Numaratoare inversa de vieti omenesti

Subtitlu

duminică, 28 septembrie 2008, 18:49
6 MIN
 Numaratoare inversa de vieti omenesti

Nu de putine ori se intimpla la Iasi ca, la un caz grav, sa vina Salvarea fara medicul de care ar fi fost poate nevoie stringenta. De ce se intimpla acest lucru? Tinerii absolventi de medicina prefera munci mai putin stresante si care, culmea, sint si mult mai bine platite. Cei mai multi medici de familie cistiga usor de citeva ori mai mult fata de un medic urgentist. Lipsa zilelor libere in weekend sau Sarbatori, un alt neajuns. In plus, acesti medici sint adesea expusi la violenta sau alte riscuri: paduchi, tuberculoza, hepatita si chiar HIV. Ce solutii ar fi? 

 

Nopti lungi si obositoare, pacienti numerosi, mai mult sau mai putin linistiti, patologie diversa si complicata, stres. Sint doar citeva dintre "ingredientele" vietii unui medic de urgenta. Specialitate relativ noua in Romania, medicina de urgenta nu reprezinta o atractie pentru tinerii ce se pregatesc sa fie medici.

"Programul e practic nonstop, trebuie sa faci foarte multe garzi in care ai de-a face cu foarte multi pacienti cu o patologie grea si variata. Este o mare responsabilitate sa fii medic intr-o unitate de primire urgente. In aceasta specialitate trebuie sa le stii pe toate. Stresul provine din dificultatea si varietatea cazurilor cu care ne confruntam zi de zi", a declarat dr. Anda Paulet, medic primar in Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului "Sf. Spiridon".

Sarbatorile nu sint aproape niciodata sarbatori pentru cei din UPU. Indiferent de ora si zi, cineva tot trebuie sa fie la datorie. Concediile sint si ele limitate, din cauza numarului mic de medici de urgenta. "Alti medici, cei de familie, de exemplu, pot inchide cabinetul de sarbatori. Noi insa nu putem face asta. Cind altii isi petrec timpul cu familia si prietenii, noi sintem la munca", mai spune dr. Paulet.

La Ambulanta Iasi, de exemplu, luna aceasta au fost scoase la concurs 19 posturi de medici. Daca in toate domeniile medicale lupta pentru posturi in oras este acerba, aici s-au inscris doar 14 candidati. Asta in conditiile in care, aici, dintr-un necesar de 30 de medici exista doar 12.

Boli profesionale: HIV, TBC, paduchi

De asemenea, si riscurile la care este supus un medic de urgenta sint mari. Nu putine au fost cazurile in care cei care lucreaza in UPU au dus acasa paduchi, purici sau riie luate de la pacienti. Cel mai rau este insa faptul ca personalul medical de aici se poate infecta oricind cu HIV, tuberculoza sau hepatita.

Pacientii nu declara tot timpul de ce boli sufera atunci cind vin in urgenta, astfel ca medicul este expus unui risc suplimentar. Din ce in ce mai des, medicii se confrunta cu pacienti nerabdatori, recalcitranti sau chiar violenti. A fi medic de urgenta a devenit o adevarata aventura. Cele mai grave cazuri trec intii pe aici pentru a fi stabilizate si trimise apoi spre internare in spital.

Chiar daca in ultimul an salariile in acest sistem au mai crescut si sporurile par mari, medicii spun ca plata nu este pe masura stresului. Un medic specialist in UPU are un salariu de baza de 1.500-1.600 lei, la care se adauga diverse sporuri.

Cu tot cu garzile pe care le efectueaza intr-o luna, acesta poate ajunge si la dublarea salariului. Medicii primari care fac multe garzi pot lua chiar si 4.000 de lei pe luna. Totusi, un medic rezident de anul I nu are mai mult de 800-900 de lei pe luna, la care se adauga sporul de UPU de 75%, in total aproximativ 1.500-1.600 lei.

"E o specialitate descurajanta"

Desi atit de importanta, medicina de urgenta nu este o specialitate atractiva pentru tineri. Rezidentii au multe module de parcurs, ei trebuind practic sa aiba notiuni din toate celelalte specialitati medicale. Multi dintre ei nu fac fata si renunta, indreptindu-se spre alte domenii medicale.

"Se pune si problema unei migrari a rezidentilor de la o specialitate la alta. Modalitatea actuala de selectie la rezidentiat nu permite tuturor sa-si aleaga ce vor, si astfel se intimpla ca multi sa opteze pentru medicina de urgenta pentru ca nu au alta varianta. Sint insa si cazuri in care rezidentii vor medicina de urgenta, dar nu mai gasesc locuri. Abia in ultimii ani s-a marit numarul de locuri la rezidentiatul pe aceasta disciplina", a precizat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS) si cel care practic a introdus in Romania notiunea de medicina de urgenta, aceasta specialitate aparind in 1993 la noi.

Din cauza "tineretii" acestui domeniu, tinerii medici inca nu stiu care va fi viitorul ei si ceea ce ii asteapta peste citiva ani. "E o specialitate descurajanta, si tinerii prefera alte domenii unde se cistiga mai bine. Medicul de urgenta este legatura dintre pacientul grav si spital, si totul cade pe umerii lui. Principala problema ramine organizarea deficitara a sistemului sanitar", spune dr. Paulet.

Aceasta idee este de altfel sustinuta si de reprezentantii MS. "Pina acum nu a fost o strategie clara in acest domeniu. Au fost si multe blocaje in acesti ani. Totusi, incet-incet, medicina de urgenta isi gaseste locul ei in sistemul medical romanesc. Chiar capitolul despre salarii este mai promitator acum. In ultimul an, aproape s-au dublat", a precizat dr. Arafat.

Doar cinci medici de urgenta noi in acest an

Chiar si cu salariile dublate, medicii de urgenta sint intrecuti la acest capitol de medici din alte specialitati, vazute de multi drept mai "comode". Medicii de familie, de exemplu, primesc fonduri de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate in functie de numarul de asigurati pe care ii au pe liste.

Cei mai multi medici de familie au intre 1.500 si 2.500 de asigurati. Trimestrial, acestia primesc de la CJAS intre 33.518 si 43.034 lei noi, ceea ce inseamna un venit per cabinet de peste 100 milioane lei vechi lunar. Cei care au peste 3.000 de asigurati primesc in jur de 20.000 de lei noi pe luna, iar cei trei medici care au peste 3.500 de persoane pe liste primesc peste 25.000 lei noi pe luna.

"Trebuie precizat ca acesta este venitul pe cabinet, deci medicul trebuie sa foloseasca acesti bani si pentru salariul asistentei sau pentru investitii menite sa-i eficientizeze activitatea medicala. Daca medicul este neinteresat, isi poate neglija cabinetul, si astfel ii ramin lui mai multi bani. Noi nu le putem impune cum sa cheltuiasca banii, insa putem face recomandari. Parerea mea este ca fondurile de care beneficiaza medicii de familie sint suficiente pentru a investi in cabinet si a arata o minima preocupare pentru asigurati", a declarat Cristian Lapusneanu, presedinte CJAS. Un medic de familie are program la cabinet de cinci ore pe zi si alte doua ore pe teren.

Deficit de 50% in medicina de urgenta la nivel national

Si serviciile de urgenta din toata tara se confrunta cu un mare deficit de medici, fiind angajati doar 53% din numarul total necesar, a declarat in recent pentru agentia Rompres dr. Letitia Damoc, vicepresedinte al Comisiei de Medicina de Urgenta a Colegiului Medicilor din Romania. "Daca numarul normat de medici este de 1.096, numarul medicilor existenti este de doar 580", a spus dr. Damoc.

In acelasi timp, serviciile de urgenta se confrunta cu o lipsa de personal, atit de cadre medii, cit si de medici, lucru evidentiat si in raportul Comisiei de specialitate a Colegiului Medicilor. Un procent sub 30% dintre medicii incadrati au pregatire in medicina de urgenta.

"Numarul scazut de medici, in general, si de medici specialisti in medicina de urgenta sau cu atestat/competenta in medicina de urgenta duc la imposibilitatea constituirii echipajelor de tip EMU-M (echipaj medical de urgenta cu medic) in numar corespunzator in vederea asigurarii asistentei medicale de urgenta la toate urgentele majore, asa cum prevad standardele de calitate ale serviciilor medicale prestate de serviciile de ambulanta", a explicat dr. Damoc.

"La Iasi, anul acesta termina cinci rezidenti de medicina de urgenta. Cele mai deficitare sint camerele de garda de la Pascani, Tirgu Frumos si Hirlau. Acolo, garzile sint efectuate de medici de alte specialitati, deocamdata", declara conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD. Despre cind se vor rezolva aceste deficiente in intreg judetul, nimeni nu poate da un pronostic.

Comentarii