Locuinte sociale cu finantare europeana

joi, 12 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Locuinte sociale cu finantare europeana

Cu aproximativ doua luni in urma, dupa o vizita a primarului Dan Ioan Carpusor in Germania, au avut loc primele contacte de colaborare intre autoritatile romascane si o firma germana, parte a unui consortiu european de investitii.
In cursul zilei de ieri, prin prezenta in Roman a reprezentantilor firmei Banow (Hartmund Hoffmann si directorul Franco Rizzo), intr-o intilnire maraton cu primarul Dan Ioan Carpusor, s-au pus la punct primele detalii ale parteneriatului ce se va derula intre comunitatea locala si aceasta societate de investitii.
Parteneriatul s-a concretizat prin infiintarea de catre firma Banow si autoritatile locale romascane a unei asociatii non-profit, ce poarta numele de Eurom. In contul nou infiintatei asociatii, prin demersurile firmei Banow, vor intra bani de la Uniunea Europeana. Conditiile impuse de partea germana sint ca autoritatile romascane sa participe la finantarea proiectelor – care, deocamdata, privesc constructia de locuinte sociale – cu 25% din valoarea acestora, restul urmind a fi asigurat de Comunitatea Europeana. Perioada de returnare a investitiei va fi intre 10 si 20 de ani.
Fonduri pentru intreaga zona a Moldovei
Unul din avantajele acestui parteneriat este acela ca, in cadrul acestei colaborari, pot intra si alti parteneri, care vor fi – pe linga municipiul Piatra Neamt – celelalte municipii din Moldova, care, ca si Romanul, vor asigura un sfert din valoarea actiunilor care se vor derula in colaborare cu partea germana.
"Pentru ca amploarea proiectului este deosebita, ei si-au manifestat intentia ca aceasta actiune sa se faca la nivelul intregii regiuni a Moldovei. Am discutat, in principiu, cu primarii din Piatra Neamt, Suceava si Botosani. Pentru ca ajutorul este evident, toti au fost de acord sa colaboram in maniera aceasta. Urmeaza ca, in urmatoarea perioada, sa intreprind deplasari in toate aceste judete, pentru a incheia documente oficiale prin care primariile se angajeaza ca, anul viitor, sa contribuie cu o anumita suma, reprezentind 25 de procente din investitie", a declarat primarul Dan Ioan Carpusor.
Proiecte majore cu parteneri de incredere
Cu o vasta experienta in domeniu, firma Banow a mai pus pe picioare astfel de proiecte, in diverse zone ale Europei de Vest. Romania este, in schimb, prima tara din estul Europei in care aceasta firma isi va dezvolta proiectele. "Am incheiat colaborari cu investitori foarte importanti din Europa Occidentala. Avem, la ora actuala, investitii in Italia, in regiunea Calabria – o zona destul de saraca – care se ridica la un volum de peste 160 de milioane de marci, anual. An de an se fac alte si alte investitii, in acestea intrind tot felul de proiecte sociale: hidrocentrale, infrastructura si multe altele", a precizat Cristian Stefanescu, consilier de afaceri pentru strainatate in cadrul firmei Banow. Dupa cum acesta ne-a mai declarat, faptul ca este nascut in Iasi a fost unul din argumentele care a ajutat la atragerea intereselor firmei, si implicit, a fondurilor, catre zona Moldovei.
Se pare ca, in aceasta perioada, exista o mare deschidere de sprijin pentru Romania din partea Comunitatii Europene, si, mai ales, a Germaniei, in urma intaririi relatiilor dintre aceste doua tari, datorata, printre altele, si recentei vizite a premierului Adrian Nastase in aceasta tara. "Sigur ca este momentul sa speculam astfel de situatii in avantajul nostru. Daca ne miscam foarte repede, pina in februarie, banii de la Comunitatea Europeana vor intra in contul acestei asociatii non-profit, dupa care fondurile vor fi distribuite in functie de parteneriatele pe care le vom stabili cu fiecare oras in parte", a adaugat primarul Dan Ioan Carpusor.
De anul viitor, noi locuinte in Roman
Derularea proiectelor nou infiintatei asociatii Eurom va incepe foarte repede. Daca Piatra Neamt a anuntat ca va participa cu circa 15-20 de miliarde de lei pentru proiectele care se vor derula in municipiul resedinta de judet, Romanul va putea contribui cu doar 10 miliarde de lei . "Estimam ca, in martie, anul viitor, sa incepem constructia de locuinte sociale, partea municipiului nostru fiind de 10 miliarde de lei. Deci, la Roman, se vor construi locuinte de 40 de miliarde de lei. Acest lucru inseamna enorm de mult, intr-un oras in care nu s-a construit nimic de mai bine de 10 ani. Noi putem construi, la ora actuala, locuinte in doua zone: Primaverii-Mihai Viteazul si in zona Strand-Cartodrom. In cazul in care, cu firma irlandeza nu vom putea face decit un bloc linga Banc Post, vom continua locuintele sociale programate a se construi acolo cu aceasta firma, Banow", a mai spus primarul Dan Ioan Carpusor. (C. BARGAOANU)

Comentarii