„M-am trezit linga un tomberon, cu capul spart si cu un politist linga mine”

Subtitlu

duminică, 11 ianuarie 2009, 22:35
3 MIN
 „M-am trezit linga un tomberon, cu capul spart si cu un politist linga mine”

Se plimba in fiecare noapte printr-o camera plina de perne, fara obiecte ascutite, fara colturi periculoase si cu toate usile de la dulapuri incuiate cu lacatul. Geamurile erau sigilate si obiectele periculoase ascuse. Este povestea Anei, o fata care la virsta de 10 ani suferea de somnambulism. Parintii incercau sa o protejeze, si de aceea i-au amenajat o astfel de camera.

Ana obisnuia sa se ridice din pat in timpul somnului si sa plece de acasa. Nu stia ce face in timpul noptii, dar parintii ii povesteau cum se trezeste si trage de clanta usii sau incearca sa sara geamul pentru a pleca. "Eu nu stiam ce fac in timpul noptii. Vedeam doar foarte multe lacate prin casa. Stiu ca intr-o zi m-a trezit un politist. Eram linga un tomberon de gunoi cu capul spart. Se pare ca eu, prin somn, am gasit o modalitate de a iesi din casa si am plecat. Parintii s-au speriat si au chemat politia", a povestit Ana. Acum, fata are 20 de ani si doarme linistita. A beneficiat de tratament impotriva somnambulismului.

Intr-un camin studentesc, o fata se plimba prin camera in fiecare noapte. "Fata se trezea si facea diferite lucruri prin camera. Intr-o noapte, colegele de camera i-au spus sa faca ceva. Fata nu a reactionat, si atunci si-au dat seama ca ea dormea. I-au spus ce se intimpla, iar fata a venit la spital pentru consultatii. Dupa ce s-a exclus posibilitatea epilepsiei, s-a pus diagnosticul de somnambulism", a declarat dr. Serban Turliuc, medic psihiatru in cadrul Spitalului de Psihiatrie "Socola". Din discutiile pe care studenta le-a avut cu medicii reiese faptul ca tulburarea a fost declansata de relatia tumultuoasa pe care o avea cu iubitul ei.

In ultimul an a fost tratat un singur caz

Medicii psihiatri spun ca somnambulismul este o tulburare pshica intilnita destul de rar. "Eu am avut un singur caz in ultimul an. Ea apare in general la copii sau adolescenti care sufera o trauma psihica. Totodata, semne de somnambulism pot aparea si in cazul pacientilor cu epilepsie", a afirmat dr. Serban Turliuc. S

omnambulii deschid ochii si se ridica din pat in timpul somnului. Incep sa faca tot felul de lucruri in mod automat, fara a fi constienti si fara a-si aminti dupa ce se trezesc. "Practic, se modifica starea de constienta a pacientului. El intra intr-o stare asemanatoare cu hipnoza, stare care dureaza de la citeva minute pina la o ora. Constiinta revine la forme initiale atunci cind somnambulul revine in pat sau cind se trezeste", a spus dr. Serban Turliuc.

Medicii spun ca un somnambul nu reprezinta un pericol pentru societate, pericol existind doar pentru el. "Somnambulul actioneaza in mod automat. El stie ca trebuie sa ajunga intr-un loc anume si nu conteaza cum o face. El nu vede nici un obstacol. Traverseaza strada fara a se asigura si poate fi calcat de o masina, se loveste de geamuri usi sau pereti pentru ca nu le vede acolo, poate merge pe pervaz fara a sti unde este. De aceea este foarte periculos pentru somnambul sa fie lasat nesupravegheat", a explicat medicul psihiatru.

"Nu treziti somnambulul!"

Persoanele care locuiesc cu un somnambul sint sfatuite, in primul rind, sa il supravegheze atent si sa nu-i lase obiecte periculoase la indemina. Mai mult, un somnambul nu trebuie trezit.

"Nu treziti somnambulul! Daca este trezit brusc din starea sa, el devine foarte confuz si poate actiona inconstient. Isi pierde sirul actiunilor si, trezit, nu mai stie unde este si ce face", a continuat dr. Serban Turliuc.

Nu in ultimul rind, daca reprizele de somnambulism sint frecvente, persoana in cauza trebuie sa se prezinte la medic pentru tratament. Bolnavul poate fi tratat fie medicamentos, cu antidepresive si sedative, fie prin hipnoza.

"Prin hipnoza se poate reconstrui evenimentul care i-a provocat trauma psihica, si astfel se poate interveni tratind trauma. Odata tratata trauma, se trateaza si somnambulismul", a incheiat psihiatrul.

Comentarii