Alerta de grad zero

miercuri, 17 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Alerta de grad zero

Ziua de astazi reprezinta un moment de referinta in istoria Romanului: ambasadorul Dane-marcei, Excelenta Sa Erik Bom, inaugureaza statia de epurare a apei. Inaltul diplomat danez este insotit de sotia sa – Kirsten Bom, directorul executiv al DEPA a pentru programele din Europa de Est – Morten Pedersen, directorul societatii Grue&Hornstrup – Lars Grue, directorul executiv DEPA pentru Romania – Daniela Stancescu, un secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, prefectul Vasile Pruteanu, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Raul Bobeanu, deputatul Culita Tarita, directori ai institutiilor descentralizate si PS Arhiereu Vicar Ioachim Bacaoanul.
Municipiul nostru consemneaza prima vizita de rang zero in centrul careia se afla o inalta personalitate straina. Primarul Dan Carpusor va inmina Excelentei Sale Erik Bom cheia orasului. Ceilalti invitati straini vor primi placheta orasului. Primul obiectiv al vizitei inaltilor oaspeti este statia de epurare a apei, pentru modernizarea careia au fost utilizate fonduri daneze. Investitia a costat peste doua milioane de dolari. In prezent, alaturi de Iasi, Romanul are cea mai moderna statie de epurare din Moldova. Dupa festivitatea inaugurarii, este programata o conferinta de presa.
Cum era de asteptat, evenimentul a bagat in priza autoritatile locale cu citeva zile inainte. Punctul forte al zilei il reprezinta masa festiva de la Hanu Ancutei. Protocolul este dimensionat la coordonatele unui eveniment de grad zero. Firma Turoag, gazda festinului, s-a aprovizionat cu un porc de 120 de kilograme, carne de toate felurile si legume proaspete. Meniul pregatit pentru inaltii oaspeti va cuprinde, in exclusivitate, bucate romanesti.
Ieri dupa-amiaza, la Hanu Ancutei pregatirile erau in toi. Se taiasera zece gaini si cinci miei. In bucatarie, printre oalele aburinde pe plite si cuptoarele din care adiau tot felul de miresme culinare, trebaluiau de zor sase bucatari. Meniul iti lasa gura apa: toba, leibar, pirjoale, cirnaciori – care vor fi serviti pe varza -, sarmalute in foi de vita – fierte in oale de lut la cuptor -, pastrama de rata, rosii umplute cu vinete, ardei unpluti cu brinza, drob de miel, friptura de miel cu salata de sfecla rosie si hrean, bors de gaina; ceapa, rosii si ridichi – la aperitive; colacei, turte si chifle din faina neagra taraneasca; placinte poale-n briu, invirtita cu mere, alivenci, bostan turcesc la cuptor cu miere de albine. Se va bea tuica de prune, invechita in butoi din lemn de dud, si vinuri de Cotnari. Nu a fost uitat nici un detaliu menit sa contribuie la realizarea atmosferei: hangitele sprintene si rumene, lautarii – absolventi de conservator.
Ca o gazda primitoare ce este, directorul Goscom, Eduard Corduneanu, s-a ocupat direct si personal de aprovizionarea cu vin. Printre alte griji, el era preocupat de buna imagine a orasului, dar, mai ales, de continuarea parteneriatului cu danezii: "Am fost apreciati ca cei mai buni parteneri ai danezilor in investitiile din Europa de Est, pentru seriozitate si eficienta. Pentru romascani, modernizarea statiei de epurare este un real succes. Speram ca, sub aceste auspicii, sa putem continua parteneriatul cu Guvernul danez, care ne-a sugerat ca ar fi interesat de realizarea investitiei de reabilitare a retelelor de apa si canalizare." (Cristiana BORTAS)

Comentarii