Spitalul isi da duhul in bratele Ministerului Sanatatii

joi, 25 mai 2006, 22:48
4 MIN
 Spitalul isi da duhul in bratele Ministerului Sanatatii

Dupa negocierile cu Directia de Sanatate Publica Neamt, catalogate ca fiind un esec total, medicii romascani asteapta decizia finala a Ministerului Sanatatii privind soarta Spitalului Municipal Roman. Urmare a acestei decizii, sefii de sectii vor sti cite paturi va pierde, pina la urma, unitatea sanitara. In plus, un alt motiv de discutii in cadrul Spitalului Municipal este mult-asteptata aparitie a normelor metodologice ale Legii 95/2006 privind organizarea si functionarea spitalelor, dupa aparitia acestor norme urmind sa se afle si daca unele sectii din cadrul Spitalului risca sau nu sa fie desfiintate. Sperantele ca Ministerul Sanatatii sa ia decizii care sa fie in favoarea spitalului romascan sint destul de mici, atit datorita esecului negocierilor din zilele trecute, cit si din cauza faptului ca medicii romascani asteapta de trei luni de zile un raspuns din partea ministerului la o solicitare privind transformarea Spitalului Municipal in spital de urgenta. „Comitetul director al Spitalului Municipal a decis sa solicite Ministerului schimbarea gradului unitatii in cel de spital de urgenta. Solicitarea a fost motivata prin faptul ca unitatea deserveste peste 188.000 de locuitori – populatie constanta din Roman si comunele invecinate – precum si cetateni din comune limitrofe ale judetelor Bacau, Vaslui si Iasi. In plus, Ministerul a fost informat ca, in perioada de iarna, temporar, drumurile catre Piatra Neamt si Iasi sint blocate, deci urgentele trebuie rezolvate la Roman. 20% din populatia din zona este de etnie rroma, saraca, plina de boli transmisibile, deci aici nu se poate face tratament profilactic, asa cum cere Ministerul. Avem medici care au a doua specialitate si avem doi doctori in medicina, deci, din punct de vedere al competentei medicale, stam extrem de bine, insa ne lipseste dotarea necesara. Prin situarea spitalului in zona drumului E 85, in afara de cazuistica normala, trebuie sa oferim ingrijiri medicale in cazul unor accidente grave sau agresiuni. Memoriul a fost transmis Ministerului Sanatatii, Presedintiei si Guvernului. Nu exista o lege care sa specifice ca intr-un judet nu pot exista doua spitale de urgenta. Cu toate aceste motivatii, de trei luni asteptam un raspuns care, insa, nu mai vine”, a declarat juristul Spitalului Municipal, Lilia Moise.
In opinia Liliei Moise, problemele financiare pe care le intimpina, in prezent, Spitalul Municipal, ar fi inlaturate daca s-ar renunta la aplicarea criteriului istoric in calculul tarifului pe caz ponderat. „La Spitalul Municipal Roman s-au facut, in mod real, economii mari in ultimii zece ani. Tot timpul s-a strins surubul, conducerile unitatii nefacind altceva decit sa respecte decizia emisa de Ministerul Sanatatii, prin intermediul DSP: aceea de a reduce consumul. In plus, activitatea ne era verificata in permanenta de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. De ce sa platim acum noi si pacientii pentru ca am respectat deciziile venite de la acelasi Minister al Sanatatii? Acum, spitalul este in pericol din cauza subfinantarii. In plus, reducerea numarului de paturi va duce, automat, la reducerea numarului de cazuri rezolvate, ceea ce inseamna scaderea drastica a finantarii. Reducerea sectiilor si lipsa banilor vor duce la scaderea personalului, in conditiile in care numarul cadrelor medicale de la Roman este sub normativul stabilit prin lege”, a mai declarat juristul Spitalului Municipal. Prin reducerea sectiilor se incearca transferul adresabilitatii pacientilor din spital catre asistenta medicala in ambulatoriu. Astfel, spitalul va trata pacientii in stare grava, iar ceilalti pacienti se vor adresa medicilor de familie, care nu sint pregatiti nici ca dotare, nici din punct de vedere al finantarii. Medicii sustin, in aceste conditii, ca Ministrul Sanatatii ori nu stie care este situatia reala a spitalului romascan, ori a fost informat eronat pe aceasta tema. De altfel, nici un reprezentant al Ministerului nu a vizitat sectiile spitalului.
Decizia finala privind soarta Spitalului Municipal Roman va apartine Ministerului Sanatatii, iar lumina in acest caz se va face dupa aparitia normelor metodologice ale Legii 95/2006 privind organizarea si functionarea spitalelor. Conform acestei legi, Spitalul Municipal Roman poate fi spital general (un spital putind fi general, de urgenta, de specialitate sau de boli cronice). Legea clasifica spitalele locale ca fiind municipale, orasenesti si comunale. Spitalul Municipal Roman ar trebui, conform acestei legi, sa ofere asistenta in exclusivitate romascanilor. De asemenea, legea clasifica spitalele ca fiind publice, private sau publice in care functioneaza sectii private. Totusi, orice decizie privind structura spitalului sau infiintarea si desfiintarea unei sectii, publice sau private, se ia – conform prevederilor acestei legi – doar prin ordin al Ministrului. O alta problema la care sefii sectiilor asteapta un raspuns o reprezinta statutul acestora, conform noii legi. Articolul 184 al Legii 95/2006 stipuleaza ca, in spitalele publice, functiile de sef de sectie pot fi ocupate numai de medici care au vechime de minim cinci ani. Medicii ocupa postul prin concurs si raspund de calitatea actului medical si de atributiile asumate prin contractul de administrare al sectiei. Medicii sefi de sectii nu au voie sa mai profeseze ca medici nici in spital, nici in cabinete private. De altfel, acestia nu au voie sa lucreze in nici un alt domeniu, cu exceptia celui didactic. Contractul de administrare se incheie pe trei ani, insa poate fi anulat daca, in urma unui control, se stabileste ca nu au fost indepliniti indicii de performanta stabiliti prin contract. Medicii sustin ca nu vor accepta sa renunte la profesie pentru a administra o sectie, considerind ca acest lucru este imposibil, in conditiile subfinantarii.

Comentarii