"Nationalul", un liceu de poligloti

duminică, 02 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 "Nationalul", un liceu de poligloti

Cu notele frumoase pe care le-au primit la examenele orale, candidatii la bacul 2000 vor incepe astazi, optimisti, probele scrise. Proba orala de limbi moderne – desfasurata vineri si simbata – a fost mai mult un maraton pentru note de 9 si 10 decit pentru promovarea examenului. Dintre cei 6000 de absolventi, doar 3 candidati care au optat pentru limba franceza au picat examenul oral. La engleza si germana nu a picat nimeni. Ca si la examenul de romana, la nivelul judetului Iasi s-au luat mult mai multe note mari decit note de 5. Astfel, 61% dintre cei 2440 de candidati la limba engleza au luat note de la 9 in sus, doar 77 dintre acestia luind note de 5. La franceza, unde s-au prezentat 2000 de absolventi, 42% dintre acestia au primit note de 9 si 10, iar 155 dintre ei au luat note de la 5 la 5,50. La germana, au dat examen 139 de adolescenti: unul singur a luat nota 5, iar 39% din ei au luat note de la 9 in sus. Dintre cei 128 de candidati la limba rusa, 51% au luat note de 9 si 10, restul primind note de la 6 in sus.
In topul liceelor cu cei mai multi de 9 si 10 la engleza conduce Colegiul National, cu un procent de 90%, urmat de Liceul "Eminescu", la o diferenta de un procent. Liceul "Costache Negruzzi" se afla pe locul al III-lea, cu 83% note de 9 si 10, urmat de "Economic nr. 1" (78%), Liceul "Dimitrie Cantemir (72%), "Racovita" (70%), Scoala Normala (56%) si "Cuza" (54%).
Un clasament similar pentru notele de 9 si 10 la franceza plaseaza pe locul I tot Colegiul "National", cu un procent de 95%. Pe locul al doilea se afla Liceul "Cantemir" (80%), urmat de "Eminescu" (79%), Scoala Normala (73%), "Negruzzi" (61%), Economic nr. 1 (57%) si "Racovita" (47%). Surprinzator, in aceste topuri, unele licee de elita au fost intrecute de licee de categoria a doua. O explicatie a acestei situatii este nu atit nivelul mai slab de pregatire al candidatilor, cit exigenta mai mare pe care au manifestat-o comisiile de examinare de la liceele cu pretentii, sint de parere unii profesori. (Emilia CHISCOP)
Astazi se da proba scrisa la romana
In aceasta dimineata, cei 6000 de absolventi ai claselor a XII-a vor intra in sali, la ora 8,45, unde vor astepta sa primeasca subiectele la proba scrisa de limba si literatura romana. La ora 9,00, la postul national de televiziune, reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale vor trage la sorti subiectele din cele 10 variante existente. Comisiile de examen vor multiplica apoi subiectele si le vor repartiza candidatilor. "Candidatii nu vor transcrie continutul subiectelor pe teza. Foaia cu subiecte va fi considerata ciorna. Daca un candidat uita sa transcrie pe teza rezolvarea de pe ciorna nu se va lua in considerare la nota", a precizat inspectorul Dumitru Dorobantu, secretarul comisiei judetene de bacalaureat. Pe 5 iulie, candidatii vor sustine proba obligatorie a profilului, iar pe 6 iulie proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare profilului. Ultima zi a bacalaureatului va fi pe 7 iulie, cind absolventii vor da proba scrisa la o disciplina din aria curriculara opusa profilului. Pe 9 iulie, vor fi afisate rezultatele. (Emilia CHISCOP)

Comentarii