Mistreanu, prins cu falsuri ca un gainar

sâmbătă, 12 noiembrie 2005, 00:00
6 MIN
 Mistreanu, prins cu falsuri ca un gainar

Fostul sef al RADET loveste din nou. Romeo Mistreanu a intrat recent in afaceri in domeniul constructiilor, folosindu-se de firma „Piatra” SRL. Firma ce este insa radiata din 2002. Locul ales de Mistreanu pentru jongleriile sale de sute de milioane a fost comuna Birnova, acolo unde vilele rasar ca ciupercile dupa ploaie. Impreuna cu asociatul sau, Gelu Popovici, prezenta celor interesati un contract pompos cu antetul „Piatra” SRL, si promitea termene fara concurenta, foarte scurte, pentru finalizarea lucrarilor. Pretul scazut il motiva simplu. „Nu mai inregistram contractul la Finante, ca sa nu platiti si TVA. Nu ne trebuie facturi, luam materialele de la producator fara acte. La sfirsit, daca sinteti multumiti de lucrare, rupem contractul, pentru a nu mai fi probleme”, ne-a relatat un „client” cum decurgea negocierea cu Mistreanu. Dupa plata avansului pentru materiale etc., adesea de sute de milioane, lucrarile erau facute de mintuiala sau chiar lasate balta. „Evaziune fiscala”, ne-au spus inspectorii Fiscului. „Fals in inscrisuri, uz de fals si inselaciune”, au precizat mai multi procurori. „Vreti sa ma distrugeti?”, a fost remarca lui Mistreanu.
„Ne-a spus ca este prieten cu Nichita”
Familia Popovici, simpla coincidenta de nume cu cel al asociatului lui Mistreanu, a venit in urma cu un an in Iasi pentru a fi mai aproape de unica lor fiica, Adriana. Fosti profesori in Botosani, Lucretia si Costache Popovici au cumparat o bucata de teren la Birnova si au inceput ridicarea unei case. Fundatia si parterul au fost gata pina in primavara acestui an. Tot in aceeasi perioada, sanatatea barbatului s-a agravat brusc. Casa a ramas la stadiul de parter. La inceputul lunii mai, pe cind se intorcea din Iasi, Costache Popovici s-a simtit rau. „La Hanul Trei Sarmale s-a suit intr-un maxi-taxi pirat sa vina acasa. I-a cerut soferului sa-l duca cit mai aproape, ca ii va plati cursa. Soferul s-a dovedit a fi Gelu Popovici. Acesta ne-a vazut casa si ne-a spus ca ne poate ajuta sa o terminam cu bani putini”, ne-a povestit Lucretia Popovici despre primele contacte cu asociatii de la „Piatra” SRL. La scurt timp, familia a fost vizitata si de Romeo Mistreanu. „Ne-a spus ca el are relatii peste tot, ca este prieten cu primarul Nichita si ca ne poate ajuta cu orice fel de probleme. Casa a promis ca o va ridica pina in luna octombrie”, ne-a spus femeia. Sotii Popovici sustin ca vizitele celor doi s-au intetit dupa ce au aflat ca detin si lichiditati pentru constructia casei.
Contractul, semnat in curtea spitalului
In luna iulie, Costache Popovici a fost internat la Spitalul „Spiridon” si diagnosticat cu cancer la ficat si colon. Vestea a cazut ca un trasnet asupra sotiei sale, care nu il vazuse niciodata bolnav. A fost momentul ales de Romeo Mistreanu pentru a le forta obtinerea unor finantari in avans. „Eram la spital cind Mistreanu cu Popovici au venit la noi cu un contract gata redactat. Sotul meu, imbracat doar in pijamale, a coborit in curtea spitalului si ne-am asezat pe o banca din fata bisericii de la Spiridon. Acolo am citit contractul si l-am semnat pe genunchi, noi la beneficiar, Mistreanu si Popovici la executanti”, ne-a declarat Lucretia Popovici. „I-am aratat icoana lui Hristos si i-am spus sa se uite bine si sa jure in fata Domnului ca nu ne va insela”, ne-a spus Costache Popovici. In aceeasi zi, sotii Popovici le-a dat celor doi suma de 200 milioane de lei vechi, avans pentru procurarea de materiale. Dupa ce a pus mina pe bani, Romeo Mistreanu a uitat de locul sfintit unde au fost semnate actele, si acelea false.
