Vulpea taranista, in vie la Cotnari?

marți, 15 februarie 2000, 00:00
8 MIN
 Vulpea taranista, in vie la Cotnari?

Directorul de la "Vinia", Vasile Babusan, a aruncat o adevarata "bomba" in cramele de la Cotnari. In spatele majorarii de capital de la fostul IAS se afla "interese politice clare", sustine acesta. Problema Cotnarilor a fost luata in discutie de biroul PNTCD Iasi, intr-o sedinta care a avut loc in urma cu mai bine de o saptamina. "Vasile Lupu a afirmat ca nu trebuie dat pamintul proprietarilor de la Cotnari, motivind ca fostul IAS Cotnari trebuie pastrat. In felul acesta sint clare interesele PNTCD in problema Cotnarilor", ne-a declarat directorul de la "Vinia". Babusan nu ascunde faptul ca "Vinia" este interesata de privatizarea de la Cotnari, dupa ce pina acum a concesionat podgorii de la Niculitel si Murfatlar. Deputatul Vasile Lupu neaga insa afirmatiile lui Vasile Babusan, considerindu-le "minciuni".
Asociatia salariatilor de la fostul IAS Cotnari a reusit sa prinda ciorchinele cel mare, detinind acum 31,5% din pachetul de actiuni al societatii. Acest lucru a devenit posibil prin majorarea capitalului social al societatii cu 15 miliarde lei, actiune "parafata" in sedinta AGA din 31 ianuarie. Banii vor putea fi platiti in rate intr-un termen de cel mult trei ani, prima transa fiind de cinci miliarde de lei. Anterior acestei date, Programul Actiunilor Salariatilor (PAS) nu detinea nici o actiune la Cotnari, actionarul majoritar fiind FPS, care detinea aproape 60% din pachetul de actiuni. Votul favorabil dat de FPS acestei manevre a PAS-ului ridica mai multe intrebari, in conditiile in care Cotnariul nu este un fost IAS vai de capul lui, de care nu se intereseaza nimeni. In astfel de situatii, lipsa de transparenta poate naste dubii serioase. De ce s-a preferat majorare de capital si nu licitatie? Sint interese politice in spatele manevrelor de la Cotnari?
Furtuna a inceput sa loveasca butoaiele de la Cotnari inainte de majorarea capitalului. Cind PAS a luat decizia de a majora capitalul social, FPS Bucuresti a blocat cele doua sedinte AGA in care urma sa se ia aceasta hotarire, asteptind sosirea unor oferte de privatizare. Dupa aceasta "mutare", FPS Bucuresti a facut o rocada in aceasta partida, renuntind la ideea de a privatiza Cotnariul si lasind PAS-ul sa intre in posesia a 31,5% din actiuni prin majorare de capital. La Cotnari, FPS a ramas cu numai 33,4%, structura actionariatului cuprinzind si SIF, cu 29,6%. Daca SIF a ramas cu acelasi procent din actiunile Cotnarilor, nu acelasi lucru s-a intimplat cu actionarii care detin pamint la fostul IAS. Volumul de actiuni al acestora a scazut in urma majorarii capitalului social de la 10,39% la 4,82%.
"As fi dorit sa subscriu la majorarea de capital, dar s-a dorit ca toti ceilalti actionari sa nu subscrie"
Pe linga "interesele" concurentilor, care s-au invirtit in jurul societatii producatoare de vinuri, acum apar pe scena bataliei pentru Cotnari si fortele politice. Cel putin aceasta este convingerea directorului de la "Vinia" SA, Vasile Babusan. El continua sa considere majorarea de capital de la Cotnari, ca fiind "nelegala si fortata". Mai mult, Babusan afirma ca majorarea capitalului social al societatii Cotnari s-a facut prin presiuni politice. Directorul de la "Vinia" sustine ca actionarii cu pamint la Cotnari ar fi trebuit sa poata participa la sedinta AGA din 31 ianuarie, in care s-a luat hotarirea majorarii capitalului. Totodata, acestia ar fi avut dreptul de subscriere la majorarea capitalului, nereducindu-si astfel procentajul de actiuni detinute. "Felia" actionarilor cu pamint reprezenta inainte de majorarea capitalului social 10,39% din actiunile Cotnarilor, dar dupa majorare aceasta s-a redus la 4,82%. Unul din acesti actionari este Ion Ungureanu, primarul de la Ceplenita. Lui i s-a refuzat initial participara la AGA pe motiv ca nu el figura ca actionar, ci mama sa. In consecinta, pentru a putea participa la sedinta in care s-a hotarit majorarea capitalului, trebuia sa prezinte o procura. "Eu am prezentat procura autentificata prin Notariat, dar nu am putut participa decit ca invitat. Cel care a reprezentat interesele actionarilor cu pamint in sedinta AGA a fost Virgil Pintilie, care ar fi mandatarul intereselor actionarilor, fiind secretarul unui comitet de conducere al acestora. Cert este faptul ca eu inca nu stiu care este continutul procesului verbal incheiat in urma sedintei si redactat in soapta. Am reusit sa citesc doar prima pagina. Eu, ca actionar, as fi dorit sa subscriu la majorarea de capital, dar s-a dorit ca toti ceilalti actionari sa nu subscrie, pentru a nu ramine cu 10% din actiunile Cotnarilor", ne-a declarat Ungureanu.
