Primari pe viata

luni, 24 septembrie 2007, 00:07
9 MIN
 Primari pe viata

De exemplu, din 2001 si pina in prezent, judetul nostru a avut cite un prefect nou pe an, in total nu mai putin de sase prefecti. Insa trei primari ieseni, Mihai Tun din Cucuteni, Nechita Dimitrie din Costuleni si Neculai Ratoi din Pascani s-au dovedit a fi de neclintit in lupta acerba pentru putere. Acestia au reusit sa ramina in fotoliu dupa fiecare schimbare de Guvern. Au reusit, dupa cum spun ei, chiar sa-i enerveze pe cei care aveau drept sarcina de la partid sa-i scoata din functie. Au dat cu „subsemnatul" de nenumarate ori. Insa totul a fost in zadar. Scaunul de primar parca a fost facut numai pentru ei.

„Vinul de Cotnari mi-a deschis multe usi"

Campionul longevitatii poate fi declarat fara nici un dubiu Mihai Tun, primarul din Cucuteni, care si-a petrecut aproape jumatate din viata la cirma comunei. Nu mai putin de 34 de ani din cei 73 de ani de viata a semnat orice hirtie din postura de primar in numele comunei Cucuteni. Ride si in prezent cind isi aduce aminte de cite partide s-au plimbat pe la guvernare si citi au incercat sa-l dea jos. „Lucram in primarie din ‘68. Pentru ca eram un bun conducator, pentru alegerile din 1972 am fost propus pentru functia de primar. Insa mama nici nu a vrut sa auda de asa ceva. Mi-a zis clar ca eu nu am ce cauta printre «geantari» si ca nu vrea sa ma batjocoreasca toate femeile din sat pentru toate maruntisurile. Atunci au intervenit preotul din sat si fostul meu invatator, Constantin Matei, care au rugat-o insistent pe mama sa ma lase sa-mi depun candidatura. Preotul a spus atunci ca voi fi un mare conducator si ca voi conduce multi ani aceasta comuna. Din cite se vede, adevarat a grait", se lauda Tun.

Din cele peste 7.000 de „suflete" de care avea grija in ‘72, acum mai raspunde doar pentru circa 1.400 de sateni. „Comuna e mica si saraca. Multi tineri au plecat peste hotare la munca sau in oras. Toti cei care au ramas au drumuri pietruite, si o parte chiar asflatate, gaz si apa", spune Tun. In cei 17 de ani scursi de la Revolutie, Tun a reusit sa se adapteze la noile tehnologii si recunoaste cu mindrie ca poate deschide si in prezent multe usi in Capitala.

Perioada cea mai grea din cariera sa a fost chiar dupa Revolutie, cind Tun recunoaste ca nu se mai putea dicta, ci totul mergea pe puterea de convingere. „Cu Ceausescu era mai usor. Trebuia sa fii insistent si primeai. Dupa Revolutie, lucrurile s-au schimbat. Pentru a obtine anumite facilitati, trebuia sa tragi sfori. Bani nu am dat niciodata, insa vinul de Cotnari mi-a deschis multe usi la Bucuresti", a recunoscut Tun. Dupa cum povesteste, schimbarile de Guvern nu au reusit sa-l dea jos de pe scaun. „Imi aduc aminte ca fostul prefect, ala cu mita (n.r. – Radu Prisacaru), a incercat de nenumarate ori sa ma schimbe. Spunea la un moment dat «Au reusit astia sa-l dea jos pe Ceausescu. Nu reusim noi sa-l scoatem pe Tun?». Si iata ca el a fost schimbat, insa eu nu", spune rizind primarul din Cucuteni.

La cei 73 de ani ai sai, Tun vrea sa se retraga din activitate cu o singura conditie. „Depinde cine va candida pentru primar. Daca vine un tiriie briie, nu voi lasa comuna pe mina lui. Daca va fi un candidat serios si cu intentii bune, eu nu voi mai candida", afirma Tun. La rindul lor, si multi sateni il sustin tot pe Tun. „Noi nu vrem pe nimeni altul. Domnul Tun nu mai vrea sa candideze. El a facut multe pentru noi si-l vom sustine in continuare", ne-a spus Fanica Chiriac, din Cucuteni.

