Angajatii Muzeului Etnografic, obligati sa dea declaratii false Curtii de Conturi

vineri, 22 decembrie 2000, 00:00
6 MIN
 Angajatii Muzeului Etnografic, obligati sa dea declaratii false Curtii de Conturi

Dupa primele doua articole in care "Monitorul de Suceava" a prezentat o serie de aspecte legate de modul in care au fost achizitionate o serie de obiecte in patrimoniul Muzeului Etnografic al Bucovinei, mai multi angajati ai institutiei au transmis ziarului nostru luari de pozitie care scot in evidenta modul in care patrimoniul muzeului a fost inventariat si verificat. Muzeograful Iustina Huma, care a fost membru in comisia de inventariere a patrimoniului Muzeului Etnografic al Bucovinei incepind din iunie 1998, ne-a transmis urmatorul comentariu legat de modul in care s-a desfasurat aceasta inventariere:
"Pe data de 1 iunie 1998 am fost numita in comisia de inventariere a patrimoniului prin Decizia Nr. 45. Termenul final pentru efectuarea inventarierii a fost 30 septembrie 1998, inventarierea terminindu-se in iarna 1999-2000.
Potrivit normelor de inventariere, in momentul primirii deciziei, compartimentul de contabilitate al institutiei trebuia sa faca o instruire a membrilor comisiei si sa incheie un proces verbal privind felul cum se va desfasura inventarierea, mai ales datorita faptului ca patru dintre cei cinci membri ai comisiei erau proaspat angajati in muzeu (am fost angajata cu data de 2 martie 1998) si, deci, nu stiam cum se efectueaza o inventariere a patrimoniului. Comisia nu a fost instruita si nici nu a semnat un astfel de proces verbal.
Inventarierea s-a desfasurat pe o perioada mai lunga, deoarece era prima data cind se efectua dupa despartirea muzeelor.
Lista cu obiectele de arhitectura populara a fost semnata de catre membrii comisiei, fara a merge in teren pentru a fi vazute, ci doar dupa spusele D-nei Director Maria Margineanu, care le-a dat in gestiunea unui membru al comisiei, muzeograful Aurel Prepeliuc, fara ca sa primeasca o decizie in acest sens".
"Dupa ce ne-au fost dictate raspunsurile, ni s-a spus sa distrugem toate ciornele"
"In ianuarie 2000, cind Curtea de Conturi a efectuat un control in institutie, subsemnata si inca o colega din comisie am fost obligate sa dam declaratii in urma sesizarii unor nereguli privind obiectivele aflate in teren.
D-na Director mi-a transmis prin colega mea de birou ce trebuie sa raspund la intrebarile puse. Mai tirziu, in jurul pinzului, D-na Director m-a luat deoparte si mi-a spus ce raspunsuri trebuie sa dau Curtii de Conturi, dupa ce in prealabil m-a amenintat ca sint pasibila de o amenda de pina la 25.000.000 lei.
Reprezentantul Curtii de Conturi ne-a inminat o hirtie cu citeva intrebari, la care, dupa plecarea acestuia, D-na Director Maria Margineanu, si D-an Contabil Sef, Maria Patrascu ne-au dictat raspunsurile la intrebarile: de ce s-a intirziat atit de mult inventarierea; daca o parte din obiectivele de arhitectura populara se afla in teren; daca exista procese de custodie pentru obiectivele aflate in teren.
Dupa ce ne-au fost dictate raspunsurile, ni s-a spus sa distrugem toate ciornele si sa nu spunem nimanui despre aceste declaratii. Declaratii nu am dat decit eu si colega mea D-na Maria Olenici, deoarece doi dintre membrii comisiei erau in concediu medical, iar cel de-al cincilea membru al comisiei, Livia Petrariu, avea deja transferul in alta institutie.
Decizia Nr. 45/1998 iunie, nu explicita care este gestionarul (care potrivit legii nu avea voie sa faca parte din comisie) si cine erau cei ce trebuiau sa primeasca gestiunile.
In septembrie 2000 am fost numita in comisia de inventariere a obictelor de patrimoniu aflate in gestiunea Aurel Prepeliuc. In momentul cind comisia a gasit nereguli asupra obiectivelor in teren D-na Director nu a dorit finalizarea inventarierii, domnia sa preluind in gestiune proprie prin transfer aceste obiective aflate in teren si in depozitul Muzeului Satului din Bucovina pina la alcatuirea situatiei. Drept urmare, comisia a incheiat un procel verbal de constatare la sfirsitul inventarierii partiale"
"Din fintina aflata in custodia lui Buburuzan Vasile s-a gasit doar roata"
Afirmatiile Iustinei Huma sint sustinute si de continutul unui proces verbal de constatare la incheierea inventarierii, redactat de echipa din care a facut parte si semnatara memoriului prezentat anterior, alaturi de alti angajati ai muzeului Etnografic, respectiv Dan Gheorghita – presedinte, Iustina Huma – membru si Darius Jilavu – membru, numita prin Decizia Nr. 18 din 4 septembrie 2000, pentru efectuarea inventarierii patrimoniului aflat in gestiunea angajatului Aurel Prepeliuc. Membrii comisiei au redactat acest proces verbal dupa ce in mod reppetat, a fost prelungit termenul de finalizare a inventarierii pina la data limita, 15 decembrie 2000.
"Avind in vedere prelungirea termenului inventarierii prin Deciziile nr. 1285 din 1 noiembrie 2000 si respectiv 1301 din 30 noiembrie 2000, a constatat la data limita – 15 decembrie 2000 – urmatoarele:
– s-a putut efectua inventarierea la obiectivele aflate in depozit si ridicate in Muzeul Satului din Bucovina, mai putin cele aflate teoretic in teren conform actelor de custodie nr. 751 din 2 noiembrie 1999 si 768 din 11 noiembrie 1999;
– comisia de inventariere a avut la dispozitie mijlocul de transport pentru localitatile: Iacobeni, Sadova, Manastirea Humorului, Fratauti, Bilca, Straja, pentru a verifica obiectele de arhitectura aflate in inventarul muzeului;
In teren s-au constatat urmatoarele:
La Iacobeni, proprietarul complexului gospodaresc aflat in inventarul muzeului la numarul 9982 si 9984, Nichitus Ion, a declarat ca nu a incheiat nici un act de vinzare-cumparare, nu a primit bani pentru complexul gospodaresc si nu a semnat actul de custodie in anul 1999;
La Sadova, fintina cu nr. de inventar 9799, aflata in custodia lui Nutescu Gheorghe nu a fost gasita in teren;
La Manastirea Humorului din fintina cu nr. de inventar nr. 11047 aflata in custodia lui Buburuzan Vasile s-a gasit doar roata;
La Fratautii Vechi comisia a identificat grinda cu nr. de inventar 7330, si a incheiat proces verbal cu Panciuc Dragos;
La Bilca pentru cele doua obiective, haj si camara alimente, cu numerele 11558, 11559, aflate in custodia lui Haiduc Coniac, comisia nu a putut incheia proces verbal de custodie deoarece proprietarul nu a fost gasit, iar sotia acestuia nu avea cunostinta de vrea suma de bani primita de la Muzeul Etnografic al Bucovinei; procesul verbal pentru grajdul Bila nu s-a incehiat deoarece fostul proprietar nu se afla in localiatate.
La Straja nu s-au incheiat procese verbale de custodie pentru obiectivele cu nr. de inventar 9808, persoana care le are in custodie nu se afla in localitate; comisia de inventariere a sesizat la fata locului ca obiectul de inventar cu nr. 9809 (gard) nu mai exista in teren".
"Singura propunere venita din partea directorului institutiei, a fost preluarea obiectelor aflate in teren in gestiunea domniei sale"
In acelasi proces verbal se stipuleaza faptul ca
conducerea institutiei a fost sesizata de mai multe ori privind situatiile gasite in teren si i s-a solicitat verificarea celorlalte obiective de arhitectura populara, nu s-a luat nici o masura in acest sens. "Singura propunere, venita din partea directorului institutiei, a fost preluarea obiectelor aflate in teren in gestiunea domniei sale, muzeograful Aurel Prepeliuc revenindu-i doar gestiunea existenta in Muzeul Satului (case depozitate, ridicare in muzeu si elemente de arhitectura), desi revenim cu mentiunea facuta verbal Comitetului Director ca aceasta nu a avut si nu are decizie de preluare a oricarei gestiuni" este consemnat in amintitul proces verbal.
In aceste conditii, comisia isi declina orice responsabilitate privind obiectivele aflate in teren si in plus, apreciaza ca nefinalizarea inventarierii la termen nu se poate atribui comisiei,in conditiile in care directoarea Maria Margineanu i-a amenintat cu sanctionarea, prin adresa nr. 1285/3.11.2000, pentru ca nu au finalizat inventarul.
"Este incredibil si dezamagitor pentru cei care au avut incredere deplina in competenta manageriala a directoarei"
O pozitie impotriva modului in care se desfasoara lucrurile la "Muzeul Etnografic al Bucovinei" adopta si Maria Olenici, muzeograf, fosta sefa de sectie "Arta Populara" in cadrul Muzeului. Ea confirma faptul ca aducerea unor obiective din teren la "Muzeul Satului" a intirziat din motive nejustificate. In acel moment, considerind ca ceva nu este in ordine, s-a deplasat in teren impreuna cu alti colegi si a constatat cu surprindere ca proprietarii acelor obiective nu recunosc faptul ca le-ar fi vindut muzeului. Ei stiau ca exista propunerea ca gospodariile lor sa fie preluate de "Muzeul Satului" insa au declarat ca nu le-au vindut acestuia.
"Este incredibil asa ceva si dezamagitor pentru cei care au avut incredere deplina in competenta manageriala a directoarei o buna perioada de timp", a declarat Maria Olinici. In intervalul in care Maria Margineanu a cordonat activitatea sectiei si a apoi a Muzeului Etnografic, a existat o mare fluctuatie de personal.
Oameni tineri, bine pregatiti profesional care doreau sa se implice in activitatea de muzeu au fost in mod consecvent marginalizati, fiind nevoiti sa plece.
Problemele unui muzeu etnografic de grad national sint complexe si pentru a fi rezolvate este necesara o munca sustinuta din partea tuturor angajatilor, intr-o atmosfera de calm, cu simtul de raspundere care nu lipseste majoritatii salariatiolor muzeului. Din pacate, acestia nu au fost apreciati pe masura eforturilor facute", a declarat Maria Olenici. (Neculai ROSCA)

Comentarii