Nu numai modalitatea in care s-a desfasurat sedinta AGA de majorare a capitalului social la Cotnari este contestata, existind pareri conform carora nici demersurile necesare majorarii capitalului social nu au respectat legislatia. Astfel, Vasile Babusan afirma ca "avizul pentru majorare eliberat de Ministerul Agriculturii a fost dat de o directie care nu era abilitata pentru asa ceva". Aceasta este Directia Generala Patrimoniu, Fond Funciar, Cadastru si Imbunatatiri Funciare. Directorul general de la Vinia crede ca avizul, "capatat prin presiuni" nu are valoare. Faptul ca politicul s-a implicat in privatizarea Cotnarilor pare a fi evident pentru Vasile Babusan, care spune ca "pentru mine este clar. Sint implicate forte politice clare". Privitor la politica si la constituirea agentiei din cadrul Ministerului Agriculturii care se va ocupa de privatizarea fostelor IAS, Babusan ne-a spus ca "au aparut actele normative de infiintare a Agentiei si acum lupta este fantastica la Ministerul Agriculturii. Daca pina acum se stia ca PNTCD va obtine posturi in aceasta agentie, liberalii au depus patru candidati pentru presedentia Agentiei, acolo fiind o veritabila lupta pentru posturi". In ceea ce priveste interferenta intereselor politice si a celor economice la Cotnari, Vasile Babusan ne-a spus ca simbata (in urma cu aproape doua saptamini – n.r.) s-au purtat unele discutii in biroul PNTCD, referitoare la problema Cotnarilor. "Vasile Lupu a afirmat ca nu trebuie dat pamintul proprietarilor de la Cotnari, motivind ca fostul IAS Cotnari trebuie pastrat. In felul acesta sint clare interesele PNTCD in problema Cotnarilor", a adaugat directorul general de la "Vinia".
FPS Iasi: "In dorinta de a fi «mai catolici decit Papa», am considerat ca este bine sa avem acest aviz"
Reactiile venite din "partea cealalta a baricadei", adica din partea SIF si FPS, apara actiunea de majorare a capitalului social de la Cotnari, fiecare din reprezentantii celor doua institutii aducind argumente pro-majorare de capital si contra opiniilor lui Vasile Babusan. Alexandru Capitanescu, directorul filialei Iasi a SIF Moldova, ne-a explicat ca in ceea ce priveste felul in care actionarii cu pamint au participat la sedinta AGA, afirmatiile directorului de la "Vinia" sint nefondate. Aceeasi este si parerea Ioanei Dornescu, directorul FPS Iasi. Ea a afirmat ca "actionarii care au dorit au putut participa la sedinta AGA in care s-a luat hotarirea majorarii capitalului. Acestia insa nu au putut asista la sedinta decit in calitate de invitati intrucit au avut asupra lor procuri din care reiesea doar calitatea «generala» de actionari. Or in astfel de situatii este necesara o procura din care sa rezulte clar faptul ca au drept de vot in AGA". In ceea ce priveste controversatul aviz capatat din partea Ministerului Agriculturii, pozitia lui Alexandru Capitanescu este cit se poate de clara: "Asa cum se explica si in nota primita de la Ministerul Agriculturii, pentru o majorare de capital nu este necesara eliberarea unui aviz, aceasta necesitate aparind doar in cazul in care s-ar face privatizare". Ioana Dornescu este si mai transanta, declarind ca "nu era nevoie de acest aviz, insa noi, in dorinta de a fi «mai catolici decit Papa», am considerat ca este bine sa avem acest aviz. Oricum este foarte greu sa ne «miscam» pe acest teren al nimanui situat intre textul ordonantelor si cel al normelor metodologice inca neaparute".
