O inginerie funciara de 4 milioane de euro

sâmbătă, 27 mai 2006, 00:27
5 MIN
 O inginerie funciara de 4 milioane de euro

Va mai amintiti de expresia „inginerii financiare“? Dar de „miliardarii de carton“ care s-au imbogatit peste noapte aplicind astfel de metode? De fiecare data cind averile rasarite precum ciupercile dupa ploaie erau luate la puricat de anchetatori se dovedeau a fi in regula. Principiile ingineriilor financiare se aplica si la „ingineriile funciare“. Terenuri valorind sute de mii de euro, sau chiar milioane, au intrat in posesia altor persoane decit cele indreptatite. Cind le verifici legalitatea, acestea „stau in picioare“. O astfel de inginerie funciara, iesita de curind la iveala, va prezentam in articolul de mai jos.
Ioana Loreta Frandin este urmasa unei familii care a detinut un imobil din Bucium, care in 1967 a fost refacut si denumit Casa de Oaspeti, precum si 4,5 hectare de teren in jur. Dupa revolutie, femeia a incercat, pe toate caile legale, sa recupereze averea confiscata de comunisti. Au urmat ani de procese finalizate cu decizia favorabila a judecatorilor. Intre timp, aproape toata fosta proprietate i-a fost instrainata prin inginerii funciare si vinduta. Pe terenul ei au acum vile nume sonore ale Iasului: celebrul procuror Badarau, notara Liliana Blaj, familia, rude ale procuroarei si ale fostului sef al Politiei TF Hitruc, juristi etc. Istoria acestor mutatii este deosebit de interesanta.
Fratele unui fost deputat a intrat pe fir
Primele suprafete de teren au fost instrainate de comunisti. Inainte de 1989, partidul a „oferit“, la 6 familii, cite 250 de metri patrati linga Casa de Oaspeti, pentru construirea de case, acestia intinzindu-se in fapt pe cite 1.000 mp fiecare. Citeva parcele au fost vindute dupa revolutie, printre cumparatori numarindu-se si notara Liliana Avram Blaj. Legea lichidarii fostelor CAP-uri a adus cu ea si instrainarea altor suprafete de teren din fosta proprietate a femeii. Tot linga Casa de Oaspeti, dar chiar la marginea soselei Buciumului, s-au improprietarit alte 6 familii, fiecare dintre acestea sustinind ca sint fosti membri CAP si ca au acest drept consfintit prin lege. Actiunea a fost demarata chiar de fostul presedinte al CAP Birnova, Gheorghe Calance. Nimeni altul decit fratele influentului deputat FSN Dumitru Calance, in perioada 1990-1992, in legislatura urmatoare deputat PD. Cinci loturi de cite 1.000 mp sint vindute catre apropiatii fostului conducator al CAP. Printre cumparatori s-a „strecurat“ si fostul jurist al Directiei Agricole, Gheorghe Babutanu. Cel de-al saselea lot, cel mai bun, a fost vindut de presedintele de CAP Gheorghe Calance membrului cooperator Gheorghe Calance. Ulterior, terenurile au fost vindute unor persoane notorii in Iasi: procurorul Dan Badarau, familiei Hitruc, familiei Petrescu si Antonovici. Odata intrate in circuitul civil, terenurile au fost ca si pierdute de fosta proprietara.
A cerut la numarul 78-80 din Bucium si a primit la 80-82
O alta bucata din fosta avere a Ioanei Frandin, aproape un hectar de teren, a ajuns in proprietatea familiei Negulescu. „Mai bine de un an de zile am cautat documentele prin care Negulescu a fost improprietarit pe terenul revendicat de mine“, ne-a spus Ioana Frandin. Doua decizii ale Consiliului Judetean (CJ) au stat la baza unei noi „exproprieri“ a femeii. Decizii semnate de presedintele CJ, Lucian Flaiser, si secretarul CJ, Ion Serbina. In timp ce Gheorghe Negulescu a revendicat terenul de pe soseaua Bucium, unde se afla Casa Agronomului, deciziile CJ l-au pus in posesia terenului de la Casa de Oaspeti. Si totul dintr-o simpla schimbare a numerelor stradale. „La cite