Prima asociatie rurala de femei din Romania este la Costuleni

luni, 22 martie 2004, 00:00
3 MIN
 Prima asociatie rurala de femei din Romania este la Costuleni

Femeile din Costuleni nu mai vor sa traiasca sub papucul barbatilor. Asa cum au vazut la televizor, s-au gindit sa infiinteze o asociatie feminista. Prima din tara dintr-o zona rurala. Dupa ce vor deschide un magazin in sat, au de gind sa deschida unul si in Iasi, sa vinda gospodinelor de la oras bulion si zarzavaturi. In planurile lor figureaza si acordarea de consiliere profesionala pentru copii, aplanarea certurilor de familie, si, nu in ultimul rind, consiliere in relatia de cuplu.
Nu intra oricine in asociatie
Satule sa mai astepte ca altcineva sa rezolve problemele, 30 de femei din comuna Costuleni, judetul Iasi, au infiintat o asociatie cu un pronuntat caracter feminist. In asociatia „Speranta” s-au inscris doar femeile care au cistigat respectul comunitatii. Ideea
le-a venit dupa ce au vazut ca in alte tari europene femeile si tinerii de la sate au propriile lor asociatii si se bucura de tot felul de beneficii. In februarie 2003, femeile, in frunte cu Elena Savin, au mers la Gabriela Cadar, consilierul din comuna pentru probleme agricole, si i-au cerut ajutorul. „Le-am ajutat sa se organizeze, sa isi gaseasca un sediu si sa se inregistreze ca si asociatie la judecatorie”, ne-a spus Gabriela Cadar.
„Doamnele din Iasi vor dori bulion natural”
La prima intilnire au discutat deja despre infiintarea unui magazin in care sa vinda doar bunuri produse in gospodariile proprii. „In primul rind, dorim sa avem un magazin al nostru, pentru ca femeile sa nu mai fie nevoite sa isi vinda produsele la marginea drumului. Vom vinde la preturi acceptabile produse lactate, oua, bulion, zarzavaturi, tot ce se poate produce intr-o gospodarie de la tara. Multe dintre noi fac chiar si produse de artizanat, cosuri de nuiele, goblenuri si alte produse care se cer pe piata”, ne-a spus Elena Savin. Insa unul din cele mai mari proiecte pe care feministele din Costuleni ar vrea sa-l puna in aplicare este deschiderea unui magazin intr-o piata din Iasi. „Credem ca iesenii ar fi interesati sa cumpere produse din magazinul nostru. Totul va fi facut «ca la mama acasa», si sintem sigure ca doamnele din Iasi vor dori bulion conservat natural, zarzavaturi si multe altele”, afirma Savin.
Barbatii ascultau la usa
Membrele Asociatiei „Speranta” s-au intilnit cu primarul comunei, Dimitire Nechita, care le-a promis pentru inceput un spatiu pentru magazinul din comuna. „Bineinteles ca le vom sprijini in orice activitate. Cind au venit la mine cu ideea, am fost putin surprins. Insa acum sint mindru de femeile de la mine din comuna”, ne marturiseste primarul. La inceput, cei mai mirati de initiativa femeilor au fost barbatii. La prima intilnire a feministelor de la sediul Caminului Cultural, aproape jumatate dintre barbatii din comuna au stat afara, la usa.
„Sa nu neglijeze gospodaria”
„Eu credeam ca se intimpla ceva. S-au adunat toate la Caminul Cultural, si pe noi nu ne-au primit. Am stat la usa pina ne-au explicat si noua despre ce este vorba, iar acum sintem de acord. Ideea asta cu ascociatia pare buna, dar sa nu neglijeze gospodaria”, s-a aratat ingrijorat Viorel Cojocaru, postasul. Goldan Alexandru, alt sot, a „amenintat” chiar ca va crea si el o asociatie a barbatilor. „Ii dau un reportofon nevesti-mii ca sa inregistreze tot ce vorbesc ele, si apoi putem si noi sa facem asociatia barbatilor”, a spus el.
Un credit de 1.000 de euro
Membrele asociatiei spun insa ca nu isi vor neglija deloc gospodariile. Mai mult, vor obtine un credit de la o fundatie romano-elvetiana pentru a cumpara seminte, pentru a-si ingriji plantatiile legumicole de pe terenurile proprii si pentru a-si deschide magazinul. „Ne-am intilnit deja cu directoarea fundatiei ELMOL din Roman, care ne-a spus ca ne poate oferi un credit de 1.000 de euro, rambursabil in 4 ani si fara dobinda, ca sa ne putem finanta proiectele”, declara Gabriela Cadar.
Totusi, pe linga vinzarea de produse agricole, feministele din Costuleni se vor implica si in rezolvarea problemelor de medicina, de cuplu, de violenta in familie. „Pe linga toate acestea, vom incerca sa ii ajutam mai mult decit pina acum pe copiii din comuna noastra. Au nevoie de orientare profesionala si nu are cine sa ii indrume. Vom face si actiuni caritabile. Sint multi oameni nevoiasi in comuna care au nevoie de ajutorul nostru”, isi dezvaluie planurile Elena Savin. (Cristina STOIAN)

Comentarii