Incepe marele scandal al caldurii

duminică, 21 noiembrie 2010, 22:53
4 MIN
 Incepe marele scandal al caldurii

Primele facturi la caldura au aprins spiritele locatarilor. Iesenii care au montate centrale termice s-au trezit ca sint pusi la plata pentru caldura de la CET. Oamenii sint nemultumiti si sustin ca nu vor scoate nici un ban in plus din buzunar. Administratorii sustin ca au aparut si situatii aparte, in care locatarii sint pusi sa plateasca cheltuieli comune de 50% din factura totala emisa de CET, cu toate ca blocul nu are subsol sau calorifere pe casa scarii. Motivatia legiuitorului: se plateste si caldura degajata prin pereti, nu numai cea din spatiile comune. Simularile de calcul arata ca, pentru toata iarna, cheltuielile comune pot depasi 300 de lei pentru un apartament cu centrala, chiar in conditiile in care nu exista subsol sau calorifere pe casa scarii.

Facturi mai mari la cei cu centrale decit la cei cu repartitoare

Situatia i-a nemultumit pe iesenii care se vad nevoiti sa plateasca pentru o caldura de care, spun ei, nu beneficiaza. Incepind cu luna octombrie, operatorii de repartitoare au pus in aplicare Ordinul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice 343/2010. Prin acest ordin, toti locatarii de la bloc platesc o cota-parte din caldura furnizata de CET, indiferent daca sint sau nu bransati la sistemul centralizat. Cota comuna variaza intre 30 si 50%. Mai exact, „se admite numai pentru acest sezon de incalzire, utilizarea in calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente partilor comune de 30% din valoarea facturii pentru incalzire in lunile decembrie, ianuarie si februarie si de 50% din valoarea facturii in celelalte luni in care se furnizeaza agent termic pentru incalzire", dupa cum se arata in textul de lege. De exemplu, la blocul B4, scara D, de pe Tutora, factura pe octombrie la energie termica a fost de 572 de lei. Costurile comune de incalzire pe luna trecuta sint de 16,65 lei pentru un apartament care este debransat, in timp ce, pentru apartamentele cu repartitoare, factura variaza intre 13 si 80 de lei. In luna ianuarie, considerata a fi o luna plina de iarna, cheltuielile comune la un apartament cu centrala au fost de 28,65 de lei, in conditiile in care s-a aplicat un procent de 15% din factura totala pe scara de la CET. Imobilul are 20 de apartamente, dintre care 5 sint debransate de la sistemul centralizat. Laurentiu Rusu, administratorul Asociatiei de Proprietari Primaverii 11, de care apartine si blocul B4 scara D, estimeaza ca, in aceasta iarna, pentru un apartament care are montata centrala termica, factura totala pe sezonul rece va ajunge la 328 de lei. Acesta a adaugat ca imobilul nu are subsol, coloane sau calorifere pe casa scarii.

„Nu platesc nimic in plus"

Intr-o situatie similara se afla si locatarii blocului I1, scara B. Ca si la B4, imobilul nu are subsol sau calorifere in spatiile comune. Dintre cele 20 de apartamente, trei au centrale termice. Factura totala la caldura pe luna octombrie a fost de 222 lei, iar cheltuielile comune s-au ridicat 5,30 lei pentru un apartament cu doua camere si debransat. „Din calculele noastre, daca acest sezon rece va fi ca acel de anul trecut, la un apartament cu centrala, cheltuielile comune pe toata iarna variaza intre 260 si 335 lei", a specificat Rusu. Gabriel Craciun, care locuieste pe Tutora nr. 4, la blocul B2, scara E, a declarat ca nu va plati nimic din costurile comune de incalzire. „Din luna septembrie m-am debransat, iar pe 25 octombrie am dat drumul la caldura. Am investit 6.000 de lei in centrala termica. Unde stau eu, din cele 20 de apartamente, 5 au montate centrale de apartament. Nu sint de acord sa platesc nimic in plus, si nici n-am sa o fac", a declarat Craciun. Acesta a adaugat ca ar trebui sa mai scoata din buzunar 4,95 lei, cheltuieli comune de incalzire.

Firmele de repartitoare: „Noi doar aplicam legea"

Reprezentantii firmelor de repartitoare au afirmat ca ei nu fac decit sa aplice legislatia in vigoare. „Oamenii nu sint multumiti ca se dau legi, dar asta nu depinde de mine. Eu trebuie sa aplic Ordinul emis de ANRSC", a declarat Ciprian Ciobanu, sef punct de lucru Iasi al firmei Techem. Oficialii firmei de repartitoare ISTA au afirmat ca au fost luate in calcul suprafetele echivalente termic (SET) de la asociatiile care au predat aceste date si nu au mai fost aplicate cotele de 30 si 50% din factura de la CET. „S-au facut calculele conform datelor pe care le-am avut. Acolo unde am avut date cu privire la SET, le-am folosit, dar sint putine cazurile. La marea majoritate s-a mers cu o cota de 50%. Acum nu mai este suverana asociatia de proprietari in ceea ce priveste costurile comune. Sint asociatii care sint reticente la aplicarea acestui ordin, dar asta este legislatia", a explicat Luminita Maxinciuc, sef punct de lucru Iasi al firmei ISTA. Aceasta a adaugat ca inventarierea tevilor si conductelor dintr-un imobil trebuie facuta de asociatia de proprietari, firmele de repartitoare urmind sa foloseasca aceste date si sa repartizeze cheltuielile comune. Si reprezentantii municipalitatii sustin ca trebuie inventariate toate tevile comune. „Chiar daca blocul nu are subsol, sint totusi niste tevi care trec pe acolo si care trebuie inventariate, chiar daca ele se regasesc pe o distanta mica", a opinat Parascheva Ursache, sefa Biroului Asociatii Proprietari.

Comentarii