dosare semnez, credeti ca mai tin minte cele doua decizii? In spatele lor exista un dosar intreg redactat de juristi si cei de la patrimoniu. Maria Hojbota l-a redactat. Mergeti sa o intrebati pe ea cum de s-au modificat numerele si au ajuns de la Bucium 78-80 la 80-82“, ne-a declarat Ion Serbina. „Maria Hojbota este internata in spital“, ne-au spus sec colegele de birou. Odata intrat in posesia terenului, Gheorghe Negulescu l-a parcelat si a inceput sa-l vinda. In zona au aparut deja citeva vile impunatoare. „Eu am cumparat terenul de la Negulescu. Am fost la notar, a prezentat actele doveditoare. Credeti ca notarul ar fi perfectat vinzarea daca nu erau in regula? Eu sint cumparator de buna-credinta. Sa se indrepte doamna Frandin impotriva lui Negulescu, nu impotriva mea“, ne-a spus Dumitru Viorel Amuntencei, proprietarul uneia din vile. Alte patru vile sint aproape terminate. „Nu stim ale cui sint casele. Noi am fost angajati sa muncim, nu sa punem intrebari“, ne-au aruncat de dupa garduri muncitorii. Spre capatul drumului, s-a turnat fundatia unei alte case, iar o parcela de teren a fost nivelata in vederea inceperii lucrarilor. Nimeni nu stie insa unde poate fi gasit Gheorghe Negulescu.
Primaria a dat un raspuns naucitor
Daca cei de la Consiliul Judetean nu isi pot explica greseala prin care Negulescu a intrat in posesia terenului revendicat de Frandin, la Primaria Iasi raspunsul a fost unul naucitor. „Pe terenul revendicat, ca vechi amplasament, de doamna Frandin Ioana Loreta, nu sint puneri in posesie anterioare si ulterioare predarii catre Comisia Municipala de aplicare a Legii Fondului Funciar“, este scris in adresa oficiala semnata de Mihai Luca, seful serviciului „Cadastru“ din cadrul Primariei Iasi. Cu toate acestea, fosta proprietate din Bucium a Ioanei Frandin a fost deja parcelata si vinduta. Femeia a mai deschis o actiune in instanta impotriva Consiliului Judetean prin care revedinca imobilul Casa de Oaspeti si un hectar de teren din jurul acesteia. „Inalta Curte de Casatie si Justitie mi-a dat dreptate. Exista hotarire definitiva si irevocabila care va fi investita cu titlu executoriu. Sper ca cel putin aceasta parte din mostenire sa o recuperez“, a declarat Ioana Frandin. Femeia sustine ca, odata ce va intra in posesia Casei de Oaspeti si a terenului, va vinde noua proprietate. „Am cautat deja cumparator cu 1,5 milioane de euro. Cu banii obtinuti voi deschide procese la toti cei care imi ocupa acum fosta proprietate“, a promis Ioana Loreta Frandin. In zona, pretul unui metru patrat de teren a ajuns la 100 de euro.
Terenurile au fost achizitionate inainte de 1945
In 1935, Alice Marin Volanschi Ghislaien, bunica Ioanei Frandin, a cumparat teren in zona Bucium – Podgoria Socola. In urmatorii ani, proprietatea s-a extins ajungind la 5 hectare. Tot in acea perioada a fost construit imobilul care in perioada ceausista a primit denumirea de Casa de Oaspeti. In 1945, imobilul a fost rechizitionat de armata sovietica. Un act datat 6 noiembrie 1945, emis de Primaria comunei Bucium, atesta ca „imobilul proprietatea doamnei Alice Volanschi, situat in satul Socola, la punctul Banca Populara, a fost ocupat in continuare din primavara anului 1945 si pina la 3 noiembrie 1945 de catre Comisia Aliata de Control si unitati militare sovietice“. Un alt act din 1952, emis de Circa Financiara, descrie averea familiei Volanschi, bunicii Ioanei Loreta Frandin. „Figureaza inscris la nr. matricol cu o suprafata totala de 5 ha, cu un venit de 5.490 si impozit de 2.093,85 lei, fiind categorisit «chiabur»“. Intreaga avere a fost confiscata de statul roman, fara ca familia sa primeasca despagubire

Comentarii