Bataie de joc

marți, 18 iulie 2000, 23:00
6 MIN
 Bataie de joc

Ieri, 18 iulie a.c., s-a consumat ultima zi a primei etape de inscrieri in licee si scoli profesionale. Actualul sistem de admitere, introdus in premiera de Ministerul Educatiei Nationale, a dat mare bataie de cap atit absolventilor de clasa a VIII-a care au promovat examenul de capacitate, cit mai ales parintilor. Elevi si profesori deopotriva si-au exprimat dezacordul fata de noul sistem de admitere in liceu promovat de MEN. Admiterea in clasa a IX-a numai pe baza mediei examenului de capacitate si a celei de absolvire a gimnazului a fost apreciata ca arbitrara de catre majoritatea celor implicati. Aceasta cu atit mai mult cu cit, anul trecut, a fost mult comentata prestatia la examenul de admitere in licee a unor elevi provenind din mediul rural, care au obtinut medii foarte mici, in ciuda notelor mari de la capacitate.
Anul acesta, dezorientarea creata de noul sistem de admitere ar putea anula sansele unui elev cu o medie de 8,50 de a urma cursurile unui liceu, in decursul celei de-a doua etape existind riscul de a nu mai fi locuri disponibile decit numai la anumite profiluri tehnice sau la scoli profesionale. La finele primei etape, candidatii declarati admisi vor ramine pe pozitii, indiferent de cei care vor mai veni pe locurile ramase neocupate in decursul etapei urmatoare. Sansele unui candidat de a obtine un loc la liceu au depins si de exprimarea mai multor optiuni in cadrul aceluiasi liceu. La liceele cu renume, inca de acum doua zile se realizase un clasament provizoriu, o parte din candidati fiind declarati respinsi, ultima medie admisa situindu-se peste 8,00.
De veghe la portile liceelor
In decursul zilei de ieri, MEN a emis un ordin in care solicita tuturor liceelor sa afiseze la avizier, dupa ora 12 p.m., din ora in ora, ultima medie care permitea admiterea la liceul respectiv si numarul de elevi care aveau aceasta medie. Plini de emotie, majoritatea elevilor inscrisi, insotiti de parinti, au facut de veghe la portile liceelor, pentru a afla daca mai au sanse de a intra, iar, in cazul in care erau declarati respinsi la specializarile pentru care optasera initial, sa-si poata retrage repede dosarul si sa si-l depuna, pina la ora 18, la o alta unitate scolara, unde inca mai puteau fi admisi.
Iata ce se putea auzi la portile liceelor sucevene: "E o adevarata brambureala. Pina diseara la ora 6 nu stim nimic precis". "Era mai bine inainte cind se dadea examen de admitere la liceu. Multi copii de la tara au venit cu medii foarte mari, in timp ce la scolile din oras, unde exigenta a fost mai mare, s-au acordat note mai mici, atit in timpul gimnaziului, cit si la examenul de capacitate chiar. Fata mea a terminat scoala generala in Suceava si are media de admitere 6,75. Nu stiu ce va fi. Aseara am plins. E concurenta mare si copiii din oras ramin pe dinafara. Ma doare efectiv sufletul pentru ei." "Nu mi se pare corect modul in care se desfasoara admiterea in clasa a IX-a anul acesta. Sint unii copii care au avut emotii la examenul de capacitate si au luat medii mici, insa au note mari in gimnaziu. Eu mi-am retras dosarul de la Liceul Economic, dar nu stiu inca la ce liceu mi-l voi depune".
Ieri, la amiaza, majoritatea liceelor isi ocupasera toate locurile
La Grupul Scolar Economic-Administrativ "Dimitrie Cantemir" Suceava, se inscrisesera pina in ultima zi 370 de concurenti pe 200 de locuri, ultima medie fiind mai mare de 8,00. Listele nominale preliminare au fost realizate pe doua categorii, admisi si respinsi, cu media de admitere alaturata, astfel incit, pe baza acestei situatii, sa-si poata retrage dosarele si sa se inscrie la alte licee.
