Iasul iese treptat din bezna

miercuri, 26 decembrie 2007, 20:50
2 MIN
 Iasul iese treptat din bezna

Noaptea, orasul pare a-si schimba putin cite putin fata. Daca, pentru a putea vedea ceva prin Iasi, cei aflati in trecere sau vizita trebuia sa colinde orasul ziua, acum o pot face si noaptea. Ultima cladire la care s-a finalizat iluminarea arhitectonica este chiar simbolul orasului, Palatul Culturii, care este pus in valoare astfel si noaptea.

Conceptul de "iluminare arhitectonica" a prins viata timid si la Iasi de curind, de aproximativ un an de zile. In prezent, citeva cladiri din Iasi se "aprind" odata cu lasarea intunericului.

Universitatea "Al.I Cuza", Hotel Traian, Biserica Barboi din zona Tirgu Cucu, Biserica Sfintul Nicolae Domnesc (din fata Palatului, linga Hotel Moldova), Manastirea Cetatuia si, mai nou, Palatul Culturii, beneficiaza deja de sisteme de iluminare arhitectonice. Luminile amplasate au rolul de a pune in evidenta arhitectura cladirii. Edilii locali au precizat ca au in plan extinderea acestui sistem la toate cladirile cu o arhitectonica deosebita, la obiectivele culturale si la diferitele monumente.

"Este vorba despre un proiect mai amplu. Treptat, vor beneficia de iluminat arhitectonic toate cladirile care reprezinta si puncte de atractie, bisericile dar si statuile", a mentionat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei Iasi.

Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei, a precizat ca in 2008 ar putea fi iluminate Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa", Mitropolia sau Biserica "Trei Ierarhi". "In cazul unor cladiri se pune problema finalizarii lucrarilor de restaurare. In ceea ce priveste Palatul Roznovanu, acesta beneficiaza deja de un sistem de iluminare arhitectonica, care insa va fi imbunatatit dupa lucrarile de restaurare si consolidare", a declarat Chirica.

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca, in 2008, majoritatea bisericilor-monument din Iasi ar putea beneficia de un astfel de iluminat.

Specialistii sustin ca lucrarile de iluminare arhitectonica pentru o cladire dureaza aproximativ trei luni, perioada in care este inclusa si proiectarea. Oficialii Primariei au estimat ca investitia in iluminatul exterior al unei biserici ajunge la circa 10.000-15.000 euro.

"Depinde de fiecare locatie in parte. In functie de particularitatile arhitectonice ale cladirii, este nevoie de un numar variabil de corpuri de iluminat. De exemplu, la Biserica Sf. Nicolae Domnesc, au fost amplasate 20 de corpuri de iluminat", a mai adaugat Mihai Chirica.

Ultima cladire care a beneficiat de iluminat arhitectural este Palatul Culturii. Noul sistem a fost inaugurat la sfirsitul saptaminii trecute. Investitia de aproximativ 400.000 lei a fost realizata cu fonduri obtinute la Balul Palatului.

Comentarii