Vrea sa ajunga in fruntea topului

In partea opusa a judetului, in comuna Costuleni, Nechita Dimitrie sta in fotoliul de primar de 32 de ani. Dupa cum povesteste, inscaunarea in fruntea comunei a fost facuta in urma unei sedinte de partid. „In ‘75 a fost o sedinta plenara a partidului la noi in comuna. La sfirsit, tovarasii de la Bucuresti ne-au cerut sa ne spunem pasurile. Nimeni din sala nu a scos un cuvint. Eu m-am ridicat in picioare si am tinut un mic discurs. Secretarul de partid mi-a zis sa ramin dupa sedinta si mi-a propus functia de primar. Nu am refuzat, insa le-am zis ca eu nu ma pricep la politica. Eu eram tehnician veterinar si stiam sa vorbesc mai mult cu animalele decit cu oamenii. Asa m-au bagat imediat la scoala de partid si totodata m-au pus si in functia de primar", si-a amintit primarul Dimitrie.

Chiar daca, dupa cum chiar el recunoaste, in primii doi ani era nedumerit in ceea ce priveste functia pe care o avea si ce trebuia sa faca, pe parcurs Dimitrie a reusit sa se puna la punct si sa faca chiar si studii. „La virsta de 44 de ani, am absolvit Facultatea de studii politice «Stefan Gheorghiu» la zi, iar la 52 de ani am terminat si «Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor» din Iasi la fara frecventa", si-a prezentat o parte din CV primarul in virsta de 66 de ani.

In familia Dimitrie, meseria de primar se mosteneste parca din tata in fiu. „Bunicul meu a fost primar. Tatal meu a fost si el primar vreo 5 ani. Chiar si socrul meu a fost pentru putin timp primar. E traditie de familie. Se pare ca lumea ne iubeste", spune rizind Dimitrie. Chiar daca Dimitrie conduce comuna Costuleni de 32 de ani, prima meserie pe care a invatat-o, cea de tehnician veterinar, o mai practica si in prezent. „De animale inca nu ma pot desparti. Chiar daca avem cabinet veterinar in comuna, la urgente, sau noaptea cind la cabinet nu este nimeni, satenii apeleaza la mine si ii servesc", sustine Dimitrie.

Nici pe primarul din Costuleni schimbarile de Guvern nu l-au afectat prea mult. „Citi nu au incercat sa-mi puna bube in cap? Nici nu mai stiu de cite ori am dat cu subsemnatul. Si acum mai am citeva procese. Eu sint in PSD de la infiintarea partidului, iar primar sint pentru ca m-au ales oamenii. Si voi depune candidatura si la anul. Inca sint tinar si mai pot face fata in aceasta functie", spune hotarit Dimitrie.

Pascaniului viseaza sa ajunga parlamentar

Pentru meseria de primar parca s-a nascut si Neculai Ratoi, edilul sef al Pascaniului. Prima localitate care a administrat-o a fost Tirgu Frumos, cind in 1980 a fost numit primar de catre prim-secretarul Consiliului Popular Judetean Iasi. Dupa cum a povestit, la acea vreme Tirgu Frumos era o comuna, insa in doi ani si jumatate Ratoi a reusit sa ridice citeva blocuri si sa asfalteze drumurile.

Abilitatile pe care le-a dovedit in functia de primar-constructor l-au promovat pe Ratoi in vara anului 1983 in functia de primar al Pascaniului. La doar un an de la numirea in functie, Ratoi a reusit sa se faca cunoscut in Pascani prin alimentarea orasului cu o conducta magistrala de gaz metan. Perioada de ascensiune a primarului a fost semnata intre anii 1984 si 1987, cind pascanenii nu duceau lipsa de alimente, caldura fara cote de consum si iluminat stradal fara restrictii.

In orice caz, dupa 27 de ani pe functia de primar, Ratoi ramine cunoscut si in zilele de astazi prin marile „deturnari" de trenuri care treceau prin orasul sau cu diverse materiale de constructii. Surse din cadrul PSD sustin ca acesta ar putea fi ultimul mandat al primarului din Pascani. Ratoi viseaza sa ajunga senator. Acest lucru a fost recunoscut chiar si de senatorul PSD Ion Solcanu, care i-a avut sub tutela pe cei trei primari ieseni din ‘90 si pina in prezent.

„Toti trei au o nota comuna: sint apropiati oamenilor. Tun este un tip modest si poate fi dat drept exemplu pentru orice primar. Ceilalti doi nu sint departe de el, si pot spune ca sint gospodari. Pe Ratoi chiar eu l-am sfatuit sa se orienteze pentru postul de senator. Este foarte cunoscut si are o experienta foarte mare in legislatie", si-a laudat in citeva cuvinte primarii senatorul Solcanu.

Cei mai longevivi sefi din administratie

Secretarul CJ e de 31 de ani in Casa Patrata

Daca cei trei primari ieseni au reusit sa reziste cu brio in functiile lor ani la rind, nu acelasi lucru se poate spune si despre majoritatea sefilor din institutiile publice ale statului, unde numirea in functie se face mai mult pe criterii politice si nicidecum prin votul alegatorilor. La fiecare patru ani, majoritatea institutiilor publice iesene au avut sef nou venit pe filiera partidului aflat la putere. Cu toate acestea, citiva au reusit sa faca slalom timp de aproape 17 ani printre focurile schimbarilor si sa ramina pe pozitii.  Printre cei mai cunoscuti functionari publici care au ocupat o functie de conducere este secretarul Consiliului Judetean, Ion Serbina, care este omul numarul 3 pe judet din anul 1992. De fiecare data, Serbina a reusit sa cada in picioare in urma oricarui scandal si sa ramina in functia de secretar al CJ, semnind linistit si in ziua de azi orice document oficial din Casa Patrata. „Eu lucrez in cadrul Consiliului Judetean Iasi din 1976, insa in sistemul administratiei publice activez din 1971. Pentru a rezista in sistemul administratiei publice, este nevoie de calitate profesionala si distantare de jigodism", a precizat Serbina.

Adjunct pe viata la Directia Agricola

Printre cei mai vechi sefi din sistemul de stat se numara Neculai Olariu, directorul adjunct al Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), si Eugen Fulop, inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). „Lucrez in sistem din ‘86. Pina in 1990, eram sef serviciu tehnica economica. Apoi am dat concurs si am intrat pe functia de director adjunct, functie pe care o ocup si in ziua de azi. Nu mi-am dorit niciodata sa fiu director general", a declarat Olariu. Rugat sa ne prezinte secretul succesului de a ramine in functie o perioada atit de mare, in conditiile in care directorul general al DADR a fost schimbat in repetate rinduri, Olariu a raspuns rizind: „Nu ma intrebati pe mine cum de am reusit. Intrebati-i pe cei care au vrut sa ma schimbe si nu au reusit. Ei ar trebui sa stie cel mai bine care e secretul succesului. Eu mi-am facut doar meseria", a replicat scurt Olariu.

De 17 ani este numarul doi la ITM

Din 1985, in sistemul serviciilor de stat isi desfasoara activitatea si Eugen Fulop, care in acea perioada ocupa functia de inspector de stat in cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Protectia Muncii. „ITM-ul s-a infiintat abia in 1999 si atunci am intrat direct pe pozitia de inspector-sef adjunct. Mie nu mi-a placut niciodata politica si nici nu am fost regimentat in nici un partid politic. Asa nu am depins de nimeni. In cei peste 20 de ani de serviciu, eu m-am ocupat doar de activitate profesionala, nu de altceva. Probabil de asta nu am fost schimbat", a explicat Fulop. In cadrul ITM, tot in perioada anilor 1990, s-a angajat si George Albulescu. „El a venit in ‘93 ca inspector-sef al Inspectoratului Teritorial pentru Protectia Muncii. In ‘99, cind s-a infiintat Inspectoratul Teritorial de Munca, structura care este si azi, Albulescu a fost numit ca inspector-sef. Deci si el are o vechime de 14 ani in sistemul de stat", a precizat Fulop. Albulescu nu a putut fi contactat de catre reporterii „Ziarului de Iasi" pentru a oferi mai multe detalii deoarece se afla in concediu si nu are telefonul mobil deschis.

Adriana Grecu pastoreste pensiile din Iasi de 14 ani

Nici de sefia din sistemul iesean de pensii, partidele venite rind pe rind la guvernare nu s-au putut atinge. Din 1993, pe scaunul de sef al fostului Oficiu de Pensii, in prezent Casa Judeteana de Pensii, „domneste" Adriana Grecu. „Eu am intrat in sistem in 1990 ca inspector. Apoi in ‘93 am fost numit sef al Oficiului de Pensii, cum se numea atunci. In 2001, cind s-a infiintat Casa de Pensii, am intrat direct pe functia de director executiv. Cum am rezistat atita timp? Pot sa spun ca am rezistat foarte bine. Secretul consta doar in munca depusa", a spus rizind Grecu.

Comentarii