Retelele de apa si de canalizare din oras vor fi reabilitate

miercuri, 05 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Retelele de apa si de canalizare din oras vor fi reabilitate

Din 10 proiecte acceptate, doua sint ale Goscom
Dupa prezentarea facuta de partea daneza, in cadrul aceleeasi intilniri a urmat lansarea de noi propuneri de noi proiecte, din partea autoritatilor nemtene. Directorul general al Goscom, Eduard Corduneanu, a prezentat doua proiecte, care se afla printre cele zece acceptate de partea daneza. Unul – cel care a fost primul dintre cele acceptate – vizeaza modernizarea retelelor de apa si de canalizare, cuprinzind 29 de strazi din muncipiul nostru.
Strazile propuse pentrui schimbarea retelelor de apa si canalizare au fost alese ca find cele cu stadiul cel mai inaintat de uzura, insumind o lungime de circa 18 kilometri, care determina pierderi in retea de circa 20% din volumul apei distribuite populatiei. Reteaua de distributie a apei are o lungime de 105 kilometri. O buna parte din aceasta are o vechime de aproape 100 de ani, fiind realizata in perioada 1900-1912, cind a fost efectuata alimentarea cu apa a orasului. Cealalta parte a fost realizata in anul 1957, odata cu extinderea si dezvoltarea orasului. Reteaua de canalizare are o lungime de 85 de kilometri si a fost realizata incepind cu anul 1957.
Motivul pentru care acest proiect a fost depus priveste faptul ca la realizarea acestei infrastructuri s-a folosit un singur sant, acest lucru insemnind ca 95% din reteaua de apa si canal este practic "in contact", existind pericolul infiltratiilor si exfiltratiilor, fapt care ar duce la periclitarea sanatatii mediului si, implicit, a populatiei. De mentionat faptul ca, in cazul in care reteaua ar fi reabilitata (fapt coroborat cu disparitia restrictiei la alimentarea cu energie electrica a statiei de captare de la Pildesti, precum si cu incetarea stocarii de catre romascani a unor cantitati importante de apa in cazile din baie), alimentarea cu apa in municipiul nostru ar ajunge la un interval de 20 de ore pe zi.
Valoarea acestei investitii ajunge la suma de aproape 4 milioane de Euro, dar ea poate fi realizata si pentru un numar mai mic din cele 29 strazi, existind realizate proiecte detaliate pentru fiecare strada in parte. Ca un apendice la acest proiect a fost cuprins si cel referitor la realizarea unei centrale de cogenerare in statia de epurare Roman – in valoare de circa 760.000 de Euro. Statia de cogenerare ar putea asigura o cantitate de energie electrica de 2,1 milioane Kwh/an – care ar asigura intreg necesarul societatii Goscom – iar cea de agent termic de 2.900 Gcal/an.
Al doilea proiect al Goscom acceptat de partea daneza a fost cel de amenajare a unei rampe de neutralizare a deseurilor menajere urbane, investitie in valoare de 3,8 milioane de Euro. Necesitatea unei astfel de investitii provine din faptul ca deseurile menajere se depoziteaza in halda, prin simpla stivuire, fara nici un fel de sortare sau neutralizare, fiind permanent o sursa de aparitie a unor boli, infectii, sau chiar epidemii. Totodata, depozitul actual, amplasat pe malul riului Moldova, polueaza mediul (aerul, apa si solul), produce inmultirea insectelor si rozatoarelor ce pot raspindi boli. De asemenea, pinza de apa freatica poate fi imbogatita cu saruri – in special clorizi, nitrati si sulfati – ca efect al descompunerii reziduurilor organice, inrautatindu-i calitatea si marirea duritatii.
Dupa analizarea proiectelor, reprezentantii Guvernuli danez vor veni in Roman cel mai tirziu in vara viitoare, pentru realizarea la fata locului a unui studiu asupra obiectivelor prevazute de proiectele depuse de Goscom. Initierea investitiilor nu se va putea face decit din anul 2003, din pricina adoptarii deja, in Danemarca, a bugetului pe anul viitor. Spre deosebire de tara nostra, in Danemarca, bugetul pe anul urmator este adoptat in lunile martie – aprilie ale anului curent. (Catalin BARGAOANU)

Comentarii