Prime de zeci de milioane la Casa de Asigurari

miercuri, 31 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Prime de zeci de milioane la Casa de Asigurari

Pentru a se garanta calitatea reformei din sistemul sanitar, prima grija a fost de a li se acorda salariatilor CNAS conditii optime de lucru si salarii motivante. De la bun inceput, au fost prevazute salarii care depasesc de zece ori media salariilor pe tara. Salariul presedintelui Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate este dedus prin inmultirea salariului de referinta, care acum este de 1.300.000 de lei, cu un coeficient de 15,4 (corespunzator unui secretar de stat). Rezultatul este de 20.930.000 de lei. Membrii Consiliului de Administratie (CA) primesc indemnizatii in valoare de 20% din salariul presedintelui Consiliului, vicepresedintii – 85% din acelasi salariu. Salariul presedintelui de CJAS este de 17.017.000 lei. La aceasta se adauga, la rastimpuri, premii (de care beneficiaza si ceilalti angajati) de pina la 20% din banii economisiti la fondul de salarii.
Conform unui raport intocmit de CNAS, numai la CJAS Neamt s-au acordat, anul trecut, prime in valoare de 1,41 miliarde de lei. Conform aceluiasi raport, care monitorizeaza veniturile tuturor Caselor Judetene de Asigurari, in luna decembrie, "limita maxima a sumei individuale a fost realizata in judetul Neamt – 97,12 milioane de lei – pentru presedintele Roland Jehac si sumele de 87,14 milioane de lei – pentru functiile de vicepresedinti, reprezentati de Lilian Gavrila si Dan Vlad Filimon".
Aceste prime au fost date in timp ce salariatii din spitale au protestat in nenumarate rinduri, solicitind majorari salariale, conform legii.
"Primele care au fost acordate sint justificate de faptul ca CJAS a functionat cu doar o treime din personal. Ori, numarul de angajati ai CJAS este de 50, in timp ce, conform organigramei, ar fi trebuit sa fie 132. Pentru munca suplimentara prestata de salariati se acorda prime. S-au calculat orele suplimentare, deplasarile in teren, eficienta activitatii fiecaruia si, pe aceste criterii, s-au dat prime. Toate sumele care sint rulate de CJAS sint prinse – din punct de vedere contabil – in niste conturi. A trece niste bani dintr-un cont in altul ar insemna deturnare de fonduri", a declarat doctorul Dan Vlad Filimon, vicepresedinte al CJAS Neamt.
In plus, ca si cum s-ar pune in pericol siguranta nationala – in situatia in care ar fi facute publice informatii din sistemul de asigurari – angajatii de la CJAS beneficiaza de un "spor de confidentialitate", de 30% din salariul de baza al fiecaruia, salariu care atinge citeva milioane de lei. Actele normative prevad insa ca presedintele si vicepresedintii nu primesc nici un fel de spor.
Directorul CJAS Neamt, doctor Victor Kirileanu, este de alta parere.
"Nici nu poate fi vorba despre asemenea prime! Cred ca sumele pe care le-ati aflat sint umflate! Daca ma refer numai la Roland Jehac, in luna decembrie nu a incasat nici un leu, pentru ca avea de achitat niste datorii, legat de predarea patrimoniului. In calitate de director al CJAS, stiu ca nu au fost depasite cheltuielile de personal", a declarat doctorul Victor Kirileanu.
Punctul sau de vedere este contrazis de directorul Eugenia Barbu, de la CNAS, care afirma ca, in judetul Neamt, cheltuielile de personal au fost depasite cu 31,817 milioane de lei.
Sediu de miliarde de lei chirie
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Neamt a achitat, anul trecut, aproape un miliard de lei chirie pentru spatiul in care functioneaza. Si asta in timp ce nu au fost suficienti bani pentru medicamente, iar farmacistilor li s-a reprosat ca au depasit fondurile alocate.
Pe de alta parte, conducerea CJAS Neamt s-a plins ca sumele colectate de la asigurati – persoane fizice si unitati – sint insuficiente. Tot conducerea CJAS a subliniat, in nenumarate rinduri, ca institutiei ii sint alocate, lunar, cinci procente din suma totala colectata. Daca din suma reprezentind numai cinci procente, CJAS Neamt isi permite sa plateasca, lunar, chirie de aproape cinci mii de dolari si achizitioneaza aparatura de birotica ultramoderna, extrem de scumpa, respectiv un laptop pentru presedintele Jehac, inseamna ca se colecteaza suficienti bani. Laptop care a disparut odata cu Nubira.
Masina lui Roland Jehac a disparut
Roland Jehac, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Neamt (CJAS), ar fi trebuit sa plateasca din propriul buzunar suma de 295.663.500 de lei, reprezentind valoarea de inventar a autoturismului Nubira, inmatriculat NT 88 CAS, disparut dintr-o parcare. Dupa o ancheta care nu a identificat hotul, societatea de asigurare-reasigure a achitat 90% din valoarea Nubirei disparute, adica 264,814 milioane de lei.
Astfel, Roland Jehac, presedintele CAS Neamt trebuia sa plateasca doar 30,843 milioane de lei din propriul buzunar.
Surse oficiale din cadrul Prefecturii Neamt ne-au declarat ca activitatea CJAS si modul in care au fost gestionate fondurile fac obiectul unei anchete, aflate in plina desfasurare, ale carui rezultate le vom face cunoscute. (M.R.)

Comentarii