Operatie miraculoasa la Spitalul de Urgente

joi, 04 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Operatie miraculoasa la Spitalul de Urgente

In numai zece ore, Petrica Porcilescu a trecut din cele mai intunecate colturi ale iadului in rai. Cu miinile inrosite de singele care curgea in valuri, cu piciorul atirnindu-i in numai citiva centimetri de piele, cu o durere care il sufoca, ultimul gind al lui Petrica inainte de a lesina a fost acela ca va muri. Primul lucru pe care l-a facut cind a deschis ochii a fost sa-si pipaie piciorul drept. Desi ii parea mai gros decit il stia, in mod surprinzator, piciorul era tot acolo. Ce nu stia Petrica este ca intre timp trecusera sapte ore dintre care mai bine de patru medicii de la Spitalulul de Urgente se luptasera sa-i puna piciorul la loc.
Cind s-a intimplat accidentul, in urma cu citeva zile, Petrica Porcilescu lucra cu ziua la o familie din Suceava care il tocmise sa le taie lemnele pentru iarna. Era bucuros pentru ca, dupa mai multe zile, primise in sfirsit un angajament. Cu gindul la banii pe care urma sa-i primeasca, tinarul de 22 de ani s-a dezechilibrat in timp ce era cu drujba-n mina. Nu s-a speriat pentru ca nu era prima oara cind i se intimpla ca piciorul mai scurt, stingul, sa-i joace astfel de feste. Practic, din cauza unei luxatii congenitale, baiatul are un picior mai scurt decit celalalt. Din cauza dezechilibrului de citeva secunde, Petrica aproape ca nici nu si-a dat seama cind lama drujbei i-a taiat piciorul.
Tot ce isi aminteste sint valurile de singe si durerea sufocanta: "Din cauza durerii si a spaimei am lesinat", spune Petrica, albindu-se la fata instantaneu. Cu piciorul atirnindu-i in doar citiva centimetri de piele, tinarul a fost transportat la Spitalul Judetean Suceava si apoi la Spitalul de Urgente Iasi cu recomandarea sa i se amputeze piciorul. Spre norocul lui, in triajul Spitalului de Urgente se afla, intimplator, si prof.dr Teodor Stamate, care a considerat ca tinarul are totusi o sansa de a-i fi salvat piciorul. "Drujba taiase ambele oase si toate vasele de singe arteriale sau venoase de la jumatatea gambei. De aceea fusese recomandata amputarea piciorului. Insa exista o sansa de a-i replanta gamba, ceea ce ar fi insemnat ca tinarul sa nu ramina olog pentru toata viata si am hotarit sa facem operatia", a spus prof.dr Teodor Stamate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgente Iasi. Dupa ce o echipa de ortopezi formata din medicii Iancu Constantin si Tudor Cozma au fixat oasele gambei, tinarul a ajuns pe masa de operatie. Interventia microchirurgicala a durat peste patru ore, timp in care echipa operatorie alcatuita din dr. Teodor Stamate si medicul rezident Oana Hermeziu a cusut sub microscop toate vasele de singe care trebuiau sa vascularizeze piciorul tinarului. "Cind m-am trezit dupa operatie si mi-am vazut piciorul, am crezut ca visez. N-as fi crezut ca voi mai putea merge vreodata ca orice om normal. Si acum cind pot ridica putin piciorul, pot misca degetele, am uneori impresia ca visez", spune Petrica Porcilescu ridicind cu mindrie piciorul bandajat pentru a ne demonstra ca totul este adevarat. Medicii spun ca va putea merge abia peste trei luni, perioada de recuperare in cazul replantarii de gambe. Astfel de cazuri sint mult mai rare decit replantarea de miini. "In 12 ani de cind functioneaza la Iasi Centrul "SOS Mina", am avut 315 cazuri de miini sau degete replantate, si doar 8-9 cazuri de gambe replantate. La noi, cel mai adesea in fracturile deschise de gamba rezolvate in absenta chirurgilor plasticieni, se recurge la amputatie. Ar trebui sa existe o colaborare intre ortopezi si specialistii in microchirurgie care ar putea conlucra la toate cazurile de acest gen", este de parere prof.dr Teodor Stamate. (Simona RELEA)

Comentarii