Ministrul Educatiei, fata in fata cu plingerile profesorilor ieseni

duminică, 27 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Ministrul Educatiei, fata in fata cu plingerile profesorilor ieseni

Vizita la Iasi a Ministrului Educatiei si Cercetarii a prilejuit, ieri, discutii interminabile, in care s-au antrenat, pe rind, autoritati judetene, municipale, politicieni, directori de scoli, sindicalisti si rectori.
Dupa cuvintul de deschidere al sefului ISJ, Mihai Dumitriu – care a tinut sa precizeze ca a fost preocupat de "luarea celor mai eficiente masuri" pentru binele invatamintului – , si-a rostit mesajul ministrul Educatiei, mesaj ce nu a adus nimic nou fata de cele cunoscute deja: relansarea invatamintului rural – ca urmare a faptului ca tot mai putini copii de tarani acced la o educatie universitara -, informatizarea scolilor – "a doua alfabetizare" – si descentralizarea cheltuielilor pentru invatamint prin acordarea salariilor de catre bugetele locale. "Descentralizarea efectiva va incepe cu 1 iulie 2001, pentru ca, pina la 1 septembrie, sa existe deja un rodaj si sa nu fie complicatii la acordarea salariilor in noul an scolar", a spus Ecaterina Andronescu. Neamintind nimic de greva proiectata deja de sindicate pe perioada examenelor, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar, Gheorghe Isvoranu, a comunicat, calm, "off-urile" legate de acordarea lefurilor prin primarii, neacordarea tichetelor de masa, a gratuitatilor pe transport, a sporurilor de naveta. In replica, Andronescu i-a spus ca salariile nu sint in pericol (deoarece banii nu provin de la primarii, ci sint alocati din bugetul central), sporurile si gratuitatile sint prinse in actuala Lege a bugetului (intrind in sarcina administratiei locale), iar tichetele se vor da, probabil, de la 1 septembrie 2001. In discutia cu directorii de scoli, Ecaterina Andronescu a anuntat un control al ministerului la scolile speciale, aratindu-se nemultumita de faptul ca, de teama pierderii normelor, profesorii de aici nu ii orienteaza pe copiii fara deficiente mentale spre scolile normale. Programele analitice, reclamate de multi profesori ca fiind stufoase, greoaie, vor fi reanalizate, iar manualele vor fi elaborate pe grade de dificultate. Discutind despre putinatatea banilor pentru reparatiile scolilor, ministrul a declarat ca multe fonduri cu aceasta destinatie se cheltuiesc aiurea, responsabili de acest lucru fiind si directorii scolilor.
Prefectul Rusu Banu: "Ar trebui sa dati o circulara cu ordinea si curatenia; la WC-urile de la tara sint sute de rahati pe jos"
Dezbaterea de ieri nu a fost lipsita de interventii aflate la limita ridicolului. De exemplu, Constantin Serban, director adjunct la Scoala 42, a cerut reintroducerea uniformei si autonomie sporita pentru circumscriptiile scolare, amenintate de a ramine fara copii, din cauza dorintei acestora de a se transfera la alte scoli, mai in centrul orasului. "Ar trebui sa va ingrijoreze ca elevii pleaca de la dumneavoastra; ei au dreptul sa se orienteze spre scoli mai bune" si "nimeni nu va opreste sa faceti uniforme, insa nu putem reveni la gulerasele albe", au fost raspunsurile Ecaterinei Andronescu. Interventia cea mai spectaculoasa a fost aceea a prefectului Rusu Banu, care a enuntat o problema grava a invatamintului rural: "Doamna ministru, ar trebui sa dati o circulara cu ordinea si curatenia, ca WC-urile arata deplorabil; copiii merg 30-40 de metri sa se duca la WC, iar cind ajung acolo, sint sute de rahati pe jos". La hohotele de ris ale celor prezenti, senatorul Solcanu s-a simtit dator sa "dreaga busuiocul": "Problema e cum putem educa noi copiii, daca nu plecam de la elemente de igiena elementara", a spus acesta.
"Vreau sa stiu pina unde poate merge autonomia universitara"
Problema constitutionalitatii locurilor cu taxa la stat si a deciziei luate de Senatul Universitatii "Cuza" ca profesorii sa nu mai predea la alte institutii au fost subiectele care au monopolizat discursurile la intilnirea cu rectorii ieseni. "Interdictia de la «Cuza» nu respecta legislatia. Vreau sa stiu si eu pina unde poate merge autonomia universitara", a spus rectorul Universitatii "Stefan Lupascu", prof.dr. Petru Ioan. "Dupa cum stiti si dumneavoastra, exista Carta universitara, care da posibilitatea universitatii sa isi stabileasca exigente suplimentare. Cred ca, daca un profesor are norme in sapte universitati, nu poate presta un act didactic de calitate in universitatea de baza", a replicat ministrul Educatiei. In privinta taxelor din universitatile de stat, ministrul a afirmat ca, "abia prin introducerea locurilor cu taxa, exista o concurenta reala intre universitatile de stat si cele private", adaugind ca, dupa 1990, numarul acestora din urma a ajuns la 64, fata de 52 de stat, "ceea ce este o exagerare, neintilnita in statele occidentale". (Emilia CHISCOP)

Comentarii