O lectie cumplita

Subtitlu

marți, 27 noiembrie 2007, 23:20
6 MIN
 O lectie cumplita

Apartamentul sotilor Ciobanu, parintii ucigasului, a fost vindut cu 900 milioane lei vechi pentru acoperirea daunelor. Crima comisa de Robert Ciobanu a obligat practic ambele familii sa traiasca drame fara margini.

Ieri, in biroul notarului plingea toata lumea: mama Larisei dupa fetita ei draga, iar parintii lui Robert Ciobanu pentru ca nu au gasit nici o solutie pentru a avea un acoperis deasupra capului.

Cit este de corect ca parintii sa ajunga pe drumuri din cauza faptelor comise de copiii lor? Pina unde pot merge astfel de pedepse? Specialistii sustin ca asa este si legal si normal. Mai mult, in tarile occidentale legile ce pedepsesc parintii pentru copii sint mult mai aspre. 

 

 

Liliana Chelaru si-a pierdut, in numai citeva luni, si fiica si sotul. I-a ramas doar fiul

Mama Larisei Chelaru, fetita ucisa in 2005, a primit ieri o parte din daunele acordate de judecatori. Pe de alta parte, familia lui Robert Ciobanu, tinarul condamnat pentru uciderea fetitei, a ramas fara casa.

Locuinta Vioricai si a lui Mirel Ciobanu a fost scoasa la licitatie pentru acoperirea daunelor. Dupa sase licitatii esuate, in urma cu doua sapamini o familie a achizitionat apartamentul din Lunca Cetatuii.

Ieri, la biroul executorului judecatoresc Cezar Andrei, atit Liliana Chelaru, cit si familia Ciobanu s-au intilnit pentru a finaliza formalitatile. Astfel, o parte a primit o suma importanta de bani, iar cealalta a ramas fara casa. "Astazi (n.r., ieri) s-a distribuit suma Lilianei Chelaru. Ea a primit o recipisa CEC, urmind sa mai primeasca inca una cu un rest de plata. In total, doamna Chelaru va primi aproximativ 86.000 lei, restul pina la 90.000 reprezentind o serie de cheltuieli care s-au facut", a precizat executorul judecatoresc Cezar Andrei.

 Familia Ciobanu cedeaza astfel casa in care a locuit vreme de opt ani. "Este o situatie disperata, deoarece chiar inainte de sarbatori vor ramine fara casa. Ei spera ca noul proprietar sa dea dovada de compasiune si sa ii lase in apartament pina in luna ianuarie", a declarat Andrei Zuza, avocatul familiei Ciobanu.

Cu toate ca si-au pierdut casa, parintii lui Robert Ciobanu pareau ieri ca nu realizeaza ce li s-a intimplat. Tatal a albit aproape complet, iar mama plinge in hohote, aratind mereu spre lucrurile pe care le-a adunat intr-o viata. "Nu stim ce o sa facem. Nu avem unde sa ne mutam, iar chiriile sint extrem de mari in comparatie cu salariile pe care le avem. In plus, multe persoane au retineri cind se intilnesc cu noi", a spus Mirel Ciobanu, care s-a vazut in ultima perioada in situatia de a fi priviti de cunoscuti ca niste criminali, desi pina atunci toata lumea ii considera o familie absolut onorabila.

Capul familiei va incepe sa caute o magazie in care sa isi depoziteze mobila si spera ca, daca noul proprietar nu ii va lasa in casa pina in luna ianuarie, sa isi gaseasca macar o camera in care sa locuiasca cu sotia sa.

Mirel si Viorica Ciobanu spera ca Liliana Chelaru sa nu le mai ceara restul daunelor acordate de instanta, adica inca aproximativ 35.000 lei. "Nu stiu daca se insista pentru o diferenta de bani. Banuiesc ca Liliana Chelaru a renuntat sa execute si restul, pentru ca nu ar mai avea de unde. Omeneste ar trebui sa renunte, pentru ca si ei sint oameni", a declarat Alfred Tapliuc, avocatul care a reprezentat familia Chelaru in procesul crimei.

Parintii raspund pentru faptele copilului minor

Tragedia care s-a abatut peste cele doua familii a inceput cu data de 18 octombrie 2005. Atunci, Larisa Chelaru (8 ani) a disparut de acasa. Dupa mai bine de doua luni de cautari, corpul fetitei a fost gasit in tomberonul din fata blocului in care a locuit. Atunci a fost retinut si principalul suspect: fiul familiei Ciobanu, vecina cu familia Chelaru.

Robert Ciobanu a fost arestat si ulterior trimis in judecata pentru omor. Pe 14 iulie anul trecut, tatal Larisei Chelaru s-a sinucis, fara a mai astepta finalizarea procesului. La 11 zile dupa, Robert Ciobanu a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

Pe linga pedeapsa, parintii tinarului trebuiau sa plateasca mamei si fratelui Larisei Chelaru daune in valoare de 125.000 lei. Deoarece nu aveau de unde sa dea banii, apartamentul familiei Ciobanu a fost pus sub sechestru si mai apoi scos la vinzare.

"Parintii au trebuit sa plateasca daunele deoarece in momentul savirsirii faptei fiul lor era minor, avind 17 ani. Ei au calitate de parti responsabile civilmente deoarece asa prevede legea, iar minorul nu are venituri", a declarat Aurel Dublea, judecator al Curtii de Apel Iasi.

"Le-am dat ambilor copii aceeasi educatie"

Cu toate ca fiul lor a fost condamnat pentru uciderea unei fetite, Mirel si Viorica Ciobanu il viziteaza frecvent si ii duc pachete. "La fiecare vizita ma duc la el. Un cartof daca am, aia ii duc si lui. Tot ce maninc eu aia ii duc si lui. La ultima vizita am inceput sa pling si sa urlu ca o lupoaica si i-am zis: «Robert, Robert, cum ai putut sa faci asa ceva?». Atunci mi-a zis: «Mama, am ucis-o eu, dar nu am violat-o eu», a spus plingind in hohote Viorica Ciobanu.

Impreuna cu sotul ei ar face orice sa dea timpul inapoi. "Le-am dat ambilor copii aceeasi educatie. Cel mare de ce nu a facut asa ceva? El nici macar nu mai vine pe aici. De cind s-a intimplat tragedia a venit doar de doua ori. Uitati-va si la sotul meu, el de abia mai vorbeste", spune mama lui Robert Ciobanu.

Chiar daca de acum ei nu mai au casa, fiul lor va avea un acoperis deasupra capului cel putin pina in 2020, cind ar putea fi eliberat conditionat.

Psihologul: Fiul criminal, produs al educatiei, mediului si genelor familiei sale

Psihologii accepta ca fiind oarecum normal ca parintii sint raspunzatori de educatia si comportamentul urmasilor. Doi copii la parinti; unul ajunge sa isi faca o familie dupa ce isi termina studiile, altul ajunge in spatele gratiilor dupa ce comite o crima. Cum este posibila acesta situatie? Poate fi vorba de carente in educatia oferita copiilor? Aceasta este intrebarea la care au raspuns specialistii.

Psihologii sustin ca nu doar educatia este fundamentala in conturarea caracterului unui copil. Carentele educationale pot fi coroborate cu zestrea genetica si alti factori care ii infuenteaza pe copii.

"In «cazul Larisa», agresorul are un comportament la care au contribuit mai multi factori. Nu numai educatia trebuie luata in calcul. Acesteia i se alatura zestrea genetica, care are si ea o influenta ce nu poate fi evitata. Factorilor genetici li se alatura cei de mediu, care, vrem, nu vrem, asupra unora au mari influente in conturarea comportamentului. Tocmai de aceea intre doi frati pot exista diferente foarte mari. Cunosc gemeni foarte diferiti atit ca atitudine, cit si ca evolutie in viata", a explicat Mihaela Ghircoias, psiholog principal in cadrul Spitalului de Copii "Sf. Maria".

In SUA, parintii platesc si fiecare zi de inchisoare a copilului lor

Sistemul judiciar american este chiar mai aspru decit cel romanesc. Astfel, nu numai crimele si despagubirile directe, dar si o serie de cheltuieli facute in cazul infractorilor sau daunele mai mici facute de victime sint suportate de catre parinti.

Instanta poate impune ca parintii sau reprezentantii legali sa suporte financiar absolut toate pierderile, morale si materiale, pe care victimele le-au suferit in cazul vreunei infractiuni. Valoarea acestora se stabileste in functie de gravitatea faptei. In cazul infractorilor adolescenti, tot parintii sint si cei care suporta costurile unor teste sau ale zilelor de detentie.

De exemplu, un test pentru droguri sau alte substante costa 11,3 dolari, in timp ce o zi de detentie a minorului este de aproape 24 de dolari. Instanta ii poate obliga pe parinti sa inscrie copilul intr-un program de asistenta in timpul detentiei, pe care tot ei il suporta financiar, intre 5 si 7,64 dolari zilnic.

Comentarii