O nedreptate de 100 de miliarde

luni, 11 aprilie 2005, 23:00
3 MIN
 O nedreptate de 100 de miliarde

„Spitalele iesene au iesit din 2004 fara datorii, nu numai datorita unui management mai bun. Ci si datorita banilor pe care unii asigurati i-au scos din buzunar atunci cind au ajuns in unele spitale”, spune dr. Vasile Cepoi, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi. Acesta a precizat ca in 2004 spitalele iesene au primit foarte putini bani pentru materiale sanitare – 100 de miliarde, nici jumatate din suma reala necesara. Din aceasta cauza, anul trecut, in multe spitale din Iasi care au terminat mai repede aceste fonduri, oamenii au fost nevoiti adesea sa-si cumpere cu bani din propriul buzunar diverse materiale sanitare: seringi, fese, perfuzoare, leucoplast etc. „Acolo unde s-a putut si a fost de unde, spitalele au putut transfera bani de la medicamente pentru materiale sanitare. Dar, trebuie sa recunoastem ca acestea nu au acumulat datorii si datorita asiguratilor care atunci cind a fost nevoie si-au cumparat singuri materiale sanitare. Nu stiu sa mai fie si alte spitale in tara care sa fi intrat in 2005 fara datorii. Cred ca Iasul e singurul care a reusit performanta de a respecta legea in ceea ce priveste incadrarea in bugetul alocat”, a adaugat dr. Cepoi. Astfel, anul trecut, in timp ce bolnavii internati in spitalele iesene scoteau bani din propriul buzunar pentru diferite materiale sanitare, in celelalte orase din tara, nici vorba de asa ceva: fara sa-si bata capul cu respectarea legii, spitalele din toata tara au acumulat datorii de sute de miliarde la furnizorii de medicamente si materiale sanitare.
Bolnavii au tras degeaba
In ceea ce priveste bunul management, nu trebuie uitat ca tot in ideea de e evita acumularea de datorii, anul trecut medicii ieseni se gindeau de doua ori inainte de a prescrie un medicament scump, sau o investigatie performanta bolnavilor internati. In celelalte spitale din tara, nimeni nu si-a batut capul cu respectarea legii finantelor publice care prevede ca unitatile de stat sa incheie un an fara datorii. O atitudine foarte „eficienta”, drept dovada faptul ca Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii a anuntat ca toate datoriile acumulate de spitale in 2004 catre furnizorii de materiale sanitare si medicamente vor fi decontate pina la sfirsitul lunii aprilie, cu exceptia restantelor de anul trecut la medicamente, pentru care termenul limita este sfirsitul lunii noiembrie. Astfel, Iasul – care a respectat legea si a facut economii pe spatele bolnavilor si nu are datorii – se transforma peste noapte din „exemplu” intr-un „mare pacalit”. Mai mult, de parca efortul de a intra fara datorii in noul an, nu face nici doi bani in ochii guvernantilor, spitalele iesene au primit un buget la fel de sarac ca anul trecut: fondurile pe 2005 pentru materiale sanitare si medicamente nu ajung decit pina in 2005. „Nici o fapta buna nu ramine nepedepsita! Ce pot spune mai mult?”, a comentat Stefan Georgescu, care a condus Directia de Sanatate Publica Iasi.
„De unde bani in plus pentru Iasi?”
„O astfel de decizie poate avea un impact dezastruos asupra conducerilor spitalelor care s-au straduit sa intre in acest an fara datorii. Cu siguranta, cei in cauza se vor intreba ce rost au mai avut eforturile lor si ale pacientilor pentru a respecta legea! Noi am atentionat Casa Nationala de performanta spitalelor iesene de a intra in acest an fara datorii si de faptul ca la rectificarea bugetara ar trebui sa primim mai multi bani. Dar nu stiu daca se va intimpla acest lucru”, a precizat dr. Cepoi. Politicienii sint ceva mai rentinuti in a comenta marea pacaleala a Iasului, si incearca sa mai „spele” obrazul Guvernului cu ceva promisiuni: „Nu pot spune ca cine nu respecta legea, are de pierdut! Dar am discutat cu ministrul Cinteza situatia Iasului si am promisiuni consitente din partea acestuia pentru realizarea unui program special pentru sanatatea ieseana. Sper chiar ca la rectificarea bugetara, Iasul sa aiba de cistigat”, promite liberalul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat. „Rectificarea bugetara va fi in minus pentru toate sectoarele. Inclusiv pentru sanatate. De unde bani in plus pentru Iasi? Oricum, este total imoral de a acorda un premiu celor care incalca regula jocului. Pentru ca asa vad eu situatia. Spitalele din Iasi au facut eforturi supraomensti pentru a intra fara datorii in noul an. Si in loc sa fie recompensate si sa primeasca un buget mai mare, sint pedepsite cu bani mai putini”, comenteaza prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Iasi. (Simona RELEA)

Comentarii