Ministrul Adomnitei si-a prezentat ieri asul din mineca pentru campania electorala

duminică, 03 august 2008, 20:36
4 MIN
 Ministrul Adomnitei si-a prezentat ieri asul din mineca pentru campania electorala

Filarmonica si-ar putea redobindi in mai putin de doi ani stralucirea de odinioara. Ministrul Adomnitei a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca proiectarea pentru lucrarile de la cladirea Filarmonicii a fost finalizata si ca saptamina aceasta va fi postat anuntul pentru licitarea constructorului care se va ocupa de imobil. "Am insistat ca proiectarea si constructia sa fie licitate separat, tocmai pentru ca este o lucrare complexa si de migala. De asemenea, termenul de executie din caietul de sarcini va fi de 18 luni tocmai pentru ca sa fie selectata o firma puternica si nu una de apartament care detine o roaba si un telefon", a mai declarat ministrul educatiei, Cristian Adomnitei. In aceste conditii, "termenul cel mai optimist de incepere a lucrarilor, in varianta in care nu vor exista contestatii la licitatie este jumatatea lunii septembrie", a apreciat Viorel Munteanu, rectorul universitatii de Arte "George Enescu". 

Filarmonica va fi mansardata, iar curtea interioara revalorificata. Acestea sint principalele noutati pe care le aduce proiectul intocmit de societatea ExpoconsGosav, apartinind conf.dr. ing. Ionel Gosav, cadru didactic la Facultatea de Constructii din Iasi. Proiectarea a costat aproximativ 3 miliarde jumatate de lei vechi.

"Cladirea Filarmonicii este formata din trei corpuri ridicate in epoci diferite. La fiecare dintre aceste imobile, este nevoie de anumite tipuri de lucrari. De exemplu, corpul 1 sau Casa Alecu Bals, este deja reabilitata structural. Ea va fi mansardata, iar noile lucrari vor viza doar interioarele.  In aceasta parte de cladire va fi amenajata o sala mica de concerte, cu o capacitate de 278 de locuri, o sala de repetitii, rectoratul Universitatii de Arte, precum si foaierele", a explicat inginerul Ionel Gosav.

A doua portiune a cladirii Filarmonicii, care contine salile de concert, a fost construita in anul 1900 de catre Institutul "Notre Dame de Sion", iar in momentul de fata este intr-o stare avansata de degradare. "In primul rind este necesara consolidarea acestui imobil, care se va face folosind solutii moderne, reversibile, cu pastrarea formei si aspectului actual. Important este si fapul ca imobilul va fi izolat si nu se vor mai simti vibratiile de la tramvaie", a mai precizat Ionel Gosav.

Al treilea corp al Filarmonicii va fi demolat in totalitate, pastrindu-se doar fatadele. "Corpul de cladire este foarte degradat si nu are valoare istorica ca functionalitate, ci ca fatada. Vom reconstrui o cladire cu subsol, parter, etaj si mansarda. Aceasta solutie de revitalizare a imobilelor nefunctionale, dar cu caracteristici arhitecturale deosebite este des folosita in strainatate si a inceput sa fie adoptata si in Romania, iar la Iasi este in premiera", a adaugat inginerul Gosav.

Curte interioara si spatiu pietonal pentru petrecerea timpului liber

Filarmonica va avea o curte interioara pe post de loc de petrecere a timpului liber, departe de agitatia tramvaielor. "Acesta este elementul principal de noutate. Partile din spate ale cladirilor monument de pe strada Cuza-Voda arata ca un gunoi. In spatele Filarmonicii se va putea intra din ambele parti prin ganguri, iar dincolo vor fi amenajate spatii verzi si un amfiteatru in aer liber", a precizat ministrul Cristian Adomnitei.

Lucrarile de restaurare a Filarmonicii au inceput acum 17 ani, dar au avut perioade lungi de intreruperi. De sapte ani, odata cu declansarea procedurilor de retrocedare a cladirii de catre Episcopia Romano-Catolica, nu s-a mai lucrat deloc. Cererea de retrocedare a blocat automat alocarea oricaror fonduri, pina la clarificarea statutului juridic al cladirii. In acest an, imobilul a fost in cele din urma restituit Episcopiei Romano-Catolice si apoi trecut in custodia Universitatii de Arte "George Enescu".

Proprietarul de drept al cladirii, Episcopia Romano-Catolica a fost reprezentata ieri la conferinta de presa de preotul Corneliu Cadar, consilierul cultural al institutiei, care si-a exprimat astfel sustinerea fata de proiectul de reabilitare. Obtinind custodia asupra Filarmonicii, Ministerul Educatiei beneficiaza de calea legala pentru a aloca fonduri de la stat pentru refacerea sa. In cifre, potrivit proiectantului, suprafata totala desfasurata a Filarmonicii va fi de peste 7.400 de metri patrati, cladirile vor contine doua sali de spectacole, cea mare cu o capacitate de 452 de locuri si a doua de 278 de locuri, iar costul investitiei este estimat la peste 170 de miliarde de lei vechi.

"Pina la finalul anului vom da constructorului atitia bani de citi va avea nevoie pentru executia lucrarilor, iar de anul viitor costurile pentru continuarea lor vor fi incluse in buget, astfel ca Filarmonica sa poata fi gata la termen, adica in 18-20 de luni. Sper ca acest loc, cu spatiile din curtea interioara si cu amenajarea unui spatiu pietonal, cu terase, in spatele Filarmonicii, sa devina cel mai frumos din Iasi, chiar mai frumos decit Copoul", a incheiat ministrul Adomnitei.

Comentarii