Hirtie de scris in loc de facturier
La numai o saptamina dupa incasarea avansului, in fata casei familiei Popovici a parcat o Dacia-papuc, proaspat cumparata de noua, din care a coborit Gelu Popovici, asociatului lui Mistreanu. „A dat jos vreo trei saci cu ciment, niste pietris si citeva scinduri. Au mai coborit doi tineri de vreo 17 ani, pe care Popovici i-a prezentat ca fiind constructori. Toata luna august si-au batut joc de munca noastra, cea prin care a fost ridicat parterul. Uitati-va la ce beton au turnat la etaj, la acoperis. Eu una nu am curajul sa ma aproprii de casa, daramite sa intru in ea”, ne-a spus Lucretia Popovici. Intr-adevar, structura de rezistenta a etajului este strimba, la fel ca acoperisul, iar in betonul turnat se casca gauri in care ar putea incapea pumnul unui copil. Mai mult, grinzile care sprijina acoperisul sint legate cu sirma de stilpii de beton. „Mistreanu a spus ca ne pune fibra de sticla pe casa si ne-a adus carton vopsit. E mai ieftin, a sustin Mistreanu, si este foarte bun. 14 metri cubi de scindura ne-a spus ca a cumparat. Pai asta inseamna aproape 550 de metri patrati, ori acoperisul casei noastre nu are mai mult de 100 mp. Scindura de cea mai proasta calitate, pe care cica a dat o gramada de bani”, ne-au declarat sotii Popovici. In septembrie, cei doi tineri „constructori” le-au spus proprietarilor ca trebuie sa mearga la scoala, ca au corigente de dat, dupa care incep scoala. „Inainte de asta, a venit Mistreanu si ne-a spus sa-i mai dam bani pentru materiale. I-am mai dat 250 milioane de lei. A semnat pentru toti banii primiti pe o foaie de hirtie, el si asociatul. A spus ca nu are facturierul la el si ca oricum facturile nu le poate duce la Finante, ca se complica”, ne-a explicat Lucretia Popovici. Casa este si in prezent neterminata si intr-o stare mai jalnica decit la inceputul lucrarilor.
Istoria firmei „Piatra” SRL
Potrivit datelor inregistrate la Registrului Comertului, societatea „Piatra” SRL a fost radiata in 2002. Numarul de identificare al firmei ce apare in contractul incheiat de Mistreanu cu familia Popovici apartine insa societatii „Aurica Grup” SRL. Si aceasta firma este radiata tot din 2002. In schimb, pe semnatura fostului sef de la RADET troneaza stampila „Piatra” SRL. Pe o bucata de hirtie datata, anexata contractului, Mistreanu si Popovici au semnat senin de primire a sumei totale de 450 milioane de lei. „Este vorba despre evaziune fiscala”, ni s-a comunicat de la Fiscul iesean. „Poate fi incadrata fapta la fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si inselaciune”, au sustinut mai multi procurori.
Mistreanu recunoaste, dar nu crede ca a gresit
Intrebat ieri de reporterii „Ziarului de Iasi” despre istoria firmei „Piatra” SRL, fostul sef al RADET a avut in prima faza o reactie prompta: „Vreti sa-mi faceti rau?”. Apoi, umerii i s-au prabusit, capul s-a plecat incet, iar Mistreanu a adoptat pozitia unui elev prins cu fituici. „Contractul este, intr-adevar, facut pe firma «Piatra». Nu sint patron, ci doar asociat cu Popovici. Da, firma a fost radiata in 2002. Am luat banii pe lucrare, dar nu aveam facturierul la mine ca sa-l completez. Pentru bani am acte justificative pe firma mea, «Vior Servcom» SRL. S-a lucrat la casa lor, nu ne-am batut joc. Chiar saptamina viitoare vom merge sa terminam lucrarile. Eu nu cred ca am gresit”, s-a aparat fostul „baron” al caldurii din Iasi. „Tinerii care au fost la noi au plecat la o alta casa, 300 de metri mai la vale, la alta persoana, unde au spus ca vor cistiga mai bine. S-au lasat de scoala, ca au spus ca Mistreanu ii plateste gras”, a declarat Lucretia Popovici. Femeia mai spera acum sa-si recupereze o parte din banii pe care i-a scapat in mina lui Mistreanu si a asociatului sau. La cealalta casa la care ne-a spus ca lucreaza tot Mistreanu nu am reusit sa gasim pe nimeni.
Simirad i-a cerut demisia de peste 50 de ori
In 1999, Romeo Mistreanu era uns sef la RADET de catre primarul Constantin Simirad. In chiar primul an de sefie, numele „baronului caldurii” a fost legat de un imens scandal cu bani cheltuiti aiurea. In 2002, Romeo Mistreanu isi prezenta demisia de „onoare”, „pentru a nu pata imaginea regiei”. In functie a ramas totusi acelasi Mistreanu, pina in toamna anului 2003. Momentul debarcarii sale a fost anuntat de fostul primar Simirad de peste 50 ori. Tot de atitea ori a revenit asupra masurii drastice. Dupa 2003, Romeo Mistreanu a devenit simplu inginer la CET, la serviciul Investitii. Intre timp insa, Mistreanu si-a tras un teren in Birnova, in zona numita Pietrarie. Cu doar citeva luni premergatoare debarcarii de la putere, Mistreanu a inceput turnarea temeliei viitoarei vile. Masinile regiei carau zilnic pietris, ciment sau alte materiale necesare la casa sefului. Anul 2004 a consemnat un avint al lucrarilor de constructie, semn ca Mistreanu pare sa fi scos banii de la saltea. Mindretea de vila, evaluata de unii specialisti la aproape 100.000 de euro, este aproape finalizata. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii