Seful si adjunctii de la „Drumuri si Poduri”, pe mina Politiei

marți, 29 martie 2005, 23:00
4 MIN
 Seful si adjunctii de la „Drumuri si Poduri”, pe mina Politiei

Sefii SC „Lucrari Drumuri si Poduri” (SC LDP) au intrat pe mina Parchetului si Politiei. IPJ a demarat cercetarile impotriva directorului SC LDP, directoarei economice si a directorului adjunct. Liviu Tomulesei, Doina Rener si Neculai Gilca sint acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Daca vor fi gasiti vinovati, cei trei risca pedeapsa cu inchisoarea de la 5 la 15 ani. Culmea, un control de audit dispus de conducerea Consiliului Judetean in septembrie anul trecut nu a constatat nici o neregula. „Sindicatul societatii a reclamat in numeroase rinduri neregulile de la SC LDP, astfel incit s-a impus efectuarea unui control financiar la aceasta societate. Am primit un material complet din partea Directiei Generale a Finantelor Publice referitor la ilegalitatile comise de conducerea societatii, urmind ca cercetarile sa fie continuate de Parchet”, a declarat prefectul Radu Prisacaru.
Selectii de oferta in loc de licitatii
Inspectorii DGFP au verificat timp de aproape o saptamina, la inceputul acestei luni, achizitiile facute de SC LDP in ultimii doi ani. Concluziile raportului au fost inaintate la Prefectura, Politie si Parchet. Conform concluziilor la care au ajuns inspectorii, conducerea societatii a „uitat” in numeroase rinduri sa organizeze licitatii pentru achizitionarea de piatra sparta, bitum sau combustibil. In locul licitatiilor impuse de lege in cazul contractelor cu valoare mare, conducerea LDP a preferat organizarea unor selectii de oferta. Daca in cazul licitatiilor, acestea sint anuntate in Monitorul Oficial sau in presa, putind astfel sa se prezinte oricine, in cazul selectiilor de oferta sint invitati direct numai citiva furnizori, alesi de organizator.
Conform raportului intocmit de inspectorii DGFP, societatea a inchiriat in 2003 si 2004 utilaje de transport de la 5 societati, valoarea insumata a contractelor ridicindu-se la 13,5 miliarde lei. Pentru desemnarea firmelor cistigatoare, SC LDP a organizat doar selectii de oferte, desi valoarea contractelor depasea 40.000 de euro, limita de la care este obligatorie licitatia. Mai mult, SC LDP a inchiriat autobasculante de la mai multe firme, desi conform legii ar fi trebuit sa organizeze o singura licitatie, cu un singur cistigator. Inspectorii DGFP au apreciat ca divizarea contractului a fost facuta de SC LDP tocmai pentru a evita organizarea de licitatii. „SC LDP si-a adjudecat in 2003 mai multe licitatii, mijloacele noastre de transport fiind insuficiente. Nici unul dintre cei inscrisi la selectia de oferte nu a putut oferi integral capacitatea de transport de care aveam nevoie, motiv pentru care am procedat la negocieri cu Ledav Star SRL, Pado Impex SRL si Viomit Impex SRL”, a explicat directorul LDP, Liviu Tomulesei.
„Legea asta este anapoda”
Tot in 2003, SC LDP a organizat o selectie de oferte pentru cumpararea de produse de balastiera, contractul fiind adjudecat de SC „Astral Trading” SRL, contra sumei de 148 milioane lei. Ulterior, SC LDP a mai cumparat de la „Pado Impex” SRL produse de balastiera in valoare de 160 milioane lei, desi contractul fusese adjudecat de „Astral Trading”. Conducerea LDP a explicat noua achizitie tot prin faptul ca societatea care isi adjudecase contractul nu putea livra cantitati mari de produse de balastiera intr-un interval scurt de timp.
O alta achizitie dubioasa a fost facuta in 2004, cind SC LDP a luat 3.000 tone de piatra sparta. Si de aceasta data, conducerea societatii a organizat o simpla selectie de oferta, desi valoarea achizitiei se cifra la 2,16 miliarde lei. Mai mult, la selectie au fost invitate doar trei firme, cu toate ca legea impune trimiterea a minim 5 invitatii de participare. Sefii LDP au explicat incalcarea legii prin faptul ca cele trei firme invitate ar fi fost singurii furnizori din zona Moldovei care puteau furniza cantitati suficiente de piatra sparta. „Nu puteam organiza de fiecare data licitatii fara a risca sa ne depasim termenele de executie a lucrarilor. Daca organizam licitatii, ar fi trebuit sa asteptam termenul legal de 30 de zile de la data anuntului si alte 7 zile pentru rezolvarea eventualelor contestatii, timp in care ieseam din grafic. Legea asta este anapoda. De altfel, la fiecare selectie de oferta am obtinut preturi mai mici decit cele de pe piata, astfel incit nu se poate spune ca am prejudiciat societatea. Pe de alta parte, avem dreptul legal de a negocia cu furnizorii daca nu este vorba de fonduri publice”, a precizat Tomulesei. Contactat telefonic aseara, seful Consiliului Judetean a precizat ca va efectua propria verificare. „Nu am primit de la Finante acest raport. Voi discuta cu cei implicati pentru a clarifica situatia”, a afirmat Lucian Flaiser.
„Ziarul de Iasi” a scris despre neregulile de aici
Neregulile sesizate de inspectorii DGFP in cadrul societatii de constructii a Consiliului Judetean nu sint primele. „Ziarul de Iasi” a publicat in toamna anului trecut o serie de articole in care se relatau procedurile prin care SC LDP isi favoriza propriii concurenti. Astfel, SC LDP cistiga licitatii de asfaltare a drumurilor, lucrarile fiind ulterior incredintate altor societati de constructii, contra unui comision minim. Principalul beneficiar al generozitatii SC LDP a fost SC „Eky Sam” Tirgu Frumos. (Alex ZANOAGA)

Comentarii