Directoarea adjuncta a celui mai solicitat liceu din judet, Grupul Scolar Economic -Administrativ Suceava, Rodica Munteanu, ne-a spus: "Media de admitere la noi este actualmente foarte mare, mai ales la profilul economic, si anume 8,45, insa inca se mai fac inscrieri. La filiera teoretica, specializarea matematica-informatica, media de admitere este de 8,27, iar la turism si alimentatie publica de 8,09. Deci, stacheta este foarte ridicata si liceul nostru va avea in clasa a IX-a elevi cu medii de admitere foarte mari", a declarat Rodica Munteanu. Directoarea adjuncta a Grupului Scolar Economic Suceava a remarcat totusi ca o testare prealabila organizata la fiecare liceu in parte ar fi fost mai relevanta decit actualul concurs de dosare: "Multi elevi de la tara vin cu medii foarte mari, peste noua, in timp ce altii, care au absolvit gimnaziul in oras, vin cu medii mai mici. Noi stim insa ca exigenta este mai mare la majoritatea scolilor din mediul urban. Cred ca un test la nivelul fiecarui liceu si chiar al fiecarei scoli profesionale ar fi fost edificator pentru eficienta admiterii."
In cursul periplului pe care l-am realizat ieri, in jurul orei prinzului, la citeva licee din municipiul Suceava am aflat ca multe isi ocupasera deja locurile, cei de pe ultimele pozitii stind inca sub semnul incertitudinii pina la incheierea primei etape de inscrieri, la ora 18.
"Ar trebui sa se gaseasca o formula prin care elevii cu adevarat buni sa aiba acces la un invatamint de calitate"
Concurenta mare s-a inregistrat si la Grupul Scolar nr. 3 Suceava (cu profil alimentar). Directoarea Maria Corjan ne-a spus ca anul acesta unitatea scolara pe care o conduce beneficiaza de un numar record de candidati inscrisi: "Avem o concurenta mai mare decit in anii precedenti si medii mai mari, ceea ce ne bucura. La liceu avem 200 de locuri, pe care s-au inscris pina in prezent 285 de candidati. Ultima medie de admitere este, la aceasta ora, 11 a.m., 6,94. La scoala profesionala avem 100 de locuri, pe care s-au inscris deja 89 candidati. La profilul alimentatie publica si turism ultima medie este 7,89, pentru specializarea tehnician in protectia mediului 7,37, la profilul morarit-panificatie 7,13, la preparatori in industria carnii, a laptelui si conservelor, media 6, iar la industrie fermentativa, profil mecanic si agricol sint medii de peste 6. Cel mai solicitat profil este cel de alimentatie publica, ce nu poate fi separat de industria alimentara si nu are ce cauta la filiera servicii. Speram ca astazi (n.r.-18 iulie a.c.), pina la ora 18, sa acoperim in intregime planul nostru de scolarizare. In ceea ce priveste admiterea in clasa a IX-a de anul acesta, eu sint de acord cu modul de organizare, dar cred ca ar trebui ca examenul de capacitate sa se desfasoare in conditii care sa asigure obiectivitatea rezultatelor obtinute. Nu cred ca peste tot a fost tratat cu aceeasi seriozitate. Ar trebui sa se gaseasca o formula prin care elevii cu adevarat buni sa aiba acces la un invatamint de calitate."
"Nu putem sti cu exactitate daca media de admitere reflecta in mod elocvent cunostintele elevului"
La clasa de filologie, cu 25 de locuri, de la Liceul cu Program Sportiv, se inscrisesera 33 de elevi pina la prinz.
"Dintre cei care au optat pentru clasa de filologie de la liceul nostru, candidatul cu cea mai mare medie are 9,25. Cea mai mica medie de pe lista celor care s-au inscris la noi este 6,15. Candidatul aflat actualmente pe pozitia a 25-a are 7,04. Deci nu vom avea medii sub 7, cu siguranta. Personal, eu as fi preferat sa existe examen de admitere la liceu, pentru ca ne-am putea organiza propriul examen, cum s-a intimplat anul trecut, exigentele fiind mai mari. Asa, nu putem sti cu exactitate daca media de admitere reflecta in mod elocvent cunostintele elevului", a declarat directoarea adjuncta a Liceului cu Program Sportiv, Lidia Starica.
De asemenea, numarul de locuri disponibile fusese depasit cu circa 30 de candidati si la Liceul Teoretic "Petru Rares", care a renuntat la clasa cu taxa preconizata pe linga celelalte opt din planul de scolarizare, din cauza faptului ca nu a reusit sa reuneasca un numar de 25 de elevi care sa doreasca sa urmeze cursurile acesteia, la un profil bilingv unic, cu specializarea fie engleza-informatica, fie romana-engleza. (Diana CIOBANU)

Comentarii