Proiect de exceptie propus de "Monitorul"

duminică, 03 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Proiect de exceptie propus de "Monitorul"

Este vorba despre proiectul "Burse pentru elevii din mediul rural" – care are drept scop sprijinirea elevilor de la tara pentru a urma gimnaziul si liceul in Iasi. In conditiile in care tot mai putini copii din mediul rural reusesc sa patrunda in scolile urbane, initiativa "Monitorului" de a face ceva pentru a-i salva de la ignoranta pare a fi, cel putin deocamdata, singura solutie pentru indreptarea acestei situatii. Aceasta cu atit mai mult cu cit prapastia dintre scolile satesti si cele din oras – existenta dintotdeauna, de altfel – s-a adincit in ultimii ani. Daca in multe licee si scoli din Iasi informatica si calculatorul nu mai sint doar notiuni abstracte, la tara se traieste inca in era abacului. Iata de ce, a incepe educatia intr-o scoala din oras din clasa a V-a este cu atit mai important pentru copiii de la tara, cu cit discrepantele dintre gimnaziul urmat in mediul rural si cel din mediul urban sint atit de mari, incit golurile acumulate in educatie in acest rastimp sint greu de depasit in anii liceului. Ideea proiectului "Burse pentru elevii din mediul rural" a fost prezentata de "Monitorul" in urma cu doua luni Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Conducerea ISJ s-a oferit sa faca selectia celor mai buni elevi din mediul rural, "Monitorul" urmind sa mediatizeze proiectul si sa contacteze oameni de afaceri si institutii dispuse sa acorde bursele. Initial, "Monitorul" a propus ca bursele sa fie acordate incepind cu clasa a IX-a, insa Cristina Dascalu, director administrativ al Inspectoratului Scolar, a propus ca acestea sa fie acordate incepind cu clasa a V-a, tocmai pentru a oferi posibilitatea unei continuitati in educatie. Dupa consultari si cu alti specialisti, conducerea Inspectoratului a ajuns la concluzia ca varianta cea mai buna este acordarea burselor pentru clasa a V-a.
Bursa este in valoare de un milion de lei pe luna
Intr-o prima etapa, ISJ a selectat 112 elevi – reprezentind patru clase -, iar acum, in etapa a doua, "Monitorul" si ISJ cauta sprijinul financiar. Este de inteles ca numarul elevilor ce vor fi scolarizati depinde in mod direct de cei care vor contribui cu bani pentru aceasta. Mesajul nostru se adreseaza tuturor oamenilor de afaceri si institutiilor care pot acorda burse de cite 1 milion de lei lunar pentru elevi remarcabili din scolile satesti. Pina in acest moment, "Monitorul" si conducerea Inspectoratului Scolar au contactat mai multi oameni de afaceri, iar astazi, la sediul ISJ vor fi stabilite detaliile legale si formale pentru concretizarea proiectului, contul unde vor fi depuse fondurile pentru burse. "Monitorul" va prezenta zilnic date despre evolutia proiectului si va anunta detalii utile pentru cei care vor sa contribuie cu bani pentru reusita acestui demers.
Mai multe institutii, contactate zilele trecute de "Monitorul"si de Inspectoratul Scolar Judetean, au oferit deja un raspuns favorabil. Printre acestea se afla partide politice, universitati private, oameni de afaceri si asociatii profesionale ale oamenilor de afaceri. Proiectul vizeaza o problema importanta a judetului si presupune implicarea financiara si nu numai a comunitatii iesene. Din acest motiv, orice contributie din partea membrilor comunitatii sau a institutiilor reprezentative este binevenita.
Selectia s-a facut cu ajutorul unor chestionare de inteligenta si creativitate
Proiectul "Burse pentru elevii din mediul rural" a demarat in urma cu trei saptamini, cind Inspectoratul Scolar Judetean a inceput selectia celor mai buni copii din judet. 112 micuti ai claselor a IV-a au fost triati pe baza unor chestionare de inteligenta si creativitate de catre o comisie de specialisti ai Centrului Judetean de Asistenta Psiho-pedagogica (CJAP). Elevii selectati au un coeficient de inteligenta cu mult peste medie. "Cel mai mic coeficient este de 117, iar 39 dintre copiii selectati sint considerati de psiho-pedagogi ca avind o inteligenta superioara", a declarat seful ISJ, Mihai Dumitriu. Daca toti cei 112 copii vor reusi sa primeasca burse de studii, ei vor studia incepind cu 1 septembrie la licee de elita din Iasi. Deocamdata, conducerea ISJ a decis ca doua clase de elevi bursieri vor fi infiintate la Liceul de Informatica si la "Mihai Eminescu".
Proiectul initiat de "Monitorul" va da o sansa copiilor din mediul rural, din ce in ce mai putin prezenti in scolile urbane. Intrucit intretinerea unui copil la scoala intrece cu mult posibilitatile celor mai multe familii de tarani – numai internatul si masa costind 1 milion de lei pe luna -, multi parinti abandoneaza ideea de a-si da copiii la liceu. Opt clase ajung sa intregeasca educatia de-o viata a majoritatii copiilor de tarani, folositi de mici la munci, pentru a intregi veniturile subtiri ale familiei.
La "Negruzzi", numai 3% dintre elevi provin din mediul rural
Desi reprezinta peste 50% din totalul de elevi ai claselor I-VIII din judet, putin peste 15% dintre elevii din liceele Iasului provin de la tara. Cei mai multi dintre acestia urmeaza licee industriale, in scopul de a invata cit mai rapid o meserie, astfel ca cei din liceele de elita sint si mai putini. Acum mai bine de 100 de ani, la infiintarea Liceului Internat "Costache Negruzzi" prin decret regal, 90% dintre elevii sai proveneau din satele Moldovei, doar 10% fiind oraseni. Acum, numai 50 din cei 1.500 de elevi ai liceului – adica in jur de 3% – sint din mediul rural. "Cei mai multi dintre acestia sint copii de intelectuali din comune, unde venitul este sigur, iar parintii pot suporta cazarea si masa", aflam de la Carmen Petrus, directoarea de la "Negruzzi". La "Racovita", dintre cei 1.134 de elevi, 67 sint de la tara, si numai 27 dintre acestia studiaza la liceu. Cifrele sint ceva mai mari la Liceul de Informatica "Gr. Moisil", unde din satele judetului provin 101 elevi din totalul de 853. Solutia pentru rezolvarea acestei situatii este, in opinia directorilor de la liceele amintite, o mai buna colaborare intre scoala si comunitate. Aceasta este, de altfel, solutia propusa de "Monitorul" prin proiectul "Burse pentru elevii din mediul rural". (Emilia CHISCOP)

Comentarii