Una spune FPS Iasi, si alta FPS Bucuresti
Directoarea FPS Iasi a explicat si motivul pentru care s-a preferat o majorare de capital in detrimentul unei privatizari a societatii Cotnari SA. "S-a renuntat la ideea de a privatiza fostul IAS tocmai pentru a impiedica preluarea unei societati cu un astfel de nume, cum este Cotnariul, de catre un investitor interesat in lichidarea ei. Cotnari SA este un nume reprezentativ pentru Romania si ar fi pacat sa se piarda datorita preluarii sale de catre un investitor neinteresat de dezvoltarea societatii. Decit sa ne confruntam cu o astfel de situatie, preferam sa transformam Cotnarii in regie autonoma decit sa fie pierduta o legenda", a subliniat Ioana Dornescu.
Un punct de vedere asemanator are si Virgil Pintilie, presedintele Asociatiei Actionarilor care detine pamint la Cotnari: "Societatea Cotnari este ca o fata foarte frumoasa, si daca ar veni un necunoscut sa o peteasca, mi se pare normal sa nu-i fie data oricum. O fata asa de frumoasa nu poate fi petita de un «coate rupte»".
Pozitia FPS Bucuresti este oarecum diferita fata de cea a Ioanei Dornescu, lasind impresia ca una se stie la centru, si alta in teritoriu. Intr-un comunicat al serviciului de presa, trimis redactiei "Monitorul", FPS Bucuresti explica motivele pentru care majorarea de capital a primit acordul FPS: "majorarea capitalului social s-a facut avind in vedere dificultatile cu care se confrunta societatea ca urmare a datoriilor catre bugetul statului de aproximativ cinci miliarde lei si decapitalizarea. Prin majorarea capitalului social, societatea poate sa-si achite obligatiile catre finantele publice si sa se relanseze economic."
In comunicatul FPS nu se pomeneste nimic de pericolul ca podgoriile de la Cotnari sa incapa pe mina vreunui investitor care ar putea sa cumpere fostul IAS si apoi sa-l lichideze.
FPS Bucuresti a primit o oferta pentru Cotnari din partea unui fond de investitii romano-american. "La ambasadele mai multor tari au fost ofertate si societati comerciale, foste IAS-uri. FPS nu a renuntat la nici o oferta, urmind a fi din nou promovate, dupa aparitia Normelor Metodologice privind privatizarea fostelor IAS-uri", se arata in comunicatul FPS Bucuresti.
In privinta presiunilor politice, raspunsul trimis "Monitorului" este sec: "FPS nu are cunostinta ca s-ar fi exercitat presiuni politice care sa fi vizat SC Cotnari SA".
Vinia: "detinem cele mai moderne utilaje din tara"
Si pentru Vasile Babusan, cel care este privit ca un pretendent la obtinerea podgoriei de la Cotnari, varianta "investitorului lichidator" pare neverosimila. El afirma ca asupra "Viniei" nu poate plana banuiala ca ar incerca sa distruga ceea ce exista la Cotnari, in cazul ar obtine terenuri acolo. "Dat fiind faptul ca detinem cele mai moderne utilaje din tara pentru procesarea si imbutelierea vinului, interesul nostru este sa ne extindem cit mai mult. Dovada este si faptul ca anul trecut am concesionat 7.500 hectare de vie, unele din ele la podgorii precum Murfatlar sau Niculitel", a fost explicatia data de Vasile Babusan. Parerea sa este ca teama de a nu lasa Cotnariul pe "mina" unui proprietar nu este justificata, cu atit mai mult atunci cind se face referire la "Vinia". El ne-a declarat ca interesul "Viniei" este sa colaboreze cit mai bine cu fostul IAS, dar si cu taranii posesori de vii de la Cotnari. (Angel DUMITRU, Iulia Nueleanu)

Comentarii