Carnea a devenit obiect de lux

miercuri, 16 august 2000, 23:00
2 MIN
 Carnea a devenit obiect de lux

Numai in aceasta saptamina, pe piata suceveana, preturile la carne si preparate din carne au crescut in medie cu 10%. In hala de carne din Piata Agroalimentara Suceava pulpa de porc cu os a ajuns sa coste 50.000 de lei kilogramul, iar cea fara os 60.000 de lei kilogramul, costita se poate cumpara cu 38.000 de lei kilogramul iar muschiul cu 72.000 de lei kilogramul. In ceea ce priveste preparatele din carne, parizerul a ajuns sa coste 35.000 de lei kilogramul, cirnatii afumati 34.000 de lei kilogramul, cabanosul 55.000 de lei un kilogram si cremvustii 44.000 de lei aceeasi cantitate.
Potrivit celor declarate de comercianti, cresterea preturilor carnii si a preparatelor este cauzata atit de scumpirea energiei electrice si a carburantilor, cit si de ridicarea pretului la animale in viu. Scumpirea carnii a condus la scaderea semnificativa a vinzarilor in hala de carne. O vinzatoare de la S.C. UDESTENCA ne-a declarat: "vinzarile sunt slabe, fata de luna trecuta au scazut la jumatate, pensionarii cumpara cel mai putin, in marea lor majoritate, trec, se uita si pleaca". Pentru pensionarii cu pensii mici, de citeva sute de mii de lei, cumpararea unui kg de carne a devenit un lux. "Cumpar carne foarte rar, vin la piata pentru a vinde cite ceva sa-mi pot cumpara un kg de carne deoarece pensia nu imi ajunge" ne-a spus Maria Murariu, o pensionara din Suceava. "Carnea este scumpa, cumpar carne doar odata pe luna si atunci o jumatate de kilogram, restul lunii maninc fasole si cartofi, pentru ca somajul nu imi ajunge nici sa le mai cumpar celor doi copii putina carne" ne-a declarat Maria Manciuc una dintre miile de somere ale Sucevei.
Se poate vedea foarte usor ca un salariat chiar, care cistiga lunar salariul minim pe economie – 700 de mii de lei, si sint destui in aceasta situatie in municipiul Suceava, nu poate cumpara intr-o luna, daca investeste tot cistigul, mai mult de 10-12 kilograme de carne.
Potrivit estimarilor comerciantilor, dar si a procesatorilor din industria carnii, carnea se va scumpi in continuare, nefiind exclus ca pina saptamina viitoare, sa se mai adauge un procent de 10% la pretul acesteia.
Lacrimioara Olarean, Patronul SC Apollo SRL, societate care se ocupa cu producerea preparatelor din carne, cea mai importanta cauza a cresterii de la o zi la alta a pretului acestor produse este ridicarea pretului la animale in viu. "Daca acum doua luni cumparam porcii cu 12 mii de lei kilogramul in viu, saptamina trecuta am cumparat cu 15 mii de lei kilogramul iar in aceasta saptamina pretul kilogramului in viu la porc a ajuns la 18 mii de lei. Nu stim ce va fi saptamina viitoare. Si ceea ce este si mai grav, nu mai gasim animale pentru taiere, crescatorii si-au diminuat efectivele drastic", ne-a declarat Lacrimioara Olarean. Cauza acestor cresteri de preturi este in primul rind scumpirea fara precedent a furajelor din acesta vara, de vina fiind seceta, dar si aparitia unor boli care au diminuat serios efectivele de animale din judet. (Neculai ROSCA, Ramona HROMEI)

Comentarii