Bisericile romano-catolice incep sa ramina fara enoriasi

miercuri, 23 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Bisericile romano-catolice incep sa ramina fara enoriasi

Constructiile apartinind Bisericii Romano-Catolice de pe teritoriul judetului Suceava sint in pericol de a ramine neutilizate. "Datorita numarului tot mai mic de credinciosi care se inregistreaza de la an la an in anumite localitati ale judetului, cel mai probabil in urmatorii 10 ani cladirile cu caracter religios nu-si vor mai gasi justificarea. Din acest motiv, daca vor exista cereri, constructiile respective vor fi cedate altor culte care sa le utilizeze in acelasi scop pentru care au fost ridicate. Nu vom pune piedici in calea celor care sint bine intentionati pentru a utiliza cladirile pentru celebrarea de rugaciuni", a precizat Dumitru Patrascu, decanul Bisericii Romano-Catolice din Bucovina. Declaratia a fost facuta in contextul in care in ultimul deceniu tot mai multe lacasuri de cult romano-catolice au trecut in administrarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor sau au ramas neutilizate din lipsa enoriasilor. Un exemplu concludent pentru viitorul sumbru al bisericii romano-catolice este cel al cladirii de la Itcani. Parohia de aici numara 56 de familii, aproape 30 fiind formate din cite o singura persoana. "Odata cu selectia naturala fireasca, se va ajunge ca la Itcani sa nu mai fie nevoie de o biserica. Enoriasii care vor ramine aici vor fi nevoiti probabil sa vina la liturghie in oras, la cealalta biserica romano-catolica a Sucevei", a spus parintele Dumitru Patrascu.
Prelatul a justificat si utilitatea trecerii constructiilor in administrarea altor culte: "Pentru a evita ajungerea in paragina a unor cladiri, de comun acord cu Episcopia Iasi, am decis cedarea lor. Am considerat ca este mai bine sa fie ingrijite de comunitatile unde acestea se gasesc. Au fost insa si locuri unde nu au existat cereri de cedare a constructiilor". Astfel, la Ilisesti si Moara, cladirile apartinind Bisericii Romano-Catolice sint folosite doar o singura data pe an, mai exact cu ocazia sarbatoririi hramului lacasului de cult respectiv. Atunci, in cele doua localitati se merge ca intr-un soi de pelerinaj, cu autocare si preot din alta parte pentru a se putea oficia liturghia. "Daca am primi cereri pentru cedarea lor probabil ca nu ar fi nici o problema. Dar, nimeni nu le-a solicitat pina in prezent", a explicat decanul Bisericii Romano-Catolice din Bucovina.
In alte localitati, Dornesti, Voivodeasa, Tibeni sau Clit, cladirile care au apartinut odinioara bisericii romano-catolice sint folosite acum de enoriasii Bisericii Ortodoxe Romane, lucru care se va intimpla, mai devreme sau mai tirziu si in alte localitati. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii