Tractoarele din Neamt merg cu ulei alimentar

miercuri, 21 iunie 2006, 22:04
2 MIN
 Tractoarele din Neamt merg cu ulei alimentar

Gospodarii din Neamt au gasit o alternativa mai ieftina si mai putin poluanta pentru alimentarea cu combustibil a tractoarelor. In locul motorinei, unii dintre gospodarii nemteni folosesc ulei de floarea-soarelui, de rapita sau de soia. „In Occident, acest lucru se practica, deja, de multa vreme. In zona Romanului, uleiul este utilizat in loc de motorina de unii gospodari din comunele Bahna si Moldoveni. In primul rind, alimentarea cu ulei a tractoarelor este mai ieftina, iar uleiul de floarea-soarelui, rapita sau soia asigura o mai buna ungere a motorului. Unii dintre nemteni au infiintat culturi de floarea-soarelui special pentru a-si asigura combustibilul pentru tractoare. La tirgurile de utilaje si masini, organizate in ultima perioada, au fost deja expuse instalatii de extragere a uleiului din seminte. Extragerea uleiului din rapita are cel mai mare randament – 32%, iar un litru de ulei de rapita are un pret de aproximativ 16.000 de lei, adica aproape jumatate fata de pretul unui litru de motorina”, a declarat Liviu Bumbu, director executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt.
Gospodarii par a fi foarte multumiti de rezultatele obtinute in urma utilizarii uleiului in loc de motorina. Ei spun ca tractoarele par sa consume mai putin la hectarul de teren arat sau semanat. In plus, tractoarele par sa functioneze „ca unse”, atunci cind motorina este inlocuita cu ulei. Un hectar de teren poate fi arat cu aproximativ sapte litri de ulei in rezervorul tractorului.
O alternativa asemanatoare va fi oferita gospodarilor de catre societatea romascana Marsat SA, care, peste o luna, va pune in functiune o mica fabrica de bio-diesel. „Instalatia necesara extragerii uleiului din rapita, floarea-soarelui si soia a fost comandata deja din Anglia si va sosi in aproximativ o luna. Speram sa incepem productia de bio-diesel inainte de data de 15 august. Vom produce ulei de rapita, acesta fiind cel mai ieftin si cu cel mai bun randament. Se va utiliza rapita recoltata de pe cultura infiintata de societatea noastra, pe o suprafata de 330 de hectare. Speram ca, apoi, sa finantam culturi de rapita si sa platim cu carburant bio-diesel. Bio-dieselul de acest gen se poate obtine in trei variante: cel brut si viscos – utilizat de tractoare, Euro 1 si Euro 3. Intentionam ca, din 2007, sa producem 5.000 de tone de bio-diesel, anual. Un litru de bio-diesel va fi mai ieftin cu aproape 30% decit un litru de motorina”, a declarat Vasile Balcan, directorul Marsat SA Roman.

Comentarii