Spitalele iesene sint in coma iar bolnavii le cinta prohodul

miercuri, 24 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Spitalele iesene sint in coma iar bolnavii le cinta prohodul

Spitalele iesene au devenit mai bolnave si mai aproape de moarte clinica decit pacientii aflati in stare grava, pe care incearca sa-i reanimeze. Din cauza datoriilor acumulate catre furnizorii de utilitati (apa, energie electrica, gaz metan), spitalele iesene nu mai pot folosi banii, si asa putini, pentru plata altor furnizori. "Blocarea conturilor din cauza datoriilor ne paralizeaza activitatea. Practic, orice sume ar intra in contul spitalului, cu exceptia celor pentru salarii, ar fi oprita in contul datoriilor. Daca nu se rezolva problema pina la sfirsitul lunii, stocurile de medicamente si alimente se epuizeaza", ne-a spus prof.dr Vasile Costinescu, directorul Spitalului "Sf. Spiridon", spital care are datorii de 800 milioane de lei numai la gaz metan. Toata lumea sustine ca s-a ajuns aici din cauza proastei finantari a sistemului sanitar iesean, banii alocati abia ajungind pentru salarii, medicamente si ceva alimente, restul cheltuielilor fiind imposibil de acoperit.
"Sintem pusi intr-o situatie foarte delicata fata de pacientii nostri care isi platesc asigurari de sanatate si care au dreptul la asistenta medicala gratuita. Incercam sa ne descurcam cum putem, dar oamenii vor fi nevoiti sa-si cumpere medicamente si sa vina cu mincarea de acasa", ne-a spus Mariana Stan, asistent-sef la Clinica III Chirurgie. Nu este pentru prima oara cind bolnavii sint nevoiti sa-si cumpere anumite medicamente absolut necesare, dar pe care spitalul nu le poate asigura. Insa, in noile conditii, pacientii vor trebui sa aduca de acasa de la piine, oua, carne sau margarina pina la antibiotice, paracetamol sau aspirina, spitalele urmind sa fie folosite doar ca spatii hoteliere.
Situatia cea mai grea este insa la Maternitatea "Cuza Voda", care are de achitat 4 miliarde de lei catre "Distrigaz" si inca aproape 2 miliarde de lei la "Conel". "Problema este ca numai penalitatile pentru plata cu intirziere a facturilor catre "Distrigaz" se ridica la 1,7 miliarde de lei. Efectiv nu avem acesti bani si incercam sa obtinem reesalonari la plata. Daca nu se renunta la aceasta masura dura, in scurt timp nu vom mai putea asigura medicamentele necesare si mincarea pentru paciente", ne-a spus dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii "Cuza Voda".
Finantele cer reesalonari si plata ratelor
Reprezentatii Directiei Judetene de Finante (DGFPJ) Iasi sustin ca nu este o blocare efectiva a conturilor unitatilor sanitare, ci o "sistare temporara a platilor", din cauza datoriilor de 69 miliarde de lei catre furnizorii de utilitati. "Bugetarii pot sa faca si alte plati, altele decit cele fata de furnizori, daca prezinta un ordin de plata din care sa reiasa ca si-au achitat obligatiile restante sau au platit ratele scadente la intelegerea de esalonare a platilor. In cazuri exceptionale se pot efectua anumite plati de urgenta, cu aprobarea directorului general al DGFPJ Iasi, pe baza unei note incheiate intre unitatea bugetara si furnizorul de utilitati", a explicat Maria Taran, purtator de cuvint al DGFPJ Iasi. ( C. DONOSE, D. CONSTANTIN )

Comentarii