DSP ia masuri impotriva gripei aviare

luni, 22 mai 2006, 22:22
3 MIN
 DSP ia masuri impotriva gripei aviare

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Neamt au luat, in regim de urgenta, masurile necesare in cazul focarului de gripa aviara descoperit vineri in comuna Trifesti. Tuturor persoanelor care au luat contact direct cu pasarile moarte le-au fost administrate doze de Tamiflu, DSP anuntind ca exista suficiente doze din acest medicament.
„Am administrat doze de Tamiflu celor care au intrat in contact direct cu pasarile moarte, in primul rind familiei unde au fost gasite aceste pasari. Administrarea acestui medicament se realizeaza prin intermediul medicului de familie, care are, de asemenea, obligatia de a masura de doua ori pe zi temperatura persoanelor care au atins pasarile infectate. Toate persoanele care iau contact cu pasari infectate cu virusul gripei aviare vor fi tratate cu Tamiflu, medicamentul antiviral avind efect daca administrarea sa incepe in cel mult 48 de ore de la contactul cu pasarea infectata. Se administreaza cite o capsula de Tamiflu, zilnic, timp de sapte zile. DSP Neamt dispune de 500 de astfel de tablete si poate solicita o suplimentare de la Ministerul Sanatatii, daca va fi cazul. Pentru a preveni infectarea cu virusul gripei aviare, populatia trebuie sa respecte normele de igiena si masurile de profilaxie. In cazul in care o persoana se confrunta cu simptomele gripei aviare, aceasta trebuie sa se prezinte, urgent, la medicul de familie”, a declarat Elena Mucelenita, inspector sanitar in cadrul DSP Neamt. In mod normal, virusul gripei aviare produce imbolvaviri in rindul
pasarilor, dar infectia se poate transmite si la porci. Cazurile de
imbolnavire la om au fost evidentiate in special la lucratorii din
fermele avicole, in urma contactului direct cu pasarile bolnave.
Pentru a reduce riscurile imbolnavirii publice, este necesara oprirea
raspindirii epidemiilor la pasari domestice, reducindu-se, astfel,
posibilitatea expunerii omului la virus.
In plus, romascanii trebuie sa ia urmatoarele masuri de igiena: – spalarea cu apa si sapun sau stergerea cu alcool sanitar a miinilor, mai ales dupa contactul cu pasari;
– solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea
cadavrelor de pasari;
– interzicerea consumului de pasari care au fost in contact direct cu altele infectate sau moarte, precum si a consumului oualelor de la pasari infectate;
– interzicerea consumului de produse din carne de pasare neprelucrata termic sau incomplet prelucrata termic, inclusiv mincaruri care contin singe provenit de la acestea;
– evitarea zonelor in care s-au identificat pasari infectate.
La prepararea hranii, carnea cruda trebuie separata de cea
prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de consumat. Nu
se foloseste acelasi cutit pentru pregatirea carnii crude si pentru
taierea alimentelor gata de consumat. Romascanii trebuie sa se
spele pe miini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a
celor prelucrate termic. Carnea prelucrata termic nu se pune pe
aceeasi farfurie sau suprafata pe care s-a aflat inainte de
prelucrarea termica. Toate alimentele provenite de la pasari,
inclusiv ouale, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile
oualelor nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Virusul este
distrus prin prelucrare termica (prin caldura), daca temperatura la
care se prelucreaza carnea de pasare este mai mare de 70 de
grade Celsius. Inainte de a manipula si prelucra termic ouale,
acestea trebuie spalate cu apa si sapun. Este intezisa folosirea
oualelor fierte moi sau crude in alimente ce nu vor fi prelucrate
termic.
Semnele gripei aviare sint: febra, durerile de git, tusea,
respiratia dificila, durerile musculare si starea generala alterata.
Persoanele care cred ca au fost expuse virusului trebuie,
obligatoriu, sa solicite asistenta medicala.

Comentarii