Sefii administratiei si zeci de consilieri sint chemati la DNA

luni, 18 ianuarie 2010, 13:26
5 MIN
 Sefii administratiei si zeci de consilieri sint chemati la DNA

Finantarea clubului de fotbal din bani publici a intrat in atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Citeva zeci de persoane au primit instiintari precum ca impotriva lor a fost inceputa urmarirea penala. Primarul Gheorghe Nichita, fosti si actuali consilieri locali, judeteni sau angajati ai celor doua institutii trebuie sa se prezinte la DNA pentru audieri. Intre cei chemati nu se stie oficial motivul pentru care au ajuns sa fie urmariti penal. Multi sustin ca nici macar nu au stiut de o actiune a autoritatilor de control. Nici date despre ceea ce s-a cercetat de procurori nu se prea stiu. Cert ar fi doar ca este vorba de finantarea clubului Politehnica. Neoficial se vorbeste despre contractul de asociere in participatiune semnat intre club, Consiliul Local si Consiliul Judetean in 2006. Acuzatiile ar fi unele cit se poate de grave: deturnare de fonduri, abuz in serviciu impotriva intereselor publice sau instigare la fals.

"Avocatii m-au sfatuit sa astept sa vad intii despre ce este vorba"

Cei chemati la DNA au fost extrem de rezervati in declaratii. Chiar daca au confirmat primirea instiintarii de la procurori, nu au dorit sa faca declaratii. "Am la indemina doua abordari. Ori ies si spun tot ce stiu, ori astept sa vad ce se intimpla. Avocatii m-au sfatuit sa astept sa vad intii despre ce este vorba. Nu stiam nici macar ca sint cercetat. Am primit adrese prin care ni se solicitau documente inca din 2003 cu privire la fotbal. Era normal sa stiu si eu ceva. Acum a inceput urmarirea penala fara sa stiu nimic. Am primit acasa hirtia, cu sotia si fata. Noroc ca le-am spus ca este posibil sa apara astfel de lucruri. Pe data de 25 ianuarie trebuie sa merg la DNA", a declarat primarul Nichita. Consilierii locali Radu Botez de la PNL, Sorin Iacoban de la PSD, sau consilierul judetean Nelu Tudorache de la PDL au primit instiintari de la DNA. La fel ar fi primit si Camelia Gavrila, Dumitru Anchidin, Adrian Iurcan, Lucian Flaiser, Lacramioara Vernica, dar si alte persoane care au avut la un moment dat legatura cu banii care au plecat din zona publica spre clubul de fotbal Politehnica. O parte din aceste persoane au trecut deja pe la sediul DNA, iar altele urmeaza sa ajunga. "Este un drept al organelor statului sa cerceteze astfel de lucruri. Modul in care a fost trimisa instiintarea catre consilieri a fost insa unul total nepotrivit. Nici nu mi s-a adus la cunostinta despre ce este vorba. Cred ca lucrurile se vor clarifica dupa o prima audiere", a explicat consilierul local liberal Radu Botez. Nici Sorin Iacoban nu a dorit sa comenteze acum adresa prin care a fost instiintat ca s-a inceput urmarirea penala impotriva lui. "Cind am primit hirtia, nu imi venea sa cred. Chiar nu stiu nimic despre ce este vorba", a spus Iacoban.

"Nu cred ca se va ajunge la 60 de oameni sa mearga la inchisoare"

Nici Nelu Tudorache nu a dorit sa comenteze instiintarea pe care a primit-o de la DNA. Nu toti consilierii judeteni din mandatul trecut au primit insa adresa de la DNA. "Nu am primit nimic. Este posibil sa primesc zilele urmatoare. Nu stiu care au fost criteriile de selectie", a explicat Constantin Serban, consilier judetean al PDL. El stie ca alti colegi sint chemati la DNA. "Mi se pare ca de la Prefectura s-a facut o sesizare. Eu stiu ca s-a votat pentru acel proiect, acel contract. Stiu ca s-a discutat mult pe marginea lui, a fost verificat de Ion Serbina (fostul secretar al CJ, n.r.). Stiu ca au fost doua controale de la Curtea de Conturi care au gasit legal contractul. Mai stiu ca de la Consiliul Judetean s-au cerut banii inapoi, dar si ca la Cluj de exemplu, se finanteaza de la Primarie doua echipe. Stiu ca fotbalul se sponsorizeaza si in alte orase. Este un moment stresant, neplacut. Nu cred ca se va ajunge la 60 de oameni sa mearga la inchisoare", a continuat Serban. Actualul presedinte al clubului de fotbal, Cristian Starica, sustine ca nu a primit nici o citatie de la DNA. "Nu a venit nimic la club si nici nu a fost nimeni in control. Nici nu am auzit sa fi primit citatie cineva de la club", a afirmat Starica. El este presedinte la Politehnica de putin timp, inlocuindu-l anul trecut pe Sorin Boca. Daca primarul Nichita vorbeste despre controale si verificari la tot ceea ce inseamna finantare la fotbal de cind este el primar, surse neoficiale sustin ca probleme ar fi sigur la un contract din 2006. Pe data de 29 august 2006, 16 consilieri locali au aprobat un contract de asociere cu Consiliul Judetean si Politehnica. In acel contract era stipulat ca de la bugetul local vor pleca trei milioane lei catre clubul de fotbal. Acum ar fi primit citatie toti consilierii locali care ar fi votat pentru acest proiect la sfirsitul lui august 2006. Exista insa citeva diferente intre ceea ce a mentionat presa despre acea sedinta si scriptele oficiale ale Primariei. In presa s-a mentionat ca liberalii au votat impotriva proiectului, iar alaturi de el actualul parlamentar PDL, Daniel Oajdea. In minuta sedintei apar insa diferente, respectiv consilieri liberali care ar fi votat pentru proiect. Hotarirea de Consiliu Local a fost analizata apoi si la nivelul Consiliului Judetean.

Desi cercetarile se deruleaza de citeva luni, DNA nu a oferit informatii in legatura cu ancheta.

Povestea unui contract ciudat

La inceputul lunii septembrie 2006, alesii judeteni au aprobat propria forma a contractului de asociere in participatiune, varianta care ar fi trebuit sa evite orice problema de legalitate. Printr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local s-au aprobat amendamentele Consiliului Judetean. Contractul a devenit functional, de la bugetul local urmind sa plece trei milioane lei catre Politehnica, iar de la cel judetean inca un milion lei. In a doua parte a lunii septembrie jumatate din sumele din contract au fost virate catre clubul de fotbal. Finantarea clubului de fotbal a creat tot timpul probleme administratiei locale. De fiecare data, primarul Gheorghe Nichita a cautat solutii pentru a continua acordarea de sume de la bugetul local catre Politehnica. Banul public a fost vazut de actuala conducere a Primariei ca singura solutie pentru a pastra echipa in primul esalon al tarii. De multe ori insa actele aprobate chiar de Consiliul Local au fost atacate de politicieni, dar si de Prefectura. In ciuda acestor atacuri, procese in instanta, echipa de fotbal a primit bani de la bugetul local si anul trecut. Ultima varianta de finantare o reprezinta Fundatia Sportului Iesean. Fundatia este alimentata cu fonduri de bugetul local, uneori si de la cel judetean, si dirijeaza banii catre toate sporturile din municipiu, dar in special catre clubul de fotbal.

Comentarii