Locuinte sociale de 1.465 euro/mp

Subtitlu

marți, 07 aprilie 2009, 23:56
4 MIN
 Locuinte sociale de 1.465 euro/mp

Sefii Primariei pregatesc locuinte de lux pentru saracii Iasului. Luxul nu este dat de zona, de dotari sau de calitatea locuintelor, ci doar de costurile extrem de ridicate ale amenajarii acestor spatii. Sefii din Palatul Roznovanu au primit girul Consiliului Local pentru a cheltui sume imense din banii publici.

Ideea a fost una generoasa: acordarea unui acoperis deasupra capului familiilor nevoiase. Acum insa, intreaga afacere pare facuta in cel mai pur dispret fata de banul public. Sub umbrela caracterului social al actiunii s-a cheltuit deja o suma de 6,25 milioane lei, cu TVA si se pregatesc investitii de inca peste 1,5 milioane lei cu TVA. Dupa cheltuirea acestor bani, 7,8 milioane lei, municipalitatea va avea la dispozitie 44 de locuinte proaspat amenajate intr-o cladire veche.

Cu aceeasi suma s-ar fi putut construi 76 de locuinte noi, la acelasi pret la care tot Primaria construieste cele 224 de locuinte sociale din Metalurgie. Si constructorii sustin ca municipalitatea a cheltuit extrem de mult pentru o cladire veche.

Camin cumparat de urgenta pentru evacuati

In primavara anului trecut, municipalitatea a anuntat organizarea unei licitatii pentru achizitia de locuinte. Au fost depuse doua oferte, iar comisia Primariei a ales una dintre ele. Astfel, s-a decis achizitionarea unui camin de la SC Scala Real Estate. Cladirea are parter si patru etaje. Societatea este controlata de omul de afaceri Viorel Roman, unul dintre actionarii clubului de fotbal Politehnica.

Firma a solicitat si a primit de la bugetul local o suma de 6,2 milioane lei, cu tot cu TVA, adica 1.666.000 euro, la cursul valutar de la data la care a fost facuta tranzactia. S-au achizitionat astfel 92 de spatii locuibile, respectiv un camin din strada Canta numarul 60B. La acel moment, sefii Primariei au explicat ca achizitia de locuinte este extrem de urgenta pentru a oferi case saracilor si persoanelor evacuate din casele nationalizate retrocedate fostilor proprietari. A trecut insa un an de atunci si nu s-a intimplat nimic cu acele locuinte.

Mai mult, acum se pregateste alocarea de noi sume de bani. Printr-o hotarire a Consiliului Local, s-a decis recompartimentarea caminului achizitionat de la firma Scala Real Estate. "Proiectul tehnic pentru recompartimentare a costat 50.000 lei (in jur de 12.000 euro n.r.)", a declarat Dumitru Tomorug, directorul de investitii al Primariei. Documentatia a fost realizata de firma European Project Consult.

1.465 euro/mp de locuinta sociala

Noua investitie este estimata la 1.547.738 lei, cu tot cu TVA, adica 373.000 euro la cursul valutar actual. Conform hotaririi CL, dupa aceste noi investitii in caminul din Canta vor ramine doar 44 de locuinte. Astfel, vor fi patru garsoniere a 15,36 mp, 35 de apartamente cu o camera de cite 31,39 mp si cinci apartamente cu doua camere de cite 47,21 mp.

Practic, pentru ca municipalitatea sa detina la sfirsitul acestui an 44 de locuinte se vor cheltui in total 7,8 milioane lei, adica 2.051.000 euro. Semnele de intrebare apar insa in momentul in care toate aceste cheltuieli se impart la suprafata efectiva a acestor locuinte. La o simpla adunare a tuturor suprafetelor noilor locuinte se poate observa ca aceste noi spatii au o suprafata utila totala de 1.400 mp. Astfel, pentru fiecare metru patrat municipalitatea a cheltuit si isi propune sa investeasca in total 5.571 lei, adica 1.465 euro, pastrind valorile de la cursul valutar in functie de data la care a fost realizata fiecare operatiune.

Concret, municipalitatea are in plan sa arunce 1.465 euro pentru fiecare metru patrat de suprafata utila a unei locuinte dintr-un camin vechi. Cu aceeasi suma se pot achizitiona apartamente din blocuri noi, din cartiere precum Green Park, raminind si bani suficienti pentru a sarbatori casa noua. Aceste locuinte ar avea insa si dotari de ultima generatie cu bucataria mobilata de exemplu, si nu ar fi camere remodelate dintr-un camin.

"Este o suma imensa, mult prea mare"

In proiectul de hotarire prin care s-a aprobat modernizarea caminului se mentioneaza o arie utila de 1.892 mp si o suprafata desfasurata de 2.082 mp. In acest caz, un metru patrat ar costa 1.082 euro, respectiv 985 euro.

"Trebuie sa fie o greseala. Aria utila este cea care a rezultat din adunarea suprafetelor destinate locuintelor, adica 1.400 mp. Este o suma imensa, mult prea mare. Cineva trebuie sa plateasca. Trebuie sa fie tras cineva la raspundere. O constructie noua costa acum intre 850 euro/mp de suprafata utila si 950 euro/mp, in functie de finisaje, cu tot cu TVA, teren, cote indivize. Atit costa o constructie noua, la cheie", a explicat consilierul local liberal, Radu Botez, om de afaceri in domeniul constructiilor.

Conform acestuia, municipalitatea nu ar fi trebuit sa plateasca mai mult de 1,33 milioane lei pentru cele 44 de locuinte, pretul maxim pentru astfel de apartamente noi.

Primarul se razgindeste de la o zi la alta

Chiar municipalitatea are in derulare un contract mult mai avantajos pentru construirea a 224 de locuinte sociale in Gradinari cu una si doua camere. Firmele Constructii Unu si Iasicon au semnat un contract de 23 milioane lei, cu tot cu TVA, adica in medie putin peste 100.000 lei pentru fiecare apartament. Daca pentru o locuinta noua in Gradinari se plateste suma de 100.000 lei, cu TVA, pentru una recompartimentata in Canta se vor achita 177.000 lei, cu TVA.

Planurile de modernizare pentru caminul din Canta au fost aprobate prin Consiliul Local. Acum insa, primarul Gheorghe Nichita anunta ca municipalitatea a aruncat in van 50.000 lei. "Vom renunta la acel proiect de recompartimentare. Vom amenaja doar cite o bucatarie pe palier. Vrem sa aducem acolo proprietarii din M2, sa eliminam acel focar. Multi au fost de acord ca in schimbul camerei din M2 sa primeasca o camera in Canta. In aceste conditii nu mai facem acele investitii. Am putea muta aici si persoanele care stau acum in Bas Ceaus", a afirmat ieri Nichita.

Comentarii