Spital Regional de Urgente in zona Moara de Vint?

duminică, 05 aprilie 2009, 06:03
3 MIN
 Spital Regional de Urgente in zona Moara de Vint?

Primarul Gheorghe Nichita a anuntat continuarea investitiilor guvernamentale in municipiu. In sectorul medical ar urma sa fie alocate fonduri atit pentru un Institut Regional de Oncologie, cit si pentru un Spital Regional de Urgente. Investitiile sint imense. Doar pentru Institutul de Oncologie ar fi alocate 27 milioane euro. Ramine de vazut cite fonduri ajung efectiv la Iasi in perioada urmatoare.

„S-a ajuns la un consens pe plan local. Am discutat si cu Dan Carlan, deputatul Petru Movila, deputatul (de Bacau – n.r.) Tudor Ciuhodaru. Apoi, am fost la ministrul Sanatatii, Ion Bazac, impreuna cu Vasile Cepoi, seful DSP. Trebuie facute o serie de formalitati, dar am venit exact la timp. Ministrul a spus ca, daca mai intirziam, pierdeam finantarea pentru Spitalul Regional de Urgente", a declarat primarul Nichita. El a prezentat ieri, alaturi de Cepoi, noua formula gasita la nivel local si acceptata de toate institutiile implicate.

Astfel, Guvernul va aloca in continuare fonduri pentru cladirea din Copou, de linga Spitalul de Urgente. Acolo va functiona atit noul Institut Regional de Oncologie, cit si un Spital Municipal de Urgente. „Noi am depus la Guvern proiectul de hotarire privind infiintarea Institutului Regional. Cred ca, in urmatoarea sedinta de guvern, de saptamina viitoare, va fi aprobat. Apoi, exista finantare alocata de 27 milioane euro, pentru finalizarea constructiei si pentru dotari. Daca totul merge bine, anul viitor in aceasta perioada lucrarile vor fi gata", a explicat Cepoi. Noua cladire va fi utilizata pentru o perioada de timp si de Spitalul Municipal de Urgente.

Banca Mondiala nu e de acord cu locatia de la Dancu

Primarul Nichita sustine ca modificarea denumirii este necesara pentru a nu risca pierderea finantarii pentru un nou spital de urgente, cel regional. „Concomitent, se va lucra la spitalul regional. Din cite am inteles la nivelul Guvernului, expertii Bancii Mondiale nu sint de acord cu amplasamentul dinspre Holboca. Pinza freatica este prea sus. Vor fi o serie de discutii cu acesti experti pentru a stabili clar daca se poate face acolo sau nu. Noi deja am inaintat o propunere de nou amplasament pentru zona Moara de Vint. Putem da acolo 10 hectare, din cele 170 de hectare pe care le avem", a completat Nichita. Dupa finalizarea Spitalului Regional de Urgente, cladirea din Copou va ramine doar pentru Institutul de Oncologie. Sefii Primariei sustin insa ca politica nationala cu privire la spitalele regionale de urgente s-a schimbat. „Vor fi 15 spitale, nu 7. Vor avea insa o capacitate de 450 – 500 de paturi, nu 700. Am discutat deja si cu conducerea Universitatii de Medicina. Vrem sa vedem cum putem aduce specialistii necesari pentru Institutul de Oncologie", a afirmat Nichita.

Astfel, ieri au fost prezentate doua solutii. Una ar fi identificarea si scolarizarea tinerilor interesati de astfel de posturi. „A doua ar fi chemarea in tara a unor absolventi care lucreaza acum in strainatate. Noi sa le oferim dotari tehnice de ultima ora, posturi la Universitatea de Medicina, autoritatile locale sa le ofere locuinte", a adaugat Cepoi. Investitia aprobata anul trecut de fostul guvern liberal presupunea o suma de 220 milioane euro pentru intreg proiectul Spitalului Regional de Urgente, pentru amplasamentul de la iesirea din Iasi, spre Dancu. Ministerul Sanatatii a realizat chiar o licitatie pentru realizarea lucrarilor, procedura cistigata de firma Aktor, din Grecia.

Comentarii