Revolta la UMF Iasi

joi, 04 august 2005, 23:00
4 MIN
 Revolta la UMF Iasi

„Compartimentele juridic si resurse umane vor intocmi si comunica decizia de concediere”, se spune in actul semnat de rector. „Toata lumea se mira si nimanui inca nu-i vine sa creada ochilor. Este incredibil”, spune decanul Facultatii de Medicina de la UMF, prof.dr. Carol Stanciu, unul dintre cei instiintati de Burlui ca vor fi concediati incepind cu 10 septembrie. „Am ramas extrem de surprins de aceasta notificare, mai ales ca eu, in calitate de decan, am solicitat Senatului sa avizeze prelungirile de activitate din toata facultatea”, a spus Carol Stanciu, adaugind ca il va actiona in judecata pe Vasile Burlui, „pentru ca a incalcat flagrant legea”. Profesorii care au primit prin posta notificarea de pensionare nu inteleg de ce Vasile Burlui a preferat sa ia aceasta decizie prin forta, de unul singur, ignorind legile invatamintului superior si riscind sa ajunga in instanta, decit sa convinga Senatul universitar de necesitatea pensionarii, asa cum au facut-o toti ceilalti rectori de universitati din Iasi. Astfel, profesorii sint revoltati de doua ori. O data pentru ca, in opinia lor, decizia concedierii le incalca un drept stabilit de lege, iar a doua oara, pentru ca rectorul a recurs la o metoda pe care ei o catalogheaza drept abuziva si dictatoriala. Notificarea semnata de Burlui face referire la Codul Muncii, insa Statutul cadrelor didactice permite prelungirea activitatii profesorilor pina la 70 de ani, cu avizul Senatului, iar profesorii cred ca doar Senatul poate vota pentru mentinerea sau pensionarea lor. „In plus, multi dintre cei ce au fost anuntati de concediere sint membri ai Academiei de Stiinte Medicale, iar Legea 264/2004, privind functionarea acesteia, prevede ca membrii acestui for ramin in activitate si in functii de conducere pina la 70 de ani”, a mai spus Carol Stanciu, membru atit in Academia de Stiinte Medicale, cit si in Academia Romana. „Este o bataie de joc. Este si un gest inelegant pentru un mediu academic. Aici nu sintem intr-un butic. Sa faca la Apollonia asa ceva, nu la UMF”, a mai spus Stanciu.
„Vom apela la formele legale”
„Eu sint in concediu, asa ca nu am vazut inca notificarea, dar am auzit de ea. Am auzit ca se invoca noul Cod al Muncii. Nu stiu insa in ce masura seful unei institutii academice poate lua de unul singur o astfel de decizie. Noi am depus cereri de prelungire, iar in invatamint exista o legislatie specifica”, a spus si prof.dr. Maria Covic, sefa Clinicii de Nefrologie de la Spitalul „Parhon” si sefa de catedra la Medicina. Intrebata daca va il va actiona pe Burlui in instanta, Maria Covic a declarat: „Vom apela la formele legale care ne pot apara un drept care exista prin lege”. „Sint insa mirata de aceasta maniera de a trata niste oameni care nu sint niste terchea-berchea, ci au facut performanta: este prof.dr. Felicia Stefanache, de la Neurologie, prof.dr. Georgeta Datcu, este prof.dr. Valeriu Rusu, prof.dr. Cristian Dragomir”, a incheiat prof.dr. Maria Covic. „Pentru mine este penibil sa ne vaicarim si sa ne tinem cu ghearele de posturi! Nu despre asta este vorba! Dar este de neinteles! O astfel de decizie o poate lua doar Senatul”, a spus prof.dr. Cristian Dragomir. Intrebat in ce mod va contesta aceasta masura, el a adaugat ca spera intii intr-o discutie clarificatoare cu rectorul Burlui. „Fac parte dintr-o generatie in care spiritul academic are valoare. Sper mai intii sa avem o discutie, iar mai apoi vom vedea cum ne vom apara drepturile legale. Domnul Irinel Popescu, presedintele comisiei de Invatamint din Senatul Romaniei, ne-a sfatuit sa facem o notificare si la camerele parlamentare”, a mai spus prof.dr. Cristian Dragomir.
„Abuziv si ilegal”
Notificarea lui Burlui i-a lasat muti de uimire nu doar pe profesorii pensionabili de la UMF. „Sint stupefiat. E abuziv si ilegal. Ma mira ca domnul Burlui a procedat astfel. Ca presedinte al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, ca membru in conducerea Academiei de Stiinte Medicale si decan al Facultatii de Medicina din Oradea, pot spune ca e ilegal. In ce priveste profesorii care sint in Academia de Stiinte Medicale, legea le acorda dreptul sa ramina in activitate pina la 70 de ani. In ce-i priveste pe cei care nu sint in Academie, decizia pensionarii trebuia luata de Senatul universitar”, a spus prof.dr. Mircea Ifrim. Metoda folosita de Burlui este considerata abuziva si de secretarul de stat din cadrul Ministerului Educatiei, prof.dr. Dumitru Miron. „Orice decizie trebuie luata de Senat. Cind rectorul decide fara Senat, el se pozitioneaza in afara legii si fiecare il poate da in judecata. Eu ii sfatuiesc pe oameni sa ceara Senatului sa discute prelungirea, in nume personal, pentru fiecare in parte. Oricum, ministerul va veghea la respectarea legii”, a spus secretarul de stat MEC. „Numai daca a obtinut din partea senatului o delegare putea actiona de unul singur. Dar nu cred ca la UMF Iasi s-a intimplat asa”, a spus si Ecaterina Andronescu, presedinta Consiliului Rectorilor. Prof.dr. Dumitru Oprea, rectorul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, considerat cel mai neindurator rector in privinta pensionabililor, crede si el ca Burlui „si-a depasit atributiile”.”Senatul e institutia suprema. Ca rector, poti doar sa pledezi si sa convingi Senatul de necesitatea pensionarii. Mai ales ca e o problema delicata si folosirea fortei nu este o solutie buna. Eu am ajuns in instanta si cu votul Senatului de partea mea”, a spus rectorul Oprea. Contactat de „Ziarul de Iasi”, Vasile Burlui a refuzat sa isi argumenteze in vreun fel faptele. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii