Numarul tentativelor de sinucidere, in crestere

miercuri, 17 mai 2006, 22:29
3 MIN
 Numarul tentativelor de sinucidere, in crestere

Numarul sinuciderilor si tentativelor de sinucidere in rindul tinerilor este in continua crestere, acest fenomen cutremurind atit opinia publica, cit si medicii sau reprezentantii institutiilor judetene. Medicii romascani sustin ca numarul tentativelor de suicid a crescut la cote alarmant de mari. Potrivit medicilor de la Spitalul Municipal Roman, cinci pina la zece persoane, majoritatea tinere, ajung pe patul de spital, lunar, ca urmare a unei tentative de suicid. „Numarul tentativelor de suicid a crescut alarmant fata de anul trecut. Lunar, tratam intre cinci si zece pacienti intoxicati sau internati cu tentative autolitice. Cei mai multi dintre cei care incearca sa se sinucida au virste cuprinse intre 16 si 30 de ani, deci sint persoane tinere. Acestia recurg la astfel de gesturi din multiple motive: neintelegeri in familie, probleme sociale si financiare, certuri in cuplu, note proaste, lipsa de intelegere din partea colegilor sau prietenilor, ignoranta anturajului. Pentru a-si concretiza gesturile, majoritatea persoanelor cu tentative suicidale aleg intoxicatiile voluntare cu medicamente, detergenti sau insecticid, iar unele aleg spinzurarea. Cei mai multi pacienti cu tentative suicidale sint fete sau femei”, au declarat medicii romascani.
Ultima tentativa de sinucidere inregistrata la Spitalul Municipal Roman apartine unei eleve a Colegiului National „Roman-Voda”, care a ajuns, duminica, in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva dupa o intoxicatie voluntara cu Extraveral. Luni, tinara a fost transferata in sectia Medicala, fiind externata in cursul zilei de marti. Conform spuselor cadrelor medicale, eleva mai avusese la activ si alte tentative de sinucidere, ea prezentind, pe ambele brate, taieturi in zona venelor. La sfirsitul saptaminii trecute, o tinara in virsta de 15 ani, din Secuieni, a necesitat ingrijiri medicale, dupa ce a inghitit detergenti, iar o alta tinara din Roman, in virsta de 20 de ani, a fost diagnosticata cu intoxicatie voluntara cu medicamente, in urma unui conflict izbucnit in familie. Tot la sfirsitul saptaminii trecute, o femeie de 31 de ani, din Cordun, a fost diagnosticata cu intoxicatie voluntara cu Diazepam. In ultimele luni, alte trei eleve de la Colegiul National „Roman-Voda” si Grupul Scolar „Vasile Sav” din Roman si-au pus capat zilelor spinzurindu-se, iar o eleva de clasa a XI-a de la Colegiul National „Roman-Voda” a incercat sa se sinucida, taindu-si venele.
Fenomenul sinuciderilor a pus pe jar si institutiile judetene, Directia pentru Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DASPC) Neamt oferind, la inceputul acestei luni, o sedinta de consiliere elevilor de la Grupul Scolar „Vasile Sav”. „Este greu de inteles de ce tinerii aleg sa isi puna capat zilelor sau sa incerce acest lucru de la virste atit de fragede. Cauzele ce pot duce la un astfel de gest sint foarte variate, iar profesorii sau consilierii scolari pot identifica foarte greu elevi care pot avea tendinte suicidale. La inceputul lunii mai, ne-am manifestat intentia de a trimite o echipa la Colegiul National «Roman-Voda» si la Grupul Scolar «Vasile Sav», pentru a discuta cu tinerii si a le explica faptul ca sinuciderea nu este o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Atit profesorii, cit si elevii de la Grupul Scolar «Vasile Sav» au fost interesati de propunerea noastra. Elevii ne-au declarat ca nu considera ca sinuciderea este o solutie si au primit consiliere din partea noastra. La Colegiul National «Roman-Voda» nu am desfasurat astfel de discutii, reprezentantii conducerii liceului spunindu-ne ca au ales sa incheie un contract cu o firma de consultanta de specialitate in domeniul psihologic, din Iasi, psihologii ieseni urmind sa ofere consultanta elevilor din acel liceu”, a declarat Eugen Simion, consilier in cadrul DASPC Neamt.

Comentarii