Un preot sparge piata cu un „pachet promotional” pentru ingropaciune

duminică, 25 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Un preot sparge piata cu un „pachet promotional” pentru ingropaciune

Dupa ce in urma cu citiva ani un preot pensionat fortat de Mitropolie si-a deschis biserica particulara in Pacurari, acum un altul ofera servicii de «pompe funebre», la biserica unde Mitropolia i-a oferit postul. Preotul Aurel Margineanu, de la biserica Cimitirului „Eternitatea”, da astfel o lovitura de gratie pe piata de pompe funebre, afaceristii laici din domeniu acuzindu-l de concurenta neloiala.
„De cind inchide ochii si pina pe marginea gropii”
„Ofer consiliere si sprijin din momentul in care omul inchide ochii si pina cind ajunge pe marginea gropii”. Asa isi caracterizeaza preotul Aurel Margineanu activitatea pe care o desfasoara in ultima vreme, cele spuse constituind de fapt «textul publicitar» pe care il rosteste in fata clientilor sai. Slujind de sase ani la biserica din Cimitirul „Eternitatea”, parintele s-a gindit recent ca i-ar putea ajuta pe oameni nu doar cu slujbele de inmormintare, ci si cu serviciile pe care le ofera de obicei firmele de pompe funebre. Sansele lui de reusita in afacere par cu atit mai mari cu cit este primul preot caruia i-a venit aceasta idee. Principiul este simplu: familia unui decedat va prefera in cele mai multe cazuri sa lucreze cu preotul, care inspira de obicei mai multa incredere decit laicii. In plus, oricum ar fi trebuit sa-l contacteze si pe el pentru slujba de inmormintare, asa ca mai bine vorbeste intr-un singur loc – la biserica – si rezolva totul. Pachetul de servicii pe care il ofera preotul Margineanu este complet: rugaciunea – de aproximativ 10 minute – care se face imediat ce a murit persoana, este urmata de scaldat, imbracat, procurarea sicriului, a darurilor pentru inmormintare (punti, prosoape), intocmirea actelor, transportul la capela de priveghi si organizarea meselor comemorative.
Acuzatii de concurenta neloiala
Firma prin care preotul vrea sa realizeze toate acestea este in curs de infiintare, dupa cum sustine preotul Margineanu, tinind inca secret numele sau. „Sint asociat in acest proiect cu un sculptor”, precizeaza acesta. Pentru toate acestea, spune el, nu impune niste preturi, lasind la latitudinea familiilor sa aprecieze cu ce suma trebuie rasplatit efortul preotului si a angajatilor sai. „Nu este o formula de cistig, caci tot ce facem este in perspectiva cistigarii vietii vesnice. De fapt, noi vom merge mai mult in pierdere, dar firma va avea si alte activitati, intre care sculptura religioasa (catapetesme pentru biserici – n.r.)”, explica preotul de la „Eternitatea”. Firmele de pompe funebre cred insa ca, daca ar avea ca profil de activitate doar serviciile de inmormintare si preotul, tot n-ar da faliment pentru ca, de fapt, chiar daca preturile nu sint afisate nicaieri, nimeni nu ar apela la serviciile sale fara sa-l plateasca. „Stim de la doi oameni care au lucrat la biserica si au fost obligati sa plece, reclamindu-l apoi la Mitropolie, ca preotul solicita la inmormintare sa i se dea banii intr-un plic pe care sa fie scris numele familiei si suma respectiva”, sustine Petru Dragan, patronul firmei „Dragan Petru pompe funebre SRL”, acesta specificind ca recent a vazut la biserica afise cu serviciile oferite de preot, disparind in acelasi timp cele puse de pompele funebre. „Nu ma intereseaza ceea ce face, cit faptul ca denigreaza celelalte firme de pompe funebre. Acum, nici un decedat nu poate fi depus in capela de la «Eternitatea» fara sa primeasca aprobarea direct de la preot. Daca nu este acolo, trebuie sa-l sune, daca nu are telefon, sa-l astepte”, spune Petru Dragan. De fapt, contactul direct, fata in fata sau telefonic, este prilejul cu care preotul si-ar putea face reclama, prezentindu-si oferta.
„Inmorminatrea nu trebuie sa fie o parada”
„Prima datorie a familiei decedatului este aceea de a contacta preotul, intrucit orice activitate cu trupul neinsufletit este un act de cult”, argumenteaza preotul Margineanu. Desi denumirea de „pompe funebre” este utilizata in intreaga lume, fara sa se fi facut vreodata auzite protestele clerului impotriva ei, parohul de la „Eternitatea” crede ca aceasta este necrestineasca. „Nu este de conceptie crestineasca acest termen, caci inmormintarea nu trebuie sa fie o parada, ci un moment in care trebuie sa ne umilim in fata lui Dumnezeu. Iar darurile de inmormintare, pomenile, cum se numesc de fapt, nu se ofera doar ca unui om drag, ci lui Dumnezeu, pentru ca el sa reverse mila lui”, mai spune preotul, atacind la rindul sau firmele de pompe funebre: „Ele dirijeaza totul si au creat un adevarat sistem, care cuprinde si oameni de la morga, autopsieri, angajati din spitale, etc. Sint toti in legatura si astfel familia, in momentele in care este dezorientata si indurerata, apeleaza cu usurinta la ei”, sustine preotul. Chiar daca il acuza de concurenta neloiala, firmele de pompe funebre se vad in fata unui fapt pe care pur si simplu trebuie sa-l accepte. „Doar Mitropolia il poate judeca”, spune Maria Gorongea, patroana de la „Ana-Irina” SRL. Fiind una dintre primele persoane care au deschis afaceri cu pompe funebre dupa Revolutie, aceasta spune ca nu se teme de concurenta pe care i-o face preotul Margineanu. „Sintem de mult pe piata si lumea ne cunoaste. Un om care a lucrat cu noi mai vine si a doua oara sau ii spune si vecinului, si tot asa”, explica Maria Gorongea. (Mirela CORLATAN)

Comentarii