Toate drumurile duc la Burlui

duminică, 01 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Toate drumurile duc la Burlui

Asa cum toate drumurile duc la Roma, cazul diplomelor false ii duce pe membrii Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) in fata unui nume sonor: Vasile Burlui, decanul Facultatii de Stomatologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi. El apare ca examinator al unui alt italian care a primit titlul de doctor in stomatologie din partea Universitatatii Ecologice, unde a fost inmatriculat inca dinainte ca institutia sa fi fost infiintata.
Dupa licentele acordate de UMF celor 63 de italieni, presupusi absolventi ai unei filiale a Universitatii Ecologice din Bucuresti, membrii CNEAA au mai descoperit o diploma falsa. In anul 1996, amintita institutie bucuresteana i-a acordat titlul de doctor in stomatologie italianului Marino Bacone, in ciuda faptului ca, nefiind autorizata, nu avea nici dreptul de a acorda titluri stiintifice. Consultind actele de studii ale lui Bacone, presedintele CNEAA, Ioan Mihailescu, a ramas perplex: foia matricola indica faptul ca italianul ar fi urmat studiile universitare la Universitatea Ecologica din Bucuresti, intre 1988 si 1994. Aceasta in conditiile in care, ca orice institutie privata din tara, Universitatea Ecologica a lui Dolphi Drimer s-a infiintat dupa 1990! "Mai mult decit atit, in rindul profesorilor care l-au examinat in anii facultatii pe Marino Bacone figureaza si numele decanului Vasile Burlui. Potrivit documentelor, acesta a facut parte, de altfel, si din comisia de doctorat a cetateanului italian", ne-a declarat presedintele CNEAA, prof.dr. Ioan Mihailescu. "Eu nu am predat niciodata la Universitatea Ecologica! Pina nu vad actele, nu cred asa ceva", afirma Vasile Burlui. "Daca domnul Burlui nu a predat la Universitatea Ecologica, atunci situatia este si mai grava in ceea ce il priveste pe domnul Drimer. Domnul Burlui ar trebui sa il dea in judecata pentru folosirea abuziva numelui", a adaugat presedintele CNEAA, Ioan Mihailescu.
Noul caz descoperit de CNEAA urmeaza a fi investigat si de inspectorii Ministerului Educatiei Nationale, care vor finaliza, in aceasta saptamina, concluziile anchetei efectuate la Iasi. Vinerea trecuta, cinci reprezentanti ai MEN, in frunte cu secretarul general Valentin Popescu, s-au deplasat la UMF pentru a cerceta actele de studii ale celor 63 de cetateni italieni care au sustinut examenul de licenta din 1997 incoace. In paralel cu ancheta ministerului, scandalul diplomelor false este investigat de Parchet si de Politie. La sesizarea MEN, rectorul UMF, Carol Stanciu, decanul Facultatii de Stomatologie, Vasile Burlui, si secretara-sefa a rectoratului UMF, Dana Buceac, sint cercetati intr-un dosar penal. Considerindu-se acuzat pe nedrept, rectorul UMF, prof.dr. Carol Stanciu, a demarat propria sa ancheta in institutia pe care o conduce. Suspendat din functie de ministrul Educatiei, Andrei Marga, insa mentinut in fruntea UMF de catre Senatul universitar, rectorul Stanciu a desemnat o comisie de ancheta pentru a dezlega adevarul in legatura cu acest scandal in care – spune el – UMF este implicata pe nedrept. "In functie de rezultatele comisiei noastre, voi lua masurile care se impun", a declarat rectorul UMF. "Am solicitat ministerului sa ne comunice motivele pentru care diplomele de licenta ale italienilor trebuie anulate si lista nominala a persoanelor carora trebuie sa le anulam diplomele", a adaugat Carol Stanciu. Considerind ca numele sau si al universitatii au fost implicate pe nedrept in acest caz, Stanciu este hotarit sa ii excluda din institutie pe toti cei care vor fi dovediti ca avind vreo legatura "necurata" cu scandalul diplomelor false. "Daca se va dovedi ca cineva din universitate a luat vreun cent de la italieni, nu va mai avea ce cauta la UMF Iasi", a afirmat raspicat, zilele trecute, rectorul Stanciu. Se vehiculeaza insa ca, pentru a-si obtine diplomele de medici stomatologi, cei 63 de italieni ar fi platit cite 50.000 de dolari. Un tribut care nu li s-a parut, probabil, prea mic, avind in vedere ca au fost facuti medici fara a fi urmat inainte o facultate. Cu toate ca pe foile lor matricole, cu care s-au prezentat la UMF, figureaza ca au urmat sase ani de studii stomatologice la o filiala italiana a Universitatii Ecologice, realitatea este cu totul alta, dupa cum sustin anchetatorii CNEAA si MEN. Cei 63 de italieni au devenit medici dupa ce au sustinut, in prealabil, scoli profesionale, multi dintre ei neavind nici macar bacalaureatul. In mod paradoxal, ei au dovedit o buna pregatire de specialitate, situindu-se deasupra mediei de calitate a studentilor de la UMF. Cel putin, asa sustine decanul Facultatii de Stomatologie, Vasile Burlui, care i-a facut pe citiva dintre italieni membri in Asociatia de Medicina Stomatologica (AMS) pe care o conduce. (Emilia CHISCOP)

Comentarii