Alunecarile de teren pun in pericol Manastirea Zamca

vineri, 12 martie 1999, 00:00
2 MIN
 Alunecarile de teren pun in pericol Manastirea Zamca

Topirea rapida a zapezii a generat, in zona Manastirii Zamca, alunecari de teren care au condus la cresterea pericolului de surpare a zidurilor din partea de Nord-Est a edificiului. Practic, malul podisului pe care este amplasata manastirea a alunecat intr-o anumita zona, antrenind si arborii plantati tocmai in scopul prevenirii acestor fenomene, pe o adincime de aproape trei metri inspre zidul monumentului, lungimea suprafetei afectate fiind de circa 10 metri. Directorul Muzeului National al Bucovinei, Florin Hau, ne-a declarat ca "din punct de vedere tehnic este vorba de niste planuri de alunecare mult mai vechi, de 2-3 decenii, ceea ce a condus la necesitatea ca versantul sa fie impadurit, lucru facut de altfel la acea vreme. Din nefericire, aceste planuri de alunecare sint foarte aproape fata de zidul de incinta al Complexului Manastirii Zamca, existind in aceasta zona o sarcina portanta sporita din pricina faptului ca exact pe latura aflata in pericol se afla cladirea monumentala a paraclisului, cladire cu doua niveluri, facuta din zidarie masiva datind din secolele XVI-XVII si restaurata intre timp".
Florin Hau a precizat ca Guvernul a investit deja sume importante in restaurarea complexului in scopul redarii acestuia in circuitul turistic. El a mai mentionat ca un pericol de aceeasi natura exista si la Cetatea Sucevei. "Situatia este aici poate chiar mai grava. Practic, in conditiile unei activitati freatice de mai mare amploare, cum sint cele produse in urma acumularii unei cantitati mari de precipitatii, cazul din aceasta iarna, circa o cincime din actuala fortificatie a cetatii s-ar putea prabusi. Sint deja vizibile fracturile in zid. Au fost puse probe de control, care deja au plesnit – practic nu mai exista. Sintem administratorii acestor monumente si avem obligatia sa sesizam la timp ceea ce s-ar putea intimpla. Sintem ingrijorati, mai ales ca in intreaga tara alunecarile de teren au devenit foarte frecvente datorita caderilor masive de zapada din aceasta iarna", ne-a mai spus Florin Hau.
Aurel Buzincu, consilier teritorial sef la Inspectoratul pentru Cultura Suceava, considera pericolul acestor alunecari de teren cu atit mai mare cu cit alocarile de fonduri din partea Guvernului pentru eliminarea cauzelor sint nesemnificative, probabilitatea de a se interveni efectiv pentru consolidarea versantilor fiind minima. In plus, el este de parere ca Primaria municipiului Suceava ar trebui sa intervina pentru a se sista depozitarea gunoaielor si a pamintului in spatiul afectat de alunecari de teren in zona Manastirii Zamca, acestea contribuind la cresterea pericolului de surpare a malului. (Neculai ROSCA)

Comentarii