Zilieri in invatamint

joi, 05 septembrie 2002, 23:00
3 MIN
 Zilieri in invatamint

O adresa a Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), semnata de ministrul secretar de Stat cu probleme ale invatamintului preuniversitar si de mai multi directori generali, face cunoscut inspectoratelor scolare ca suplinitorii vor fi platiti cu ora.
"Din aceasta adresa, formulata ambiguu, s-ar putea interpreta ca profesorii suplinitori calificati ar putea fi incadrati doar prin plata cu ora, ceea ce incalca legea contractului de munca. Practic, in opinia noastra, aceasta categorie de personal didactic ar munci la negru, deoarece cadrelor platite cu ora nu le poate fi inscrisa perioada lucrata in cartea de munca, nu au dreptul la concediu de odihna platit, perioada muncita nu conteaza ca vechime la pensie, nu se pot inscrie la grade didactice. Asta e o aberatie", a precizat inginer Gabriel Plosca, lider pe zona Romanului al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). S-a cerut Ministerului Educatiei si comisiilor de specialitate din Parlament sa se analizeze situatia si sa se revina asupra deciziei, cu atit mai mult cu cit nu e vorba de un ordin al ministrului Ecaterina Andronescu, ci de o nota semnata de un secretar de stat.
Sindicatele spun ca, in cazul in care nu se revine asupra acestei indicatii, care aduce grave prejudicii invatamintului, mai ales a celui rural, vor actiona MEC in judecata. Aplicarea acestei note ar diminua actualele cistiguri ale suplinitorilor cu cel putin 30%. Sindicalistii sustin ca aceste cadre sint si asa prost platite si, in cazul in care acestea fac o naveta la citeva zeci de kilometri, pentru care platesc 400-500 mii lei, ar insemna sa faca munca patriotica. Se estimeaza ca vor exista mari probleme de personal in zonele izolate.
Cadrele didactice tinere vor sa paraseasca invatamintul
"Sint in al doilea an de invatamint. Am studiat limba engleza. Am venit din facultate cu un car de vise, care s-au risipit in contact cu realitatea din invatamint. Nu va puteti imagina umilintele la care sintem supusi in fiecare an atunci cind «cersim» o catedra. In cazul in care se aplica acest ordin, mai bine raminem in somaj, gasim undeva de muncit la negru, si tot cistigam mai bine decit daca acceptam conditiile impuse acum", declara Mihaela S.
Inspectorul cu probleme de personal, Dorin Negru, sustine insa ca Ministerul are dreptate sa aplice o asemenea norma de plata: "Domnul inspector general se afla la Minister pentru a clarifica modul de plata si de incadrare a acestor cadre. Atacul sindicatelor este nul si neavenit. Am studiat toate legile. Ministerul este indreptatit sa dispuna o asemenea masura. Nu e vorba de munca la negru, ci de faptul ca aceste cadre lucreaza ca zilieri, ca in atitea alte domenii. Pe litoral, in fiecare vara, sint angajati sezonieri, in turism. Se face o conventie civila, act prevazut de legislatia muncii in vigoare si in alte domenii. Adresa are legalitate perfecta si, in opinia mea, sindicatele nu au dreptate".
Fara absolventi de liceu in invatamint
Din lectura aceluiasi ordin reiese clar ca, anul acesta, absolventii de liceu nu vor mai fi incadrati. "Nu stiu daca inspectorii de specialitate au mai primit la testare absolventi de liceu. Eu am dat dispozitie ca sa fie dati afara din examen, pentru ca, in conformitate cu aceeasi nota a MEC, acestia nu se regasesc in dispozitiile de incadrare si salarizare", a spus Dorin Negru. (Flora ORDEAN)

Comentarii