UPDATE: Inca doua muzee redeschise publicului

miercuri, 01 februarie 2012, 20:37
2 MIN
 UPDATE: Inca doua muzee redeschise publicului

Iesenii vor putea vizita Muzeul "Poni-Cernatescu" si Muzeul Memorial "Mihail Kogalniceanu", ambele din cadrul Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi. Acestea sint complet reorganizate la cele mai noi standarde europene, integrind elementele de interactivitate si multimedia.

Muzeele se adreseaza tuturor categoriilor de public si pot fi vizitate intre orele 10.00 si 17.00, accesul publicului fiind gratuit.

"Cele doua importante edificii muzeale sint reamenajate intr-un cadru inovator, la standarde interntionale. Conceptia muzeistica ilustreaza imbinarea armonioasa dintre atmosfera secolului al XIX-lea, perfect recreata, si cele mai noi tehnologii din sfera IT", a precizat Tamilia Marin, sef Birou Relatii Publice Complex Muzeal National "Moldova" Iasi.

La implementarea proiectului a lucrat o echipa de specialisti formata din arhitecti, designeri, artisti plastici, graficieni 2D si 3D, scenografi, muzeografi si restauratori de patrimoniu cultural mobil.

Printre noutatile Muzeului "Poni-Cernatescu" se numara amenajarea unui laborator de chimie care va servi ca spatiu educational, unde se vor desfasura lectii de chimie si diverse experimente atractive. O alta noutate o reprezinta "mina" din secolul al XIX-lea, amenajata in subsolul Muzeului, prin valorificarea originala a unui spatiu nefolosit pina acum si integrat, original, in circuitul expozitional. Pornind de la pasiunea lui Petru Poni pentru colectionarea minerarelor, aici a fost expusa o coelctie de "flori" de mina. Muzeul Memorial "Mihail Kogalniceanu" a fost supus unui proiect de redefinire tematica si reamenajare a spatiului expozitional care reconstituie atmosfera unei case boieresti de secol XIX, punind in valoare un bogat patrimoniu ce se leaga in buna masura de numele si familia lui Mihail Kogalniceanu. Reamenajarea expozitionala s-a facut conform tipologiilor secolului XIX, pe baza documentelor si marturiilor existente. in acord cu tendintele muzeologiei actuale, noua abordare tematica a impus amenajarea unor spatii care sa permita organizarea de activitatI specifice muzeului. Astfel, salonul-oval, pastrind caracteristicile ambientale definitorii pentru secolul al XIX-lea , a devenit un spatiu destinat desfasurarii unor evenimente metamuzeale: concerte, lansari de carte, auditii musicale, seri de musica si poezie, spectacole de teatru. intr-un spatiu special a fost amenajat sI un Atelier educational unde se pot desfasura activitati si programe interactive, generate de colectii care alcatuiesc patrimoniul muzeal, categoriile sI fluxul de public, interesele vizitatorilor si particularitatilor comunitatii locale.

Comentarii