Ortopedia de la Urgente e spital de razboi

duminică, 18 noiembrie 2007, 21:47
7 MIN
 Ortopedia de la Urgente e spital de razboi

Vizita la „Urgente" pentru o mina sau un picior rupt se poate transforma intr-un adevarat chin. Mai ales daca pacientul a suferit o fractura sau un politraumatism grav si are nevoie de internare. Pentru acesta si familia lui  urmeaza chinul spitalizarii: plimbatul prin frig sau ploaie de la UPU la Radiologie, apoi de la Radiologie la Clinica;  coborirea bolnavilor pe niste scari abrupte pentru a ajunge  la demisol, unde este sala pentru ghips si pentru operatii mici; saloane aglomerate unde bolnavii stau adesea cite trei in doua paturi si nu se pot odihni din cauza agitatiei colegilor de salon. Cunosc acest calvar cei care, din nefericire, au ajuns aici fie ca pacienti, fie ca rude ale  bonavilor.

Putini stiu insa cauzele acestei situatii: Clinica de Ortopedie-Traumatologie are 50 de paturi si asigura in regim de garda, 24 de ore din 24, toate urgentele din judetul Iasi (fracturi, luxatii). Mai mult, este practic singurul serviciu din Moldova (pentru o populate de circa 7 milioane de locuitori) care poate realiza tratamentul in urgenta si definitiv al cazurilor grave (traumatisme complexe ale membrelor cu fracturi deschise si striviri, politraumatisme cu fracturi multiple) produse in urma unor accidente de circulatie sau de munca.

Pentru a se descurca in conditiile actuale, ortopezii au ajuns sa-si programeze operatii si in miez de noapte. De altfel, situatia de la Ortopedie nu este singulara. Acelasi lucru se intimpla si in Clinica de Chirurgie a Spitalului de Urgente unde  exista tot o singura sala de operatie.

Toate aceste neajunsuri s-ar rezolva  odata cu deschiderea noului Spital Regional de Urgente. Nimeni nu stie insa cu siguranta cind anume se va intimpla acest lucru: in cele mai optimiste scenarii se vorbeste de  cinci ani. Ce facem insa pina atunci cu pacientii care ajung la actualul Spital de Urgente Iasi?

O rezolvare temporara ar exista: in anul 2008 se vor da in folosinta doua tronsoane ale viitorului Institut de Oncologie – cladirea in constructie din curtea Spitalului de Urgente. O parte dintre salile de operatie si saloanele acestuia pot fi utilizate pentru pacientii oncologici, iar o alta parte poate fi folosita pentru a trata pacientii care ajung la Urgente. Asta ar insemna ani de zile in care oamenii nu se vor mai chinui cite doi sau chiar trei in pat in saloanele aglomerate, nu vor mai astepta zile in sir pentru a  fi programati la operatie etc.

 Este posibila aceasta mutare care ar rezolva temporar situatia? Un subiect sensibil care a iscat intodeauna vilva si controverse in lumea medicala ieseana. "Ziarul de Iasi" va invita la o dezbatere publica pe aceasta tema si va asteapta opiniile.

 

Ce se intimpla la Ortopedie

Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului de Urgente Iasi cu cele 50 de paturi  asigura, in regim de garda, 24 de ore din 24, toate urgentele traumatologice ale membrelor din orasul si judetul Iasi. In conditiile acestei adresabilitati crescute, se  ajunge uneori si in situatia in care bolnavii au fost cazati si cite 3 in doua paturi.

Nu trebuie uitat faptul ca sectia nu dispune de rezerve, ci de saloane de cite 5 sau cite 8 paturi. Exista numerosi pacienti etilici cronici sau pacienti virstnici, cu dementa senila, extrem de agitati, care-i deranjeaza, inevitabil, pe cei din jur; zi si noapte se fac tratamente, internari de urgenta. Deci, nici vorba de liniste sau comfort in saloanele mici si aglomerate. Nici nu e de mirare ca de multe ori bolnavii cer sa fie externati mai repede sau mutati in alte servicii.

„Conditiile hoteliere sint o problema.  Dar mai este o problema la fel de serioasa. Nu exista decit o singura sala de operatie (cu un aparat Roentgen cu brat in C) care poate fi utilizata in cazul interventiilor chirurgicale de amploare (protezari ale soldului pentru fracturi de col femural, politraumatisme cu fracturi multiple) sau in cazul celor care necesita control radiologic intraoperator. Si asta, in conditiile in care numarul accidentelor grave a crescut, la fel cum a crescut si numarul pacientilor virstnici (peste 70 si mai ales peste 80 de ani) cu fracturi ale soldului. Ei trebuie neaparat operati pentru a-i putea ridica din pat, a-si relua mersul, salvindu-le astfel viata. Nu este usor, multi dintre ei avind si alte boli grave asociate care, pina la internarea in spitalul nostru, nu au fost diagnosticate si tratate", explica dr. Paul Sirbu, director medical al Spitalului de Urgente Iasi. 

Bolnavii care trebuie operati sint adesea reprogramati

Cu o singura sala de operatie pentru interventiile chirurgicale de amploare si o sala pentru operatiile „mici", ortopezii au inceput sa-si programeze interventiile chirurgicale pina la 10-12 noaptea. La finalul acestora sala urmeaza sa fie sterilizata si pregatita pentru a doua zi – asta daca nu vin urgente noaptea.

