Ucigasii din Iasi care nu vor face puscarie

joi, 07 octombrie 2004, 23:00
5 MIN
 Ucigasii din Iasi care nu vor face puscarie

„Tigarile, alimentatia inadecvata si sedentarismul. Acestea sint principalele motive ale nivelului ridicat al bolilor cardiovasculare si deceselor provocate de acestea printre ieseni”, spune prof. dr. Mihai Datcu, medic specialist cardiolog in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi. In 2003 bolile cardiovasculare au secerat cei mai multi ieseni – 7,65 decese la 1000 de locuitori. Mai prost cu inima decit iesenii stau locuitorii din Vrancea si Botosani, unde anul trecut pe motive cardiovasculare s-au inregistrat peste 9 decese la 1000 de locuitori. Mai bolnavi de inima sint si cei din Nord-Vestul tarii (Maramures, Cluj, Bihor etc), unde acest indice este de 8 decese la 1000 de locuitori.
„Nu exista in primul rind un program de profilaxie, de preventie. Un astfel de program ar trebui sa conduca la reducerea numarului de fumatori, sa-i invete pe oameni sa mearga frecvent la control si sa-si urmeze corect tratamentele. Bineinteles, alimentatia adecvata si sportul au un rol la fel de important. La noi, jumatate din oamenii de pe strada il privesc ca pe o ciudatenie pe cel care face jogging”, mentioneaza prof. dr. Datcu.
Fumatul omoara trei oameni din 2000
Fumatul la care se adauga poluarea, saracia si lipsa de educatie sanitara. Acestea sint „armele” unui alt „ucigas fara chip” ce face ravagii printre ieseni: BP, adica bolile bronhopulmonare – bronhopneumopatie obstructiva, astmul bronsic, bronsita cronica, TBC-ul, insuficientele si infectiile respiratorii). In 2003 s-au inregistrat 1,4 decese la 1000 de locuitori din cauza BP, peste media pe tara – 0,69. „Prima cauza a acestor afectiuni este fumatul. Conform cercetarilor noastre, aproape 40% dintre ieseni sint fumatori. Apoi, din lipsa de educatie sanitara, bolnavii se prezinta la medic doar atunci cind boala este intr-un stadiu foarte avansat. Si la toate acestea se adauga saracia: tratamentul pentru astfel de afectiune, cu exceptia TBC-ului, nu este gratuit. Si costa aproximativ doua milioane pe luna. Neexistind programe nationale care sa suporte macar o parte din aceste costuri, normal ca oamenii nu urmeaza deloc sau nu respecta o continuitate a tratamentului. Si de aici numarul mare de decese”, a precizat prof. dr. Traian Mihaiescu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Iasi.
20% dintre ieseni beau alcool frecvent
Saracia si starile conflictuale ce decurg de aici reprezinta motivele unor alte afectiuni care situeaza iesenii pe linia de mjloc: afectiunile psihice. Acestea au pondere 29,2 cazuri la 100.000 de locuitori. Nu depasim media pe tara, dar ponderea bolilor psihice este mai mare decit in alte judete ale regiunii N-E ( Vaslui – 6,2 astfel de cazuri la 100.000 de locuitori). „Iesenii sint mai educati si au oferta mai diversificata decit ceilalti moldoveni in ceea ce priveste centrele de tratament al afectiunilor psihice. Adresabilitate fiind mai mare si numarul cazurilor inregistrate la Iasi este mai mare decit in celelalte judete ale Moldovei. In mare parte, aceste afectiuni psihice reprezinta depresii cauzate de situatia socio-economica”, a spus prof. dr. Ioan Boisteanu, directorul Spitalului „Socola” Iasi. Acesta a mai precizat ca si in privinta consumului de alcool, iesenii nu ies „din rind”. „Aproximativ 20% din populatia Iasului este consumatoare de alcool. La fel ca in majoritatea zonelor tarii. Numai ca spre deosebire de ardeleni, de exemplu, care beau zilnic tarie, la noi oamenii se cinstesc zilnic cu vin”, a mai precizat dr. Boisteanu.
Un iesean din 20 are diabet
Tot la categoria „mediu” ne incadram si in ceea ce priveste bolile de metabolism. 4,8% din populatia Iasului sufera de diabet, 23% sufera de obezitate si 50% dintre ieseni sint supraponderali. „Aceste procente nu depasesc media pe tara. Bineinteles, cauzele acestor afectiuni sint multiple. Alimentatia inadecvata, bazata pe foarte multe grasimi si fainoase. La care se adauga alti doi factori extrem de importanti: sedentarismul si stresul”, a precizat prof. dr. Mariana Graur, seful Clinicii de Diabet, Boli de nutritie si metabolism din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi.
Din 1000 de copii nascuti vii, 19 mor pina sa implineasca un an
Din pacate, peste media pe tara se afla Iasul la capitolul mortalitate infantila: in 2003 in judetul Iasi s-au inregistrat 18,8 decese la 1000 de nascuti vii. Mai mult decit mortalitatea infantila pe tara, care anul trecut a fost de 17,3. Apropiat de zona NV unde s-a inregistrat anul trecut o mortalitate infantila de 16,71, mult mai mare decit acelasi indice din zona Bucuresti-Ilfov – 10,34. „Saracia si lipsa de educatie sint principalele cauze ale mortalitatii infantile. „O analiza realizata de Universitatea de Medicina si Farmacie «Gr.T. Popa» Iasi a aratat ca exista un numar mare de sugari ce provin din familii sarace, dezorganizate. Astfel, sugarii nu primesc o alimentatie corespunzatoare dupa virsta de 3 luni, aparind numeroase cazuri de anemii, rahitism, distrofie in rindul bebelusilor. La care se adauga lipsa de educatie: mamele, mai ales cele din mediul rural, nu se adreseaza medicului de familie. Astfel, gravidele nu sint luate in evidenta si supravegheate medical pe perioada sarcinii. Si de aici apar multe probleme”, a precizat prof. dr. Marin Burlea, prorector in cadrul UMF Iasi.
Numai la Iasi si Suceava natalitatea este mai mare decit mortalitatea
In compensare, natalitatea este mult mai mare la Iasi decit in alte zone ale tarii. De altfel, Iasul si Suceava sint singurele judete din tara unde numarul nasterilor este mai mare decit cel al deceselor. Natalitatea la Iasi este 11,7 la 1000 de locuitori, iar media pe tara este 9,7. „Iesenii si, in general, moldovenii sint mai iubareti. Sau, daca vreti, moldovenilor le place sa faca copii”, explica ironic unii medici natalitatea ridicata din Moldova. Bineinteles, aceasta trasatura a moldovenilor nu are ca urmare doar un numar mult mai mare de bebelusi. In ultima vreme, moldovenii „iubareti” ajung in numar din ce in ce mai mare la medici pentru se trata de bolile cu transmisie sexuala (BTS). Daca in urma cu cinci ani, la Iasi se inregistrau 283 de cazuri de BTS, in 2003 s-au inregistrat 583 astfel de cazuri la 100. 000 de locuitori, mai mult decit media pe tara. Medicii nu considera insa aceasta dublare a numarului de cazuri de BTS ingrijoratoare. „Este o problema de inregistrare, de fapt. Iesenii evita sa se prezinte la medic pentru astfel de boli considerate rusinoase. In ultimii ani, numarul iesenilor care au ajuns la medic pentru a solicita un tratament a crescut”, spun specialistii in dermato-venerologie. Acestia adauga insa ca exista si o serie de cauze ce au condus spre o crestere reala a numarului de cazuri de BTS: prostitutia necontrolata, dezvoltarea comertului si turismului sexual, autonomia economica si sociala a adolescentilor si femeilor, protectia pentru sarcina (anticonceptionalele) confundate si cu protectia pentru BTS, nivel scazut al educatiei pentru sanatate, prezentarea tardiva la medic. Cauze care, spun medicii, vor determina in continuare cresterea numarului acestor cazuri mai ales in rindul tinerilor. Dar, adauga medicii, acest fenomen nu se constata doar pe plan local, ci in intreaga tara. Deci, daca se trage linie, situatia per total nu este nici roza, nici neagra: statistic iesenii nu sint cu mult mai bolnavi decit romanii din celelalte colturi ale tarii. Mai mult, cifrele arata ca, per total, stam chiar bine. La Iasi mortalitatea este mai mica decit media pe tara: in 2003 in Romania s-au inregistrat 12,4 decese la 1000 de locuitori, in Iasi media fiind de 10,3 decese la 1000 de locuitori. (Simona RELEA)

Comentarii