim medicii la lucru asa cum si-au programat singuri orele pentru consultatii.
„Domn doctor a coborit putin”
Pe usa de la intrare in Policlinica 1 un afis anunta ca unitatea este deschisa de la orele 6.00 la orele 20.00. In hol, o femeie gardian mai schimba o vorba cu o femeie de serviciu care se pregateste sa spele pe jos. Este ora 17.30 si in cladire doar pe ici, pe colo se mai vad lumini aprinse in vreun cabinet. Desi majoritatea ar trebui sa fie aprinse. La etajul I, pe partea stinga, este ceva rumoare in fata la doua cabinete. Citiva pacienti obositi isi asteapta rindul sa intre la domnul sau doamna doctor. E semn ca la cabinetele de aici se lucreaza. La Diabet si Dermatologie, medicii sint la programul afisat pe usa. Pe partea cealalta de palier si mai putini pacienti, rasfirati pe la citeva cabinete. La Neurologie usa este deschisa, dar in cabinet nu este nimeni. Medicul Corneliu Matei este la program, insa o femeie ce asteapta pe un scaun imi spune ca „a coborit putin pina jos”. La Gastrologie, pe usa incuiata, scrie ca intre orele 13.00-19.00 o gasesti pe doamna doctor Catalina Mihai. Poate altadata.
„Nu poti sti niciodata cine mai umbla pe holuri”
Mai incolo, la cabinetul de Ginecologie, camera 164, tot nimeni, tot program dupa-amiaza intre 16.00 si 19.30. De la locul faptei lipseste se pare doctorul Dumitru Gafiteanu, trecut in dreptul orarului de dupa-amiaza. La usa de la Psihiatrie asteapta patru pacienti sa intre la doctorul Octavian Driga, prezent la datorie, desi ora se apropie de sfirsitul programului sau. O usa mai departe, doamna doctor Luminita Simion „este coborita la calculator”. Dar este la program, dupa cum spune o femeie de serviciu, care ma intreaba daca am trimitere de la medicul de familie. Usa incuiata si la cabinetul ORL. Incuiata insa din motive de securitate. „Nu poti sti niciodata cine mai umbla pe holuri si daca vrea intr-adevar o consultatie acum, seara”, spune dr. Delia Asaftei, care a deschis imediat ce am incercat clanta sa intru. „Eu sint la program, nu ma intereseaza ce fac altii. Tin usa incuiata preventiv, dar o deschid daca vine vreun pacient”, adauga raspicat doamna doctor.
„N-am vazut pe cineva”
La etajul doi, aproape pustiu. Pustiu si de medici si de pacienti. Cabinetele sint incuiate si femeia de serviciu si-a incheiat treaba aici cu spalatul holului. Pe partea dreapta a palierului, usile cabinetelor de Medicina Interna, Oftalmologie, ORL si Psihiatrie sint incuiate, luminile stinse, desi programele de functionare anunta ca te poti prezenta pina la orele 18.00 sau chiar 20.00. In capat, la Dermatologie, este insa oarece miscare. La cabinet este prezenta doar o asistenta, iar domnul doctor Adrian Socol ar fi „prin apropiere”. „Momentan nu este la cabinet. Dar vine, este pe-aproape”, spune sigura pe ea asistenta ce aranjeaza niste hirtii. Un etaj mai sus, tot in capatul holului de pe dreapta, o mina de femei stau asezate pe scaune. Asteapta in fata usii camerei 236, Cabinet de Obstetrica-Ginecologie, la dr. Doina Damaceanu. Bolnavele ne asigura ca este la program. Vis-a-vis insa, la doctorul Mihail Cocos, usa este inchisa si lumina stinsa, desi pe usa scrie cu carioca ca programul acestuia este intre 17.00 si 20.30. „Nu-i nimeni acolo. Si nici nu am vazut pe cineva de cind stau aici”, spune una dintre pacientele care tine rindul la celalalt cabinet.
Nu e bine sa-l superi pe domn doctor
La Stomatologie am gasit medici la program, la fel si la cabinetul de Alergologie-Tratamente. Usa deschisa si la Cabinetul de Medicina Interna, camera 248 bis. Inauntru insa, o domnisoara care lucra la un calculator ne informeaza ca pe doamna doctor Carmen Volovat o gasim la Spitalul Parhon, daca avem nevoie de ea. Pe usa de aici scrie totusi 16.00-19.00. Deci, nu avem noroc. „Daca nu are pacienti, nu vine”, spune femeia de serviciu, care cunoaste cel mai bine obiceiurile medicilor. Nu ne dam insa seama de unde stie doamna doctor daca are sau nu pacienti. De altfel, lipsa pacientilor este se pare motivul principal invocat de cei mai multi dintre medicii care nu-si respecta programele de functionare pe care ei insisi si le-au intocmit si le-au afisat pe usi. Altii spun ca isi programeaza pacientii si, daca vreunul dintre ei prefera orele serii, atunci vor fi gasiti cu siguranta la cabinet. Cert este ca practica nerespectarii programului de lucru in sistemul sanitar a devenit atit de obisnuita incit, pentru foarte multi, pare un lucru normal. Pacientii oricum se adapteaza, caci, cum stiu majoritatea, „nu e bine sa-l superi pe domn doctor”. Mai ales inainte de consultatie. (Carmen MAFTEI)
„Voi cere sa se faca o ancheta”
Desi medicii sint platiti in functie de consultatiile pe care le acorda, pentru nerespectarea programului de functionare acestia pot fi sanctionati pe baza regulamentului de ordine interioara. Policlinica nr.1, in prezent ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon”, intra astfel sub incidenta regulamentului de ordine interioara al acestui spital. Potrivit directorului unitatii medicale, conf.dr. Dragos Negru, nerespectarea programului de functionare se sanctioneaza pentru inceput cu avertisment scris, apoi cu amenda de 5 pina la 10% din salariu daca situatia se repeta, si chiar cu desfacerea contractului de munca in cazurile grave. „Este un semnal de alarma. Daca se constata ca situatia este asa cum ati gasit-o, atunci voi cere sa se faca o ancheta in acest sens. Este foarte posibil ca acei medici sa-si fi incheiat consultatiile care se programeaza pe baza unui bon de la Triajul ambulatoriului. Oricum ar fi insa, medicii trebuie sa respecte programul de functionare afisat”, a spus directorul Spitalului „Sf. Spiridon”. El a mai precizat ca va cere reglementarea situatiei sefei Ambulatoriului, dr. Irinel Zavate, medic oftalmolog. Care, din pacate, in timpul raidului nostru nu era nici ea la cabinetul sau, desi programul afisat anunta consultatii intre orele 11.00-18.00. (C.M.)

Comentarii