„Este necesar sa intelegem ca o echipa de medici specialisti, oricit de bine pregatita ar fi, nu poate suplini deficitul partial al infrastructurii. Noi, medicii, nu dorim aceasta mutare pentru noi, ci doar pentru a lucra in conditii normale si pentru a oferi cit mai multe sanse pacientilor", subliniaza dr. Paul Sirbu.

Stilul de lucru in „regim de razboi" cu operatii programate de dimineata si pina chiar la miez de noapte, nu este de altfel strain nici chirurgilor de la Spitalul de Urgente. Si pentru Clinica de Chirurgie a Spitalului exista tot o singura sala de operatie. Si aici se fac programari pentru interventii chirurgicale la miez de noapte. Iar daca apare o urgenta, pacientul care a stat treaz pina la 12 noaptea si a asteptat sa intre la sala, este aminat pe alta data – prioritate avind urgenta.

„Zilnic ajung la Spitalul de Urgente Iasi aproximativ 400 de pacienti. Multi primesc ingrijiri medicale in ambulatoriu, altii in sistemul „spitalizare de  zi". Practic, aproximativ doar 30 de bolnavi sint  internati zilnic. Se triaza cazurile si bolnavii sint adesea reprogramati pentru interventiile chirurgicale care pot astepta. Si sa nu uitam ca si la Clinica de Chirurgie Plastica si Reconstructiva exista tot o singura sala pentru operatiile de amploare. Iar in aceste conditii clinica asigura pentru intreaga Moldova ingrijirea marilor arsi, dar si efectuarea operatiilor foarte complexe de replantare si microchirurgie reconstructiva pentru pacientii cu membre amputate in diferite accidente. Bineinteles, daca am avea alte posibilitati de cazare si mai multe sali de operatie, alta ar fi situatia. Bineinteles ca in aceste conditii de lucru nu mai poate fi vorba de confort sau de intimitatea la care ar avea dreptul bolnavii", explica dr. Lucian Popa, directorul Spitalului de Urgente Iasi.

Primele doua tronsoane ar fi gata anul viitor

Sperantele tuturor erau in cladirea a carei constructie a inceput in 1996 in curtea Spitalului de Urgente Iasi. Initial, in acest spatiu urma sa-si desfasoare activitatea un Spital Regional de Traume care sa preia activitatea Spitalului de Urgente.

In 2003, lucrarile la noua  cladire au fost sistate din lipsa de bani. Dupa alti trei ani, actualul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat ca va schimba destinatia acestei cladiri din Copou intr-un Institut  de Oncologie. Si ca la Iasi urmeaza sa fie construit in alt loc – inca nu se stie cu siguranta unde – un Spital Regional de Urgente cu finantare de la Banca Mondiala. Cind va fi gata acesta, nu se stie. Dar se spera ca in toamna lui 2008 sa fie date in folosinta doua tronsoane ale viitorului Institut de Oncologie. Asta ar insemna peste opt sali de operatie si aproximativ 100 de paturi. Dintre acestea, doar 60 de paturi urmeaza sa fie folosite de bolnavii oncologici.

«Toata aparatura pentru tratamentul radiologic al bolnavilor de cancer va ramine la Spitalul „Sf. Spiridon" pina vor fi finalizate toate tronsoanele Institutului. Astfel, in cele doua tronsoane vor primi tratament doar bolnavii care au nevoie de citostatice si interventii chirurgicale. Pentru aceasta sint suficiente 60 de paturi», explica Mihnea Hurmuzachi, directorul ASP Iasi. Adica vor ramine disponibile 40 de paturi.

Se pot folosi 40 de paturi

Pot fi folosite aceste paturi, spatii si o parte dintre sali  pentru bolnavii care ajung la Urgente? „S-a discutat mult pe aceasta tema dar, din pacate, nu s-a ajuns la nici o concluzie. Noi nu avem nimic impotriva Institutului de Oncologie. Dar credem ca se poate face o realocare a acestui spatiu in asa fel incit sa rezolvam macar partial si problema cazarii bolnavilor nostri si a numarului insuficient de sali de operatie. Nu vad alta solutie pina cind va fi gata Spitalul Regional de Urgente", mai spune directorul Lucian Popa.

Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Iasi este rezervata vizavi de idee. „S-ar putea face aceasta mutare. Dar cu niste conditii. In primul rind, trebuie sa se inteleaga foarte clar ca atunci cind va fi gata noul Spital Regional de Urgente nu se va mai putea ramine in cladirea Institutului de Oncologie", puncteaza Mihnea Hurmuzachi.

Bineinteles, in respectivele saloane, adauga el, vor putea fi ingrijiti doar bolnavii aseptici (cei care nu au infectii). „Un bolnav operat fie de ortopezi, fie de chirurgi, cu probleme septice, reprezinta un adevarat pericol pentru bolnavii oncologici. Oricum, aceasta idee se poate pune in practica temporar pina va fi gata viitorul Spital Regional de Urgente. Pentru ca tot avem acest spatiu disponibil – paturi libere si sali de operatie – daca sint regindite circuitele, o parte dintre salile de operatie pot fi folosite de ortopezii si de chirurgii de la Urgente. Iar din cele 100 de paturi cum doar 60 vor fi folosite initial pentru bolnavii oncologici, restul pina la 100 pot fi utilizate de bolnavii care ajung la Urgente. Este o solutie pe care o vom avea in vedere", incheie Mihnea Hurmuzachi.

Comentarii