„Sf. Spiridon” va fi un spital mamut: Neuro, Urgentele si Gastro dispar

marți, 01 februarie 2011, 23:44
5 MIN
 „Sf. Spiridon” va fi un spital mamut: Neuro, Urgentele si Gastro dispar
Despre trecerea Institutului de Gastroenterologie sub aripa Spitalului "Sf. Spiridon" s-a mai discutat si in trecut

Cinci spitale iesene ar putea fi desfiintate in urmatoarea perioada. Dupa proiectul de comasare a Spitalului de Urgente "Sf. Ioan" cu Spitalul "Sf. Spiridon", Ministerul Sanatatii anunta noi reorganizari in ceea ce priveste spitalele iesene. Astfel, "Sf. Spiridon" devine spital-mamut si va administra si alte trei unitati sanitare care vor ramine sectii exterioare fara personalitate juridica. Ar urma sa fie desfiintate Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", Spitalul de Neurochirurgie "N.Oblu" si Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie. De asemenea, Spitalul de Pneumoftiziologie va "inghiti" Spitalul de Boli Infectioase, iar Maternitatea "Elena Doamna" ramine sectie exterioara a Maternitatii "Cuza Voda". Proiectul ministrului prevede si transformarea Spitalului din Tirgu Frumos in camin de batrini.

Sistemul sanitar iesean va fi reorganizat din temelii. Ministerul Sanatatii a facut publica o lista cu unitati sanitare propuse pentru comasare. Conform acestei liste, cinci spitale iesene ar urma sa-si piarda personalitatea juridica si sa intre in administrarea unui alt spital. Astfel, Spitalul "Sf. Spiridon" va ingloba toate specialitatile de urgenta din Iasi dupa ce va "inghiti" Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", Spitalul de Neurochirurgie "N.Oblu" si Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie. "In cazul comasarilor, unitatile sanitare devin sectii exterioare ale unitatilor nou infiintate. Ca urmare, nu va exista motivatie pentru disponibilizare de personal", a declarat ministrul Cseke Attila. Pe de alta parte, desi spitalele care dispar sint in subordinea Consiliului Judetean Iasi, presedintele CJ nu a primit nimic oficial in acest sens pina acum si nici nu a fost informat de aceasta intentie a Ministerului chiar daca s-a intilnit cu ministrul saptamina trecuta. "Nu am fost informat de acest proiect, si nici nu s-a discutat asa ceva in Consiliul Judetean. Oricum, nu depinde de mine, o hotarire in privinta comasarilor poate fi luata doar de catre consilierii judeteni. Din punctul meu de vedere, comasarea spitalelor in sensul unei administratii comune nu este o idee rea, n-ar fi o catastrofa, chiar s-ar face economii. Important este sa fie bani pentru administrarea acestor unitati pentru ca sint convins ca ar face fata si un singur manager. Unii dintre manageri ar putea fi chiar bucurosi ca scapa de aceasta functie, pentru ca au ramas numai pentru ca i-am rugat eu. Nu stiu ce se va intimpla. Daca primesc proiectul il voi analiza si il voi supune aprobarii Consiliului Judetean", a declarat Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi.

"Unde-i lege… cu placere"

De cealalta parte, managerii spitalelor implicate in procesul de comasare nu stiu inca la ce sa se astepte concret. "N-am citit inca proiectul, insa hotaririle se vor lua oricum de la nivelul Consiliului Judetean in subordinea caruia sintem. Nu stiu ce sa zic. Ramine sa vedem metodologia dupa care se va face aceasta comasare", a spus prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase. Acest spital ar urma sa intre in administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie. "Ma mira ca a aparut acest proiect. Deocamdata nu stiu despre ce e vorba, insa unde-i lege… cu placere", a afirmat Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Schimbarile cele mai mari insa ar urma sa se produca in cadrul Spitalului "Sf. Spiridon", acesta urmind sa administreze inca trei spitale. "Ideea nu este rea daca este in beneficiul pacientului, insa va fi extrem de dificil de coordonat atitea spitale, mai ales ca sint in parti diferite ale orasului. Este nevoie de o strategie comuna, trebuie facut un sistem unic integrat, nu e suficient sa tai directorii. Trebuie facuta o analiza foarte serioasa, pe obiective. Cindva, sistemul sanitar a fost gindit prost, iar acum trebuie reanalizat. Solutia ideala ar fi un spital regional de urgente, intr-o singura cladire. Cred ca aceasta comasare este o strategie buna. Insa trebuie gindita foarte bine ca sa nu fie un esec", a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon". De altfel, in cadrul acestui spital deja incep reorganizarile pentru includerea clinicilor din Spitalul de Urgente "Sf. Ioan".

Dispare si Maternitatea "Elena Doamna"

Reorganizarea va atinge si maternitatile din Iasi. Aici, solutia aleasa de ministru nu a fost o surpriza. "Ma asteptam sa se ajunga la aceasta situatie pentru ca se fac economii din punct de vedere administrativ. E bine insa ca ramin in cladiri diferite pentru ca altfel ar fi o problema epidemiologica, in cazul in care sint probleme intr-o cladire sa avem posibilitatea sa mutam activitatea in cealalta", a spus prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii "Cuza Voda" in subordinea careia ar urma sa intre Maternitatea "Elena Doamna". Prof. dr.Onofriescu a tinut sa precizeze insa faptul ca asistenta mamei si a copilului ar trebui sa fie o prioritate pentru Ministerul Sanatatii. "Avem mii de cazuri nedecontate. Actul medical e subevaluat, iar rezolvarea unor cazuri costa mult mai mult decit primim", a mai completat managerul.

Nici conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi nu fusese anuntata de planurile Ministerului Sanatatii. "S-a discutat la un moment dat despre includerea Spitalului de Neurochirurgie in planul initial, insa foarte vag. Oricum, aceste schimbari nu se pot face decit cu aprobarea CJ. Eu n-am discutat cu ministrul aceste probleme pentru ca nu tine de DSP", a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP. Conform proiectului Ministerului Sanatatii ar urma ca Spitalul din Tirgu Frumos sa fie transformat in camin de batrini.

Ministrul Cseke Attila a trimis la Iasi peste 47 de milioane de lei

Vizita ministrului Sanatatii de saptamina trecuta a fost de bun augur pentru o parte din spitalele iesene. Astfel, Ministerul Sanatatii a alocat fonduri importante pentru activitatea de oncologie din Iasi. "Pentru finalizarea lucrarilor de la Institutul de Oncologie s-au dat 45 de milioane de lei. Spitalul de Copii a primit 1.720.000 lei pentru achizitionarea unui computer tomograf si inca 200.000 de lei in scopul amenajarii unui spatiu pentru acesta. Spitalul de Neurochirurgie a primit 700.000 lei pentru reabilitarea spatiilor in care se desfasoara activitate oncologica", a declarat dr.Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi. In termen de doua-trei saptamini urmeaza sa se demareze licitatiile pentru dotarea cu aparatura a Institutului de Oncologie. In momentul de fata exista 16 milioane de euro in acest sens, conducerea DSP avind promisiuni de la Minister ca restul de bani pina la 26 de milioane de euro vor fi alocati pina la sfirsitul acestui an.

Comentarii