Banii aruncati pe sofronei au lasat fara gaz 1.000 de familii

luni, 15 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Banii aruncati pe sofronei au lasat fara gaz 1.000 de familii

Racordarea la reteaua de gaz metan a apartamentelor din Cuza Voda 3, parte integranta a cartierului Burdujeni, a constituit pentru actualul primar, Constantin Sofroni o prioritate, la nivel declarativ, inca din campania electorala pe care si-a regizat-o in 1996. Pe baza acelor promisiuni Sofroni a fost ales de altfel in aceasta functie, iar sucevenii se asteptau ca toate cele promise sa devina, in cel mai scurt timp, realitate. La patru ani de la eveniment, burdujenenii pot constata ca ordinea prioritatilor primarului Sofroni s-a schimbat, 23 de blocuri de locuinte din zona Cuza Voda 3, nefiind inca racordate la gaz metan, desi proiectul de extindere a retelei de alimentare cu gaz in aceasta zona a fost realizat inca din 1996. Explicatia, foarte simpla, data de unul dintre functionarii din Primaria municipiului Suceava este aceea ca Sofroni a considerat, dupa ce a fost ales, ca sint mai importante de realizat alte investitii decit cele promise in campania electorala. Sofronei, cosuri de gunoi care stau gramada in curtea interioara a Primariei, oua din fier beton si multe alte asemenea oportunitati au fost considerate de Constantin Sofroni prioritare fata de definitivarea alimentarii cu gaz metan a cartierului Burdujeni.
"Ar fi trebuit considerata o lucrare prioritara. Cu aceiasi bani investiti se puteau racorda mai multe familii decit au beneficiat ca urmare a lucrarilor care s-au facut, pe strazi unde nu sint blocuri, ci numai vile sau diferiti agenti economici care au gasit mai multa intelegere la primarul Sofroni", ne-a declarat aceeasi sursa din Primarie. Este evident ca, in acest caz, nu a fost prioritar interesul celor multi, ci al celor citiva, potenti financiar. Noi am putea justifica demersul lui Sofroni prin aceea ca pe strazile fara blocuri locuieste o alta categorie de suceveni, superioara desigur in vreun fel, burdujenenilor care vietuiesc la iesirea din oras.
Cu mare greutate, in toamna anului trecut, a fost realizat un alt proiect, de extindere a retelei pentru Burdujeni sat. Nici nu se mai pune problema sa se fi investit vreun leu pentru demararea efectiva a lucrarilor, atita timp cit pentru proiectul din 1996 au trebuit trei ani de la realizare pina cind a inceput sa miste cite ceva. In aceste conditii, am regasit la locuitorii din aceasta zona uitata a Sucevei aceeasi nemultumire care ne-a fost transmisa cu un alt prilej de locuitorii cartierului Itcani. Desi sint considerati locuitori ai Sucevei, care platesc taxe si impozite la nivelul municipiului resedinta de judet, statutul lor nu se poate compara nici macar cu cel al satenilor din Scheia sau Salcea, unde administratile locale au identificat caile de a rezolva pentru cetateni alimentarea cu gaz metan.
Revenind la Cuza Voda 3, trebuie spus ca proiectul de extindere realizat in 1996 cuprindea lucrari care urmau sa fie efectuate atit in cartierul George Enescu, cit si in cartierul Burdujeni. Pentru ca primarul Sofroni locuieste in George Enescu, este de la sine inteles ca nu putea sa se puna rau cu vecinii si sa dispuna in primul rind racordarea la retea a locuintelor burdujenenilor. Cert este ca din valoarea initiala a proiectului, de 2, 45 miliarde de lei, primaria a decontat 1,81 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea lucrarilor efectuate in cartierul George Enescu. Pentru rezolvarea alimentarii cu gaz a locuintelor din Cuza Voda 3, ar mai fi trebuit 600 de milioane de lei. Suma nu este foarte mare si ar fi putut fi cu usurinta gasita daca primarul Sofroni nu ar fi avut alte prioritati, de genul celor enumerate mai sus. Numai daca se renunta la "sofronei", de exemplu, se putea rezolva problema gazului pentru mai mult de 1000 de familii. (Neculai ROSCA)

Comentarii