O condamnare la 10 ani de inchisoare a disparut la Curtea de Apel Iasi

joi, 22 noiembrie 2007, 23:17
3 MIN
 O condamnare la 10 ani de inchisoare a disparut la Curtea de Apel Iasi

O femeie acuzata ca a trimis sute de oameni sa munceasca precum sclavii in Coreea a scapat de puscarie in urma a doua sentinte absolut contradictorii ale magistratilor.

Judecatorii Curtii de Apel Iasi au condamnat-o ieri pe basarabeanca Iulia Macovei la 4 ani de inchisoare, dar cu suspendare. Asta dupa ce colegii magistrati de la Tribunal pronuntasera o sentinta mult mai dura anterior: 10 ani de inchisoare cu executare. Diferenta intre cele doua hotariri judecatoresti este una ca de la cer la pamint. Cum se justifica aceasta?

"Sint sigura ca va plati si restul"

In urma deciziei de ieri a magistratilor Curtii de Apel Iasi, pedeapsa basarabencei Iulia Macovei, acuzata de trafic de persoane, s-a redus de la 10 ani de inchisoare cu executare la doar 4 ani de inchisoare, cu suspendare sub supraveghere.

La decizia magistratilor ar fi contribuit faptul ca s-a achitat prejudiciul catre 30 de persoane care se constituisera parti civile. "S-au platit aproape toti banii catre persoanele pagubite. Eu pina acum nu am avut nici o clienta care sa vina la fiecare termen de judecata si sa se preocupe sa dea bani inapoi. A facut eforturi disperate si s-a imprumutat la trei banci ca sa reuseasca sa achite aproape toti banii. Sint sigura ca va plati si restul", a declarat Dorina Razusi, avocata Iuliei Macovei.

Magistratii Curtii de Apel au mentinut cealalta dispozitie a sentintei data de colegii lor de la Tribunalul Iasi, adica au achitat-o pe basarabeanca pentru evaziune fiscala. Hotarirea data ieri de judecatori nu este definitiva, ea putind fi atacata cu recurs. "Deja ea a executat o parte din pedeapsa. E hotarirea instantei, o sa analizam sentinta", a declarat Iulia Diaconu, sefa DIICOT.

Pusi sa doarma pe jos si sa manince ciini morti

In iunie 2003, femeia cu dubla cetatenie, romana si moldoveneasca, a intrat in atentia anchetatorilor. Ea a fost acuzata de procurori ca a intermediat plecarea in Coreea de Sud a sute de persoane.

Pentru a ajunge la Seul, fiecare trebuia sa plateasca in avans 1.500 de dolari, contravaloarea unei excursii in Coreea. In schimbul banilor, basarabeanca se ocupa de toate formalitatile pentru ca persoanele sa ajunga la destinatie. Ajunsi in Coreea, iesenii erau asteptati de fiica Iuliei Macovei.

Pe motiv ca era necesara perfectarea unor contracte, romanilor li s-ar fi luat pasapoartele si ar fi fost obligati sa munceasca pina la 15 ore pe zi. Sejurul s-a transformat intr-un adevarat iad, deoarece oamenii erau cazati in containere metalice, dormeau pe jos si, spun ei, mincau ciini morti si iarba fiarta. Pentru a-si putea recupera pasapoartele, cei veniti la munca in Coreea ar fi trebuit sa ii plateasca fiicei basarabencei cite 600 de dolari.

Iulia Macovei a ajuns in atentia anchetatorilor abia dupa ce aproximativ 60 de persoane au fost expulzate din Coreea de Sud. Femeia a fost arestata, insa ulterior judecatorii au decis ca poate fi cercetata in stare de libertate.

Potrivit anchetatorilor, si dupa ce a iesit din arest Iulia Macovei a continuat sa trimita oameni in Coreea de Sud, dar se pare ca nu mai exista plingeri. Din toata afacerea basarabeanca a reusit sa stringa in anul 2003 aproximativ 150.000 de dolari. In urma cercetarilor procurorii au trimis-o in judecata pe femeie pentru trafic de persoane si spalare de bani.

Comentarii