O nastere uimitoare in Saptamina Mare

miercuri, 27 aprilie 2005, 23:00
4 MIN
 O nastere uimitoare in Saptamina Mare

„In nici un caz nu renunt la copil. Nu renunt si gata”. Asa a taiat orice discutie cu medicii Elena Lazar, cind acestia au atentionat-o ca sint sanse mari ca pastrarea sarcinii sa o coste viata. De mica, de cind a fost diagnosticata cu Sindromul Marfan, boala genetica extrem de rara, Elena a stiut ca pentru ea aducerea pe lume a unui copil poate insemna moartea. Insa, in ciuda tuturor avertismentelor medicilor, Elena a hotarit sa pastreze acest copil. Nu a speriat-o nici ideea ca in timpul sarcinii chiar si cel mai mic efort – cum ar fi urcatul scarilor – o poate ucide. Astfel, la cei 37 de ani ai sai, Elena a devenit mama unui baietel perfect normal de 3,6 kilograme. Aceasta insa dupa ce a trecut la un pas de moarte: la scurt timp dupa nastere, din cauza bolii de care sufera femeia a facut disectie de aorta. „S-a nascut a doua oara”, comenteaza echipa mixta de medici de la Maternitatea „Cuza Voda” si Centrul de Cardiologie Iasi, care i-a salvat viata Elenei Lazar. Pentru a-i salva viata, medicii i-au extirpat mai intii uterul si apoi au operat-o pe cord deschis. Un astfel de caz este o premiera in medicina ieseana.
Visul ei: sa devina mama
„Unii ar spune ca femeia a fost inconstienta. Dar si-a dorit foarte mult acest copil si nu a renuntat la sarcina, in ciuda tuturor sfaturilor primite de la medici”, spune conf. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda”. Elena Lazar, de 37 de ani, sufera de Sindromul Marfan – o boala genetica extrem de rara. Boala se manifesta printr-o sensibilitate exagerata a tesuturilor si vaselor de singe, care se pot rupe la cel mai mic efort. Practic, la un efort mai mare, cei care sufera de aceasta boala risca sa faca disectie de aorta si sa moara in citeva minute. Iar o sarcina creste foarte mult riscul de a face in orice moment disectie de aorta. Desi medicii i-au explicat de nenumarate ori acest lucru, si faptul ca o sarcina ar putea sa o ucida oricind, Elena a insistat sa pastreze copilul atunci cind a aflat ca e gravida. Pensionata pe caz de boala de mai multi ani, de conditie medie, femeia a ingnorat toate avertismentele medicilor pentru a-si implini visul: sa devina mama.
„Cazul este uimitor”
„Si un efort foarte mic, cum ar fi urcatul scarilor, ar fi putut sa-i provoace disectia de aorta si sa o ucida. Este uimitor ca a putut duce sarcina pina la capat. Este primul caz de acest gen cu care ne intilnim. Pina acum nu am mai avut nici o mama cu Sindrom Marfan”, spune conf. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda” Iasi. In urma cu doua zile Elena Lazar a fost supusa unei cezariene pentru a aduce pe lume copilul: un baietel de 3,6 kilograme. „O nastere normala ar fi fost si mai riscanta decit cezariana. Dar nici aceasta nu era lipsita de riscuri, data fiind boala pacientei. Si ceea de ce ne temeam noi mai mult s-a intimplat. La numai o ora dupa cezariana, pacienta a suferit o disectie de aorta”, spune dr. Onofriescu. Din fericire, medicii si-au dat seama imediat de aceasta si au transferat-o de urgenta la Centrul de Cardiologie Iasi, unde mai intii i s-a extirpat uterul, dupa care a fost operata pe cord deschis. „A trebuit sa-i extirpam uterul din cauza unei hemoragii care nu putea fi oprita. Altfel, chirurgii cardiovasculari nu puteau sa-i inlocuiasca portiunea de aorta ai carei pereti se fisurasera. Oricum, e un miracol ca a supravietuit”, a mai adaugat dr. Onofriescu. Medicii spun ca sansele de supravietuire sint foarte mici in astfel de cazuri, deoarece disectia de aorta se depisteaza cu dificultate si orice minut pierdut in astfel de situatii poate fi fatal pacientilor.
„Operatia in cazul disectiei de aorta nu este o premiera. Avem aproximativ 40 de asemenea interventii de cind am deschis Centrul de Cardiologie Iasi. Noutatea este combinatia dintre aceasta patologie si sarcina pacientei, care a decurs normal pina la nastere. In experienta mea, este prima operatie combinata intr-un astfel de caz in Romania. Nu am cunostinte sa se mai fi efectuat o asemenea operatie in tara. In literatura de specialitate nu se mai mentioneaza cazuri similare in Romania, iar in literatura internationala am gasit doar 3 cazuri dupa unii autori, sau maxim opt dupa altii”, spune dr. Grigore Tinica, chirurg cardiovascular in cadrul Centrului de Cardiologie Iasi. Acesta a precizat insa ca pacienta a avut un foarte mare noroc, riscul de deces in cazul disectiei de aorta fiind extrem de mare. „Din fericire, pacienta a supravietuit. Se simte bine si e foarte fericita”, a mai spus dr. Tinica. Elena Lazar va mai ramine in spital cel putin zece zile pentru observatie si stabilirea tratamentului. Dupa ce va fi externata, femeia nu va avea voie sa faca nici un fel de efort si va trebui sa urmeze cu strictete tratamentul prescris de medici pentru reglarea tensiunii. „Sint fericita”, a fost tot ce a putut spune Elena Lazar, pe care bucuria de a fi mama a facut-o parca sa uite ca a fost la un pas de moarte. (Simona RELEA)

Comentarii