Romanul a primit de la Consiliul Judetean 14 miliarde lei

vineri, 25 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Romanul a primit de la Consiliul Judetean 14 miliarde lei

Convocati in sedinta extraordinara, consilierii judeteni au aprobat vineri, 25 mai, bugetul pe anul 2001. Conform hotaririi, 135,379 de miliarde de lei sint defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. Din aceasta valoare, cu 33,844 miliarde de lei se va echilibra bugetul propriu al judetului, iar cu restul bugetele comunelor, oraselor si municipiilor. 32,169 miliarde de lei reprezinta sumele defalcate din impozitul pe venit, pentru subventionarea energiei termice livrata populatiei.
Un alt capitol in buget il reprezinta sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru bugetele locale: 632,791 miliarde de lei, din care pentru invatamintul preuniversitar de stat s-a acordat 1.205,319 miliarde de lei, pentru crese – 4,781 miliarde de lei, iar pentru centrele locale de consultanta agricola – 2,516 miliarde de lei. Pentru copiii institutionalizati si sustinerea sistemului de protectie a lor se preconizeaza transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale in valoare de 62,445 miliarde de lei, pentru protectia persoanelor cu handicap s-au propus transferuri din bugetul de stat catre bugetele locale in valoare de 47,816 miliarde de lei.
Bugetul propriu al Consiliului Judetean pe anul in curs
Veniturile totale ale Consiliului Judetean Neamt sint estimate la 167,5 miliarde de lei, din care cinci miliarde de lei reprezinta veniturile proprii, 40 miliarde de lei – cote defalcate din impozitul pe venit, 33,844 – sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetului, 18,246 miliarde de lei – sume alocate de Consiliul Judetean pentru echilibrarea bugetului propriu, 12,6 miliarde de lei subventii primite de la alte bugete locale pentru sustinerea copilului, 24,629 miliarde de lei – sume acordate prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptii, 27,671 miliarde de lei – sume din TVA pentru finantarea invatamintului special, 1,1 miliarde de lei – sume din fondul de tezaur si 4,4 miliarde de lei reprezinta sume provenite din fondul de rulment.
Printre domeniile ce vor fi finantate din bugetul propriu al Consiliului Judetean se numara activitatea proprie, invatamintul special, cultura, asistenta sociala, Comandamentul Militar, Protectia Civila, PSI, Fondul pentru dezvoltare regionala etc. Legea bugetului de stat pe anul 2001, pe baza careia s-a realizat proiectul ce a fost supus aprobarii, implica o serie de responsabilitati pentru bugetele locale ca urmare a procesului de descentralizare si preluare a atributiilor de administrare si finantare a unor activitati de catre autoritatile administratiei publice locale, respectiv: finantarea scolilor speciale de catre CJ, finantarea creselor si centrelor locale de consultanta agricola de catre consiliile locale, finantarea direct de catre consiliile locale a tuturor activitatilor pentru persoanele cu handicap. Romanului i-a revenit din cote defalcate 14 miliarde de lei. Dupa aprobarea bugetului s-a dat cuvintul primarilor de municipii si orase.
Daca nu se va gasi o solutie pentru scoli, in viitor vor fi inchise
"Situatia economica a municipiului e grea. Procentul real de someri e de 30%. Romanul are multe probleme, reale si grele, a caror rezolvare necesita bani. Credem ca impartirea bugetului judetean a fost echitabila. Vreau insa sa ridic in fata CJ o situatie deosebit de grea, aceea a invatamintului. Preluam un patrimoniu a carui stare e jalnica si a carui reabilitare necesita zeci si sute de miliarde de lei. Posibilitatile bugetului local de a repara acest patrimoniu sint reduse. Daca nu se va gindi o solutie de viitor, de fond, de finantare a reparatiilor capitale, vom fi nevoiti ca sa inchidem multe scoli", a spus primarul Dan Carpusor.
Consilierul judetean, doctor Emanuel Nazaritean, i-a ridicat mingea la fileu primarului de Roman, atragind atentia consilierilor judeteni si si profesorului Emil Creanga, in dubla sa calitate de inspector scolar general si de consilier judetean, privind necesitatea implicarii in rezolvarea unor probleme igienico-sanitare din scoli, de maxima urgenta, respectiv amenajarea WC-urilor din scoli si alimentarile cu apa potabila, absolut obligatorii pentru eliberarea autorizatiilor sanitare de functionare.
Presedintele Raul Constantin Bobeanu a spus ca va trebui ca primarii sa aiba intelepciunea sa convinga consiliile locale, la votarea bugetului, de prioritatea cheltuielilor. (Flora ORDEAN)

Comentarii