Iesenii care s-au luat la trinta cu virusurile West Nile si Hepatita E

marți, 28 septembrie 2010, 21:22
5 MIN
 Iesenii care s-au luat la trinta cu virusurile West Nile si Hepatita E

Iesenii ar putea fi oricind infectati cu virusul hepatitei E. Neglijenta din fermele de porcine si normele precare de salubritate in acestea ar putea contribui decisiv la raspindirea virusului. In plus, o parte dintre animalele din judetele din zona Moldovei ar putea prezenta anticorpi specifici virusului West Nile. Cu toate acestea, Iasul ar putea contribui decisiv la producerea unui vaccin impotriva virusurilor gripale umane, porcine si aviare. Nu sunt avertizari de la Organizatia Mondiala de Sanatate, ci doar rezultatul cercetarii realizate de catre cadrele universitare si tinerii doctoranzi de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).

Nu exista vaccin

Saptamina trecuta, doua tinere au primit titlul de doctor in domeniul Medicina Veterinara pe baza unor lucrari care evidentiaza pericolul in care se pot afla iesenii. Adriana Anita a inceput studiul hepatitei E inainte ca specialistii romani sa fi auzit vreo notiune despre acest virus. „Tema tezei am ales-o in urma unui stagiu de pregatire pe care l-am desfasurat in Franta sub indrumarea unui biolog care se ocupa de acest lucru, cind la noi nu se auzise nimic despre asa ceva. Prima interactiune cu virusul am avut-o in anul 2006", povesteste tinara. Abia in anul 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, au fost depistate primele semne atit la porc, cit si la oameni. „Ar fi fost imposibil, tinind cont de comertul cu animale, sa nu fie adus si la noi virusul", spune Adriana. Investigatiile tinerei au relevat aspecte necunoscute pina acum. Au fost confirmate inclusiv in Iasi cazuri de persoane infectate cu noul virus. Mai grav este insa ca, deocamdata, nu exista vaccin pentru acest tip de hepatita. „Cu ocazia cercetarii mele am realizat investigatii atit la porc, cit si la om, cu ajutorul Directiei de Sanatate Publica. Am lucrat cu epidemiologi, iar in regiunea Moldovei au fost descoperite patru cazuri de infectare cu virusul hepatitei E. La porci am primit multe semnale atit din ferme, cit si din gospodarii particulare", explica Adriana Anita. Probele identificate seropozitive au provenit de la persoane cu virsta intre 55 si 65 de ani. Cercetarile acesteia au continuat atit in judetul Iasi, cit si in cele invecinate. In procente diferite, aceasta a descoperit anticorpi specifici la porcine, semn ca au trecut deja prin boala.

West Nile, raspindit de pasari

De anul trecut, tinara a demarat si investigatiile virusologice, care au adus rezultate alarmante: virusul poate fi transmis cu usurinta de la porc la om. „Virusul hepatitei E, genotipul III, este cel care evolueaza in Europa. Acest virus se afla si in fermele de la noi, si cu siguranta trece de la porc la om. Transmiterea se face pe cale oro-fecala, dar si prin consumul de ficat tratat termic necorespunzator", sustine Adriana Anita. Deja in unele state europene se verifica inclusiv produsele de carne din galantare din acest motiv, conform tinerei. Virusul hepatitei E cauzeaza la om hepatita acuta.  Porcinele sint doar un „rezervor", fiind complet sanatoase din punct de vedere clinic. Lipsa de igiena in fermele de porcine si in crescatoriile particulare favorizeaza raspindirea virusului.

Un alt virus care a captat atentia intregii tari anul acesta a fost analizat de catre o tinara de la aceeasi universitate. Elena Oslobanu si-a bazat studiile doctorale pe prezenta anticorpilor specifici virusului West Nile in populatiile de animale de pe teritoriul tarii. Chiar daca judetele Moldovei au fost pina acum ferite de epidemii de acest gen, acest lucru nu ar fi exclus, conform tinerei, data fiind circulatia libera si migratia pasarilor si a insectelor. „Ideea mi-a venit in anul 1996, cind in Bucuresti a evoluat o epidemie de West Nile la oameni. In literatura de specialitate, transmiterea virusului se poate realiza de la pasari sau de la tintari. Prezenta virusului se poate detecta prin analizarea anticorpilor specifici la nivel serologic", sustine Elena Oslobanu. Cercetarile acesteia arata ca, in anul 2008, din cele 20 de judete analizate, in 16 a fost confirmata prezenta anticorpilor specifici. Noutatea adusa de teza de doctorat a tinerei este posibilitatea depistarii acestor anticorpi in conditiile oferite de laboratoarele din Romania. „Am validat o metodologie de diagnostic care sa se preteze la situatia din laboratoarele romanesti. Cea recomandata de Oficiul International de Epizootii pentru detectarea virusului la pasari si la cabaline este seroneutralizarea. Aceasta insa poate fi realizata doar in laboratoare cu grad de securitate III, deoarece, fiind in concentratii foarte mari, virusul s-ar putea transmite prin aerosoli", explica tinara. Tot in cadrul cercetarii doctorale, aceasta a dezvoltat si un nou tip de vaccin pentru cabaline. Serul este bazat pe vectori lentivirali care determina un raspuns imun foarte bun. Pentru acest lucru a lucrat in colaborare cu prestigiosul Institut Pasteur din Franta. Vestea buna este ca acest virus nu se transmite interuman. „Nu trebuie sa fim alarmati, dar nici relaxati. E bine ca putem da un semnal de alarma acum, deoarece animalele sint ultima santinela inainte ca virusul sa ajunga la populatia umana", spune Elena.

Un nou vaccin pentru gripa

Cele doua tinere nu sint singurele ale caror cercetari ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea medicinei veterinare. Prof.univ.dr. Gheorghe Savuta, prorectorul USAMV, face parte dintr-o echipa care se ocupa in prezent de realizarea unui tip de vaccin care ar putea combate virusurile gripale umane, porcine si aviare. Ideea acestei cercetari a venit in urma episoadelor de gripa la pasari din anii 2005 – 2006. Proiectul din care acesta face parte are doua obiective. Primul este realizarea unei anchete epidemiologice la animale si pasari pentru a vedea tipurile de virusuri care exista. „Cel de-al doilea obiectiv, si cel mai important, este dezvoltarea in parteneriat cu Institutul Pasteur a unui vaccin bazat pe vectori, anume virusi inofensivi in care se inoculeaza o gena a virusului incriminat", explica prorectorul. Acest vaccin va acoperi o plaja mult mai larga, putind fi folosit cu succes atit in imunizarea impotriva gripei normale, cit si a celei porcine sau aviare. In acest moment nu exista nici un alt vaccin care ar putea combate toate cele trei tipuri, dar, conform profesorului Savuta, vaccinul va trebui sa treaca de teste riguroase pentru a putea fi produs. „Rezultatele abia acum incep sa apara. Lucram la el de doi ani, dar trebuie sa treaca macar 10 pina il vom finaliza. Acum ne este foarte greu deoarece finantarea s-a redus la 25%", a conchis prorectorul de la USAMV.

Comentarii