Un politist la 57 de hectare

vineri, 07 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Un politist la 57 de hectare

In mod normal, in orice moment al zilei va aflati, sau in orice loc din municipiu ati fi, va asteptati ca in apropiere sa poata fi un politist caruia, la nevoie, sa-i puteti cere sprijinul. Asta nu pentru faptul ca am fi ajuns sa ne fie frica sa mergem pe strada, ci din simplul motiv ca Politia ar trebui sa se afle cit mai aproape de comunitate. Primii care ar trebui sa fie aproape de oamenii de pe strada sint politistii de la Biroul de Paza si Ordine Publica, dar, daca ar fi sa privim in curtea Politiei, acest deziderat este un pol prea indepartat pentru a putea fi pus si in practica.
La aceasta ora, 26 de politisti, la care se mai adauga cite un gardian sau un jandarm trebuie sa acopere cele aproape 1.500 de hectare ale municipiului Roman. Un simplu calcul demonstreaza ca, daca s-ar face un raport direct, fiecarui politist de la "Paza si Ordine" ii revine, in medie, pentru patrulare, in jur de 50 de hectare, adica un careu cu doua laturi de 5 kilometri, iar celelalte doua de 2 kilometri.
Daca ar fi sa facem raportul in cursul zilei, cind linistea in oras este asigurata numai de doua patrule dimineata si trei patrule dupa amiaza, cifrele ar fi mult mai mari. Pentru a se "acoperi" cit mai bine orasul, Politia Roman are o calaborare foarte buna cu jandarmii, acestia avind si ei in "vizor" citeva puncte ale municipiului.
Totusi, pentru a ajunge dintr-un capat in celalalt al sectorului, politistului ii sint necesare cel putin 30 de minute. In acest timp, intr-un alt colt al sectorului un hot poate sparge lejer o masina si ii ramine suficient timp sa mearga chiar si la o bere. Altfel spus, numarul actual al politistilor din Roman nu permite supravegherea in totalitate a orasului. Pentru o acoperire mai buna s-a cazut de acord sa fie infiintate, in acest moment, doua posturi fixe: unul in zona Casei Afacerilor si altul in Smirodava, zone in care infractionalitatea a luat amploare in ultima vreme. Si in aceste conditii este extrem de greu pentru ca, de fapt, cele patru patrule, luate la un loc, trebuie sa acopere aproximativ 350 de hectare de fiecare patrula.
Ideea infiintarii unor echipaje mobile, care sa stationeze in anumite puncte ale orasului, pentru a se interveni mai promt atunci cind este cazul, pare o varianta care poate fi luata in calcul. Cu toate acestea, deocamdata, costurile depasesc posibilitatile financiare ale Ministerului de Interne. In afara cetateanului de rind, cel care va fi nevoit sa alerge citeva hectare bune dupa un politist pentru a-i cere sprijinul in caz de nevoie si politistul va fi nevoit, la rindul sau, sa-si rupa pingelele de la pantofii "din dotare", primiti cu mai multi ani in urma, pentru a-si acoperi sectorul distribuit. Singurele persoane multumite de aceasta situatie sint infractorii. (Bogdan GOTCA